Summer is Coming! Join the Game of Timers Competition to Win Epic Prizes. Registration is Open. Game starts Mon July 1st.

It is currently 20 Jul 2019, 04:56

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

M17-37

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Find Similar Topics 
Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 56303
M17-37  [#permalink]

Show Tags

New post 16 Sep 2014, 01:02
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  15% (low)

Question Stats:

78% (01:38) correct 22% (01:55) wrong based on 232 sessions

HideShow timer Statistics


Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 56303
Re M17-37  [#permalink]

Show Tags

New post 16 Sep 2014, 01:02
1
3
Official Solution:

Andrew and Stephen drive on the highway in the same direction at respective rates of 72 and 80 kmh. If Stephen is 4 km behind Andrew, by how much does he have to increase his speed to catch up with Andrew in 20 minutes?

A. 1 kmh
B. 2 kmh
C. 3 kmh
D. 4 kmh
E. 5 kmh

Denote the required acceleration as \(x\). The distance between Andrew and Stephen will be decreasing at \((80 + x - 72)\) kmh. We can compose the equation \(\frac{4}{80 + x - 72} = \frac{20}{60}\) from which \(x = 4\).

Answer: D
_________________
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 19 Jul 2016
Posts: 49
Reviews Badge
Re: M17-37  [#permalink]

Show Tags

New post 29 Jan 2017, 19:24
hi Bunuel
please elaborate the same problem

Thnx
Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 56303
Re: M17-37  [#permalink]

Show Tags

New post 30 Jan 2017, 00:32
Current Student
avatar
B
Joined: 09 Oct 2016
Posts: 89
Location: United States
GMAT 1: 740 Q49 V42
GPA: 3.49
Reviews Badge
Re: M17-37  [#permalink]

Show Tags

New post 31 May 2017, 06:32
20x=4

x=1/5

x/60 = 1/5

x=12

12-8 = 4

D

Posted from my mobile device
Senior Manager
Senior Manager
User avatar
S
Joined: 08 Jun 2015
Posts: 421
Location: India
GMAT 1: 640 Q48 V29
GMAT 2: 700 Q48 V38
GPA: 3.33
Reviews Badge
Re: M17-37  [#permalink]

Show Tags

New post 31 May 2017, 06:45
The answer has to be option D.

The distance between Andrew and Stephen is 4 Km. We need to find the quantum by which Stephen needs to increase his speed to catch up with Andrew.

4/(x-72)=1/3. Solving for x , we get 84. Andrew needs to increase his speed by 4kmph.
_________________
" The few , the fearless "
Manager
Manager
avatar
B
Joined: 27 Mar 2016
Posts: 96
GMAT ToolKit User
Re: M17-37  [#permalink]

Show Tags

New post 31 May 2017, 09:55
2
1
In 20 minutes Andrew would cover 72*20/60=24 which means Stephen has to cover 28 km in 20 mins
let the increased speed be x
(80+x)*20/60=28
=>x=4
hence D
Retired Moderator
avatar
P
Joined: 22 Aug 2013
Posts: 1435
Location: India
Re: M17-37  [#permalink]

Show Tags

New post 31 May 2017, 11:10
1
If Stephen has to take a lead of 4 km in 20 minutes, it means he has to take a lead of 12 km in 60 minutes (or 1 hour)
(Just multiplied both with 3, to calculate in km/h)

So their relative speed needs to be 12 km/h. Stephen is right now at 80 km/h and Andrew at 72 km/h. Their relative speed as of now is (80-72) = 8 km/h. So Stephen needs to further increase his speed by (12-8) = 4 km/h

Hence option D answer
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 10 May 2017
Posts: 8
Location: India
Concentration: Marketing, Strategy
GMAT 1: 580 Q42 V28
WE: Marketing (Computer Software)
Re: M17-37  [#permalink]

Show Tags

New post 23 Aug 2018, 20:08
Andrew and Stephen drive on the highway in the same direction at respective rates of 72 and 80 kmh. If Stephen is 4 km behind Andrew, by how much does he have to increase his speed to catch up with Andrew in 20 minutes?

In 20 minutes Andrew can cover (72/3) = 24km. But since he is ahead by 4 km, total distance covered = 24 + 4 = 28km.
In 20 minutes, if Stephen needs to cover 28km, his speed must be 28*3 = 84km/hr. Therefore, he must increase by 4km/hr.
GMAT Club Bot
Re: M17-37   [#permalink] 23 Aug 2018, 20:08
Display posts from previous: Sort by

M17-37

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  

Moderators: chetan2u, Bunuel






Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne