pushpitkc wrote:

40 skilled employees need 60 days to complete a project while working 8 hours a day. They begin working as per schedule but one month into the project, 30 employees need to shift to a different project. These 30 employees are replaced by 40 new employees who are 50% less productive. By approximately how many days will the project be delayed if the new team decides to work 10 hours a day?

A. No delay

B. 2 days

C. 5 days

D. 10 days

E. More than 10 days

The rate for the 40 skilled employees is 1/(60x8) = 1/480 job/hour.

So after 30 days half of the job has been completed.

Since 30 of them left after 30 days, the remaining 10 skilled employees will work at a rate that is 1/4 that of the 40 skilled employees, i.e., at a rate of 1/4 x 1/480 = 1/1,920 job/hour.

The 40 new less-productive employees who join in will work at a rate that is 1/2 of the 40 skilled employees, i.e., at at a rate of 1/2 x 1/480 = 1/960 job/hour.

Thus, the combined rate of the 10 original skilled employees and the 40 new less-productive employees is 1/1,920 + 1/960 = 3/1,920 = 1/640 job/hour.

We can let x = the number of days needed for the 50 (10 original and 40 new) employees to complete the remaining half of the job given that they are working 10 hours a day now. So we have:

(1/640)(10)(x) = 1/2

10x/640 = 1/2

x/64 = 1/2

x = 32

Recall that after half the job has been completed in 30 days, originally it would have taken 30 more days to finish the job, but now they need 32 more days. Thus, the project completion has been delayed by 2 days.

Alternate Solution:

40 skilled employees complete one month of work, which leaves another 60 - 30 = 30 days of work to be completed. Since they work for 8 hours a day, this makes 30 x 8 = 240 hours.

Since the new addition of workers are only half as productive as the skilled workers, we can think of these 40 new workers as equivalent to 20 skilled workers. Thus, after one month, we have (40 - 30) + 20 = 30 skilled workers.

Let’s set up an inverse proportion to determine the number of hours, call it t, needed for 30 skilled workers to complete a job that can be completed in 240 hours by 40 skilled workers.

(240)(40) = (t)(30)

t = (8)(40) = 320

Thus, the 30 skilled workers (which are in reality 10 skilled workers and 40 workers that are only half as productive) can complete the job in 320 hours. At 10 hours per day, this makes 320/10 = 32 days. Since the job would have been completed in 30 days by the 40 skilled workers, this substitution produces a delay of 32 - 30 = 2 days.

Answer: B

_________________

5-star rated online GMAT quant

self study course

See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews

If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.