Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:

Aiming to score 760+? Attend this FREE session to learn how to Define your GMAT Strategy, Create your Study Plan and Master the Core Skills to excel on the GMAT.

In a sequence, each term is obtained by adding 4 to the preceding one
[#permalink]

Show Tags

12 Aug 2016, 03:25

10

00:00

A

B

C

D

E

Difficulty:

45% (medium)

Question Stats:

76% (02:59) correct 24% (02:20) wrong based on 155 sessions

HideShow timer Statistics

In a sequence, each term is obtained by adding 4 to the preceding one. If the sum of the first 10 terms is equal to 80, what is the result of the addition of the first 40 terms?

Re: In a sequence, each term is obtained by adding 4 to the preceding one
[#permalink]

Show Tags

12 Aug 2016, 07:29

1

Top Contributor

3

EBITDA wrote:

In a sequence, each term is obtained by adding 4 to the preceding one. If the sum of the first 10 terms is equal to 80, what is the result of the addition of the first 40 terms?

A) 94 B) 320 C) 2,720 D) 27,200 E) 54,400

Please explain in detail the answer.

Here's another solution that requires only 1 formula: Sum of the integers from 1 to n inclusive = (n)(n+1)/2

Let a = term1

So, the sequence looks like this: term1 = a term2 = a + 4 term3 = a + 4 + 4 . . . term10 = a + + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4

The sum of the first 10 terms is equal to 80 So: 80 = (a) + (a + 4) + (a + 4 + 4) + .... + (a + + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4) 80 = 10a + a bunch of 4's How many 4's? (1 four) + (2 fours) + (3 fours) + . . . + (9 fours) Applying the formula, the sum of the integers from 1 to 9 = (9)(10)/2 = 45. So, there are 45 4's in the sum. We get: 80 = 10a + (45)(4) Simplify: 80 = 10a + 180 We get: -100 = 10a Solve: a = -10. Great, the first term is -10

What is the sum of the first 40 terms? Our sequence is as follows: term1 = -10 term2 = -10 + 4 term3 = -10 + 4 + 4 term4 = -10 + 4 + 4 + 4 . . . term40 = -10 + (sum of 39 4's)

So, the sum of the first 40 terms = -400 + a bunch of 4's How many 4's are there altogether? (1 four) + (2 fours) + (3 fours) + . . . + (39 fours) Applying the formula, the sum of the integers from 1 to 39 = (39)(40)/2 = 780 So, the sum of the first 40 terms = -400 + (780)(4) = 2720

Re: In a sequence, each term is obtained by adding 4 to the preceding one
[#permalink]

Show Tags

13 Aug 2016, 13:51

1

2

EBITDA wrote:

In a sequence, each term is obtained by adding 4 to the preceding one. If the sum of the first 10 terms is equal to 80, what is the result of the addition of the first 40 terms?

A) 94 B) 320 C) 2,720 D) 27,200 E) 54,400

Please explain in detail the answer.

a is first term and d = 4 since the preceding number is always greater than the previous one..

Now 10th term is a+9(4).

Sum of n terms is n/2(first term + last term) and here we have to get sum of 10 terms , we get 10/2 ( a + a+36) = 80 ( given sum of 10 terms is 80)

=> 5(2a+36) = 80 => 2a+36 = 16 => a = -10

Now to get sum of first 40 terms , we need to get 40th term value i.e. -10+39(4) = 146.

Re: In a sequence, each term is obtained by adding 4 to the preceding one
[#permalink]

Show Tags

20 Mar 2017, 09:45

Jus calculate the 1st series 10x+180(sum of 9 multiples of 4)=80 x=-10 Last number in the series=36+-10=26

2nd series will start with 26 It will have total 10 number of 26 i.e. 26*10=260 Rest 10 multiples of 4 i.e. from 4 to 40 Sum of 1st 10 multiples of 4=220 Total = 260+220=480

3rd series will begin with 66(26+40) 66*10=660 660+220=880

4th series will begin with 106(66+40) 106*10=1060 1060+220=1280

Re: In a sequence, each term is obtained by adding 4 to the preceding one
[#permalink]

Show Tags

21 Mar 2017, 02:50

EBITDA wrote:

In a sequence, each term is obtained by adding 4 to the preceding one. If the sum of the first 10 terms is equal to 80, what is the result of the addition of the first 40 terms?

A) 94 B) 320 C) 2,720 D) 27,200 E) 54,400

Please explain in detail the answer.

sum = 10/2 . (2a +9*4)

or 80 = 5*(2a +36)

or 16 = 2a +36

or 8 = a + 18 or a = -10

sum of 40 terms = 40/2 . (-10*2 + 9*39) = 2720
_________________

Re: In a sequence, each term is obtained by adding 4 to the preceding one
[#permalink]

Show Tags

17 Sep 2018, 02:19

Hello from the GMAT Club BumpBot!

Thanks to another GMAT Club member, I have just discovered this valuable topic, yet it had no discussion for over a year. I am now bumping it up - doing my job. I think you may find it valuable (esp those replies with Kudos).

Want to see all other topics I dig out? Follow me (click follow button on profile). You will receive a summary of all topics I bump in your profile area as well as via email.
_________________