GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 21 Feb 2019, 17:09

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

## Events & Promotions

###### Events & Promotions in February
PrevNext
SuMoTuWeThFrSa
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272812
Open Detailed Calendar

February 21, 2019

February 21, 2019

10:00 PM PST

11:00 PM PST

Kick off your 2019 GMAT prep with a free 7-day boot camp that includes free online lessons, webinars, and a full GMAT course access. Limited for the first 99 registrants! Feb. 21st until the 27th.
• ### Free GMAT RC Webinar

February 23, 2019

February 23, 2019

07:00 AM PST

09:00 AM PST

Learn reading strategies that can help even non-voracious reader to master GMAT RC. Saturday, February 23rd at 7 AM PT

# All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each,

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Intern
Joined: 30 Aug 2015
Posts: 24
GMAT 1: 570 Q47 V23
GMAT 2: 570 Q42 V27
GMAT 3: 680 Q50 V35
All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each,  [#permalink]

### Show Tags

Updated on: 28 Apr 2016, 09:08
2
5
00:00

Difficulty:

95% (hard)

Question Stats:

55% (02:51) correct 45% (03:09) wrong based on 150 sessions

### HideShow timer Statistics

All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each, with no boxes left over. After new 60 additional boxes arrived and no boxes were removed, all the boxes in the supermarket were arranged in packs of 14. How many boxes were in the supermarket before the 60 additional boxes arrived?

(1) There were fewer than 110 boxes BEFORE the 60 additional boxes arrived.

(2) There were fewer than 120 boxes AFTER the 60 additional boxes arrived.

Originally posted by inakihernandez on 28 Apr 2016, 08:17.
Last edited by inakihernandez on 28 Apr 2016, 09:08, edited 1 time in total.
Intern
Joined: 30 Aug 2015
Posts: 24
GMAT 1: 570 Q47 V23
GMAT 2: 570 Q42 V27
GMAT 3: 680 Q50 V35
Re: All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each,  [#permalink]

### Show Tags

28 Apr 2016, 08:46
I solved it in the following way, but I am sure there are couple of tips to save time....

(1)

12 + 60 = 72 ==> not divisible by 14
24 + 60=84/2 => 42/7 ==> divisible by 14
36 + 60= 96 ==> not divisible by 14
48 + 60= 108 ==> not divisible by 14
60 + 60= 120 ==> not divisible by 14
72 + 60= 132 ==> not divisible by 14
84 + 60= 144 ==> not divisible by 14
96 + 60= 156 ==> not divisible by 14
108 + 60= 168 = 168/2 = 84/7 ==> divisible by 14

Therefore, we can have in the beginning either 24 or 108 boxes INSUFFICIENT

(2) the only option that is divisible by 14 and has a number of boxes after the 60 new boxes below 120 is 24. Therefore 24 should be the number of boxes in the beginning. OPTION B

Has someone any better way to solve it?

Thanks!
Math Expert
Joined: 02 Aug 2009
Posts: 7334
Re: All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each,  [#permalink]

### Show Tags

28 Apr 2016, 09:01
1
inakihernandez wrote:
I solved it in the following way, but I am sure there are couple of tips to save time....

(1)

12 + 60 = 72 ==> not divisible by 14
24 + 60=84/2 => 42/7 ==> divisible by 14
36 + 60= 96 ==> not divisible by 14
48 + 60= 108 ==> not divisible by 14
60 + 60= 120 ==> not divisible by 14
72 + 60= 132 ==> not divisible by 14
84 + 60= 144 ==> not divisible by 14
96 + 60= 156 ==> not divisible by 14
108 + 60= 168 = 168/2 = 84/7 ==> divisible by 14

Therefore, we can have in the beginning either 24 or 108 boxes INSUFFICIENT

(2) the only option that is divisible by 14 and has a number of boxes after the 60 new boxes below 120 is 24. Therefore 24 should be the number of boxes in the beginning. OPTION B

Has someone any better way to solve it?

Thanks!

Hi,
1) firstly there is a typo in your statement II..
Quote:
All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each, with no boxes left over. After new 60 additional boxes arrived and no boxes were removed, all the boxes in the supermarket were arranged in packs of 14. How many boxes were in the supermarket before the 60 additional boxes arrived?

(1) There were fewer than 110 boxes BEFORE the 60 additional boxes arrived.

(2) There were 120 boxes AFTER the 60 additional boxes arrived.

Now since you say it means <120 after 60 is added, it is OK..

Now to solve this, the procedure is same, BUT you can make your life easy by using some number properties..
12x+60 =14y..
12(x+5) =14y
what does this tell you about y?
THAT it should be a multiple of 6...

1) so when y=6, 12x+60 = 14*6 = 84 or x=2..
2) when y=12, 12x+60 = 14*12.. x=9..
we may not require any more..

lets see the statements--

(1) There were fewer than 110 boxes BEFORE the 60 additional boxes arrived.
x can be two then 12*2=24..
x CAN be 9 , then 12*9 = 108..
two solutions

Insuff

(2) There were below 120 boxes AFTER the 60 additional boxes arrived.
Only possiblity is when x=2 and y=6..
so ans =24

Suff

B
_________________

1) Absolute modulus : http://gmatclub.com/forum/absolute-modulus-a-better-understanding-210849.html#p1622372
2)Combination of similar and dissimilar things : http://gmatclub.com/forum/topic215915.html
3) effects of arithmetic operations : https://gmatclub.com/forum/effects-of-arithmetic-operations-on-fractions-269413.html
4) Base while finding % increase and % decrease : https://gmatclub.com/forum/percentage-increase-decrease-what-should-be-the-denominator-287528.html

GMAT Expert

Intern
Joined: 30 Aug 2015
Posts: 24
GMAT 1: 570 Q47 V23
GMAT 2: 570 Q42 V27
GMAT 3: 680 Q50 V35
Re: All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each,  [#permalink]

### Show Tags

28 Apr 2016, 09:15
You are right. I already changed the error in the statement (2).

Thank you very much for your answer. I have a question: when you have the equation 12*(x+5)= 14y , Why Y must be a multiple of 6?
Board of Directors
Status: QA & VA Forum Moderator
Joined: 11 Jun 2011
Posts: 4391
Location: India
GPA: 3.5
Re: All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each,  [#permalink]

### Show Tags

28 Apr 2016, 10:25
inakihernandez wrote:
You are right. I already changed the error in the statement (2).

Thank you very much for your answer. I have a question: when you have the equation 12*(x+5)= 14y , Why Y must be a multiple of 6?

12(x+5)= 14y

Or, 6(x + 5) = 7y

Does it help a bit now..
_________________

Thanks and Regards

Abhishek....

PLEASE FOLLOW THE RULES FOR POSTING IN QA AND VA FORUM AND USE SEARCH FUNCTION BEFORE POSTING NEW QUESTIONS

How to use Search Function in GMAT Club | Rules for Posting in QA forum | Writing Mathematical Formulas |Rules for Posting in VA forum | Request Expert's Reply ( VA Forum Only )

Current Student
Joined: 12 Aug 2015
Posts: 2621
Schools: Boston U '20 (M)
GRE 1: Q169 V154
All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each,  [#permalink]

### Show Tags

02 May 2016, 18:00
Excellent Quality Question s expected from GMAC
Here using the conditions given
Let N be the Number of boxes.
N=12p
N+60 = 14q => N = 14x+10
so using the remainder combination => N = 24 + 84z (here p,q,z are any integers)
Now suing statement 1 => N= 24 or 108 => Not sufficient
Using statement 2 => N=24 is the only choice we have
Hence B is sufficient
P.S => I feel this is a 700 level Question

Regards
StoneCold
_________________
Intern
Joined: 01 May 2015
Posts: 39
Re: All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each,  [#permalink]

### Show Tags

01 Jun 2016, 20:17
Suppose there were initially "p" packs.

So, total boxes = 12p

Now, boxes = 12p + 60

Total packs now = (12p + 60)/14 = 12(p + 5)/14 = 6(p + 5)/7

Clearly packs have to be "integers". When will 6(p + 5)/7 be an integer?
For value of p = 2, 9, 16, 23 etc.

If p=2, total packs now = 6(p + 5)/7 = 6
If p=9, total packs now = 6(p + 5)/7 = 12
If p=16, total packs now = 6(p + 5)/7 = 18

We have to find the value of "p" (because that will give us the value of 12p, boxes in the supermarket before the 60 additional boxes arrived).

(1) says that there were fewer than 110 boxes BEFORE the 60 additional boxes arrived.

If p=2, total boxes BEFORE the 60 additional boxes arrived = 12p = 24
If p=9, total boxes BEFORE the 60 additional boxes arrived = 12p = 108

So, we don't get a unique value of 12p. Not sufficient.

(2) says that there were fewer than 120 boxes AFTER the 60 additional boxes arrived.
Now we know that p can only have a value of 2, because then, 12p = 24
AFTER the 60 additional boxes arrived, boxes = 24 + 60 = 84. So, (2) is sufficient.
Veritas Prep GMAT Instructor
Joined: 16 Oct 2010
Posts: 8891
Location: Pune, India
Re: All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each,  [#permalink]

### Show Tags

01 Jun 2016, 22:04
inakihernandez wrote:
All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each, with no boxes left over. After new 60 additional boxes arrived and no boxes were removed, all the boxes in the supermarket were arranged in packs of 14. How many boxes were in the supermarket before the 60 additional boxes arrived?

(1) There were fewer than 110 boxes BEFORE the 60 additional boxes arrived.

(2) There were fewer than 120 boxes AFTER the 60 additional boxes arrived.

You can use the "integer solutions" concept to simplify the question. Check: http://www.veritasprep.com/blog/2011/06 ... -of-thumb/

12a + 60 = 14b
We need to find 12a.

14b - 12a = 60
7b - 6a = 30

First obvious solution : a = -5, b = 0
For next solution increase a by 7 and b by 6 to get a = 2, b = 6
Repeat for next solution. Increase a by 7 and b by 6 to get a = 9, b = 12
and so on...

(1) There were fewer than 110 boxes BEFORE the 60 additional boxes arrived.
12a is less than 110 so a is less than 9.something.
a can be 2 or 9. Not sufficient.

(2) There were fewer than 120 boxes AFTER the 60 additional boxes arrived.
14b is less than 120 so b is less than 8.something.
b must be 6. Sufficient.

_________________

Karishma
Veritas Prep GMAT Instructor

Manager
Joined: 27 Mar 2014
Posts: 74
Schools: ISB '19, IIMA , IIMB
GMAT 1: 660 Q49 V30
Re: All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each,  [#permalink]

### Show Tags

23 Dec 2017, 21:17
inakihernandez wrote:
All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each, with no boxes left over. After new 60 additional boxes arrived and no boxes were removed, all the boxes in the supermarket were arranged in packs of 14. How many boxes were in the supermarket before the 60 additional boxes arrived?

(1) There were fewer than 110 boxes BEFORE the 60 additional boxes arrived.

(2) There were fewer than 120 boxes AFTER the 60 additional boxes arrived.

Solution :

We can say initial no. of boxes are multiple of 12.

Then 60 boxes were added , which also are multiple of 12

So final no of boxes are multiple of 12 ( Multiple of 12 + multiple of 12 = multiple of 12)

we are also given that final no. of boxes are multiple of 14.

So we can say final no. of boxes are multiple of 12 and 14 i.e 84 , 168 ... so on

(1) There were fewer than 110 boxes BEFORE the 60 additional boxes arrived.

using this statement range of total no of boxes is 0 to 169

so we can have total no of boxes = 84 or 168 ( or initial no. of boxes 24 or 108)

Insufficient.

(2) There were fewer than 120 boxes AFTER the 60 additional boxes arrived.[/quote]

Total no boxes range from 0 to 119

So we have total no. of boxes = 84 or initial no. of boxes 24.

Sufficient.

Re: All the boxes in a supermarket are arranged in packs of 12 boxes each,   [#permalink] 23 Dec 2017, 21:17
Display posts from previous: Sort by