June 25, 1987

The following is a formula/mathematical approach to solving this type of question. It is kind of cumbersome; but once acquainted, you can easily solve these types of questions.

year 1600-> 0 odd days

In every 100 years, there are 5 odd days

+300-> 5*3 = 15 odd days = 15%7= 1 odd day

Upto 1900-> 1 odd day

Upto 1986:

86/4 = 21 leap years

86-21=65 ordinary years

Every leap year: 2 odd days,

ordinary year: 1 odd day

So; 21*2+65 = 42+65=107 odd days = 107%7 = 2 odd days

So; from 1600-1986 end = 1+2 = 3 odd days

in 1987(non-leap year)

Jan=31; Feb=28; March=31; April: 30 May:31 June: 25

31+28+31+30+31+25 = 176%7 = 1 odd day

Total: 3+1=4 odd days

odd days-day

0-Sunday

1-Monday

2-Tuesday

3-Wednesday

4-Thursday

5-Friday

6-Saturday

Ans: Thursday

*****************************

June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25, 1987, fall?

june 25,1983: Saturday

june 25,1984: Monday (Leap year: Feb would be 29 days- so days 2+)

june 25,1985: Tuesday

june 25,1986: Wednesday

june 25,1987: Thursday

_________________

~fluke

GMAT Club Premium Membership - big benefits and savings