GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 17 Oct 2019, 16:27

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

A garrison has sufficient food for 75 soldiers for a period of 90 days

Author Message
TAGS:

Hide Tags

Senior Manager
Joined: 29 Nov 2018
Posts: 280
Concentration: Marketing, Strategy
A garrison has sufficient food for 75 soldiers for a period of 90 days  [#permalink]

Show Tags

15 Jan 2019, 13:39
10
00:00

Difficulty:

65% (hard)

Question Stats:

53% (02:34) correct 47% (02:23) wrong based on 35 sessions

HideShow timer Statistics

A garrison has sufficient food for 75 soldiers for a period of 90 days. After 10 days, one-third of the soldiers leave. After another 10 days, 5 soldiers return. From this day on, how many days will the food last?

A.90
B.100
C.110
D.120
E.130
Intern
Joined: 12 Nov 2018
Posts: 3
Re: A garrison has sufficient food for 75 soldiers for a period of 90 days  [#permalink]

Show Tags

15 Jan 2019, 18:45
This one caught me for a while.

Where F represents food at the end of each period F0, F1, F2, F3

F0 = 75 * 90 = 6750

F1 = F0 - (75 soldiers * 10 days) = 6750 - 750 = 6000

F2 = F1 - (50 soldiers * 10 days) = 6000 - 500 = 5500

F3 = F2 - (55 soldiers * x days remaining), but F3 = 0 (no food left!)
0 = 5500 - 55x
x = 100 days remaining
Director
Joined: 28 Jul 2016
Posts: 597
Location: India
Concentration: Finance, Human Resources
GPA: 3.97
WE: Project Management (Investment Banking)
Re: A garrison has sufficient food for 75 soldiers for a period of 90 days  [#permalink]

Show Tags

15 Jan 2019, 22:06
total food =15*90
which should b equal to 75*10 + 50*10+ 100+55*x where x is the number of remainingdays

15*90 = 75*10 + 50*10+ 100+55*x
solving this equation of x gives me 100
hence B 100
Re: A garrison has sufficient food for 75 soldiers for a period of 90 days   [#permalink] 15 Jan 2019, 22:06
Display posts from previous: Sort by