Bunuel wrote:
A dealer originally bought 15 identical cars. If each car was sold for q dollars, which was 60 percent above the original cost per car, then in terms of q, what was the total cost of the cars, in dollars, to the dealer?
A. q/250
B. 5q/8
C. 75q/8
D. 9q/10
E. 24q
Another approach: assign values.
When you see fractions in answer choices, choose small values.
Almost always, if chosen values are small, the fractional answers can be assessed quickly.
Sell price is 60 percent above cost. SP = 1.6 * cost price
Use two integers. 5 * 16 = 80, so 5 * 1.6 = 8
You could also use cost = $10 and SP = $16
Let cost = $5 per car
Then Sell Price = $5 * 1.6 = $8
So q = $8
Total cost = ($5 * 15) = $75
With
q = 8, find the answer that yields $
75Eliminate A, B, and D immediately.
Their numerators and denominators make their results much too small:
\(\frac{8}{250}\),
\(\frac{40}{8}\), and
\(\frac{72}{10}\), respectively
Eliminate E, too.
24 * 8 will not yield an answer whose units digit is 75
(And 24 * 8 > 160, more than twice what we need)
Check C) 75q/8
\(($75 * 8) = ($150 * 4) = $600\) (double one factor and halve the other)
\(\frac{$600}{8}= \frac{$300}{4} = \frac{$150}{2}\)= $75. Correct.
Answer C
_________________
SC Butler has resumed!Get
two SC questions to practice, whose links you can find by date,
here.Tell me, what is it you plan to do with your one wild and precious life? --
Mary Oliver