Jun 19 10:00 PM PDT  11:00 PM PDT Join a FREE 1day workshop and learn how to ace the GMAT while keeping your fulltime job. Limited for the first 99 registrants. Jun 22 07:00 AM PDT  09:00 AM PDT Attend this webinar and master GMAT SC in 10 days by learning how meaning and logic can help you tackle 700+ level SC questions with ease. Jun 23 07:00 AM PDT  09:00 AM PDT Attend this webinar to learn a structured approach to solve 700+ Number Properties question in less than 2 minutes.
Author 
Message 
TAGS:

Hide Tags

Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 55683

Question Stats:
85% (01:43) correct 15% (02:09) wrong based on 224 sessions
HideShow timer Statistics
Max's current monthly salary is $2,000, and will be raised by 25% next month. If he decides to save exactly 25% of his salary each month, how many months will it take for Max to save $5,500? A. 4 B. 5 C. 6 D. 7 E. 9
Official Answer and Stats are available only to registered users. Register/ Login.
_________________



Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 55683

Re M0127
[#permalink]
Show Tags
16 Sep 2014, 00:16
Official Solution:Max's current monthly salary is $2,000, and will be raised by 25% next month. If he decides to save exactly 25% of his salary each month, how many months will it take for Max to save $5,500? A. 4 B. 5 C. 6 D. 7 E. 9 Max will be able to save 25% of $2,000, which is $500, during the first month. He still needs to save \(5,500  500 = $5,000\). Max's salary will be raised by onefourth starting next month and will be \(2000*1.25 = $2,500\). He will be able to save \(2500*0.25 = $625\) every month starting from the second month and will save $5,000 more in 8 months (\(625*8=5000\)). Therefore it will take Max 9 months to save $5,500. Answer: E
_________________



Manager
Joined: 23 Jun 2009
Posts: 176
Location: Brazil
GMAT 1: 470 Q30 V20 GMAT 2: 620 Q42 V33

Re: M0127
[#permalink]
Show Tags
03 Aug 2016, 10:50
Hello Bunuel, If it were a DS question, we couldn't assure either 8 or 9 months, which would end up being a very hard question. The day of the first payment drives the "amount of days" and therefore the number of months. If we consider the person is saving in the exactly pay day instead of waiting the end of the month, then it would be less than nine months, right?



Manager
Status: On a 600long battle
Joined: 22 Apr 2016
Posts: 136
Location: Hungary
Concentration: Accounting, Leadership
GMAT 1: 410 Q18 V27 GMAT 2: 490 Q35 V23

Re: M0127
[#permalink]
Show Tags
25 Jan 2017, 09:50
Initial salary: $2,000Savings on first month: 1.25 * 2,000 = 2,500  2,000 = $500Salary after raise: 1.25 * 2,000 = $2,500Monthly savings after raise: 1.25 * 2,500 = $625x = # of months of monthly savings after raise 500 + 625x = 5500 625x = 5000 x = 8 8 months + 1 month = 9 months Answer choice
_________________
"When the going gets tough, the tough gets going!"
Welcoming tips/suggestions/advices (you name it) to help me achieve a 600



Manager
Joined: 02 May 2016
Posts: 77
Location: India
Concentration: Entrepreneurship
WE: Information Technology (Computer Software)

Re: M0127
[#permalink]
Show Tags
26 May 2017, 07:04
Why start saving the same month? If he will be earning 25% from next month, I assumed he will start saving 25% from next month ("If he decides to save 25%...." reads the question stem). So I did 5500/(25% of 125%of 2000) = 5500/625 = 8.8 ~ that means 8 months and additional 1 month = 9 months.
Where did I missed it?



Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 55683

Re: M0127
[#permalink]
Show Tags
26 May 2017, 07:06
AkshayKS21 wrote: Why start saving the same month? If he will be earning 25% from next month, I assumed he will start saving 25% from next month ("If he decides to save 25%...." reads the question stem). So I did 5500/(25% of 125%of 2000) = 5500/625 = 8.8 ~ that means 8 months and additional 1 month = 9 months.
Where did I missed it? The question says: "he decides to save exactly 25% of his salary each month..." not from next month.
_________________



Intern
Joined: 05 Mar 2015
Posts: 43
Location: Azerbaijan
GMAT 1: 530 Q42 V21 GMAT 2: 600 Q42 V31 GMAT 3: 700 Q47 V38

Re M0127
[#permalink]
Show Tags
20 Aug 2018, 08:58
It is not clear whether he saves 2000*25% or 2500*25% in his first month.
It should be mentioned that he starts saving after his salary is raised



Intern
Joined: 07 Dec 2018
Posts: 4

Re M0127
[#permalink]
Show Tags
03 Jan 2019, 12:05
I think this is a poorquality question and I agree with explanation. Please update that Max starts saving in the current month. Even though this fact doesn't lead to another answer, it still leads to confusion. Thanks in advance



Rice (Jones) Thread Master
Joined: 18 Jun 2018
Posts: 205
Location: United States (AZ)
Concentration: Finance, Healthcare
GPA: 3.36

Re: M0127
[#permalink]
Show Tags
24 Jan 2019, 20:53
Bunuel Hello. I think you should consider making it clear that the savings will be from the first month by moving some of the sentences around. It isn't clear as currently written whether the savings is from the first month. Or maybe it's just me. Thanks. Bunuel wrote: Max's current monthly salary is $2,000, and will be raised by 25% next month. If he decides to save exactly 25% of his salary each month, how many months will it take for Max to save $5,500?
A. 4 B. 5 C. 6 D. 7 E. 9



VP
Joined: 09 Mar 2018
Posts: 1003
Location: India

Re: M0127
[#permalink]
Show Tags
24 Jan 2019, 21:08
Bunuel wrote: Max's current monthly salary is $2,000, and will be raised by 25% next month. If he decides to save exactly 25% of his salary each month, how many months will it take for Max to save $5,500?
A. 4 B. 5 C. 6 D. 7 E. 9 Initial salary = 2000 After the increase the base value changes, current salary = 2500 Now he will save 25 % of this each month = 2500 * 25/100 = 625 in 8 months he would have saved = 625 * 8 = 5000. Answer is E
_________________
If you notice any discrepancy in my reasoning, please let me know. Lets improve together.
Quote which i can relate to. Many of life's failures happen with people who do not realize how close they were to success when they gave up.



Intern
Joined: 24 Dec 2011
Posts: 48
Location: India
GPA: 4
WE: General Management (Health Care)

the question doesn't specifically mention when he's going to start to save the salary. so, we shd take from the first month onwards..
Initial salary = 2000 savings in first month 500
remaining savings  5000
After 25% increase in current salary, it comes to 2500
savings 25 % of each month after hike is 2500 * 25/100 = 625
Number of months required after hike is 5000/625 = 8.
Total 8+1=9
Answer is E










