Check GMAT Club Decision Tracker for the Latest School Decision Releases https://gmatclub.com/AppTrack
GMAT Club

 It is currently 23 Mar 2017, 19:32

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# PS- Speed

Author Message
Manager
Joined: 15 Apr 2008
Posts: 165
Followers: 2

Kudos [?]: 12 [0], given: 1

### Show Tags

08 Jan 2009, 11:14
00:00

Difficulty:

(N/A)

Question Stats:

100% (01:05) correct 0% (00:00) wrong based on 1 sessions

### HideShow timer Statistics

This topic is locked. If you want to discuss this question please re-post it in the respective forum.

Walking 6/7th of his speed a man is 12 minutes too late. The usual time taken by him to cover that distance is

A. 1 hr
B. 1 Hr 12 min
C. 1 hr 15 min
D. 1 hr 20 min

pls show the working also
SVP
Joined: 29 Aug 2007
Posts: 2491
Followers: 69

Kudos [?]: 759 [0], given: 19

### Show Tags

08 Jan 2009, 12:01
ALD wrote:
Walking 6/7th of his speed a man is 12 minutes too late. The usual time taken by him to cover that distance is

A. 1 hr
B. 1 Hr 12 min
C. 1 hr 15 min
D. 1 hr 20 min

pls show the working also

d = tr
d = (t+12) (6r/7)

tr = (t+12) (6r/7)

t = 72 minuets (1 hr 12 min)
B.
_________________

Gmat: http://gmatclub.com/forum/everything-you-need-to-prepare-for-the-gmat-revised-77983.html

GT

Manager
Joined: 04 Jan 2009
Posts: 241
Followers: 1

Kudos [?]: 12 [0], given: 0

### Show Tags

09 Jan 2009, 10:03
little differently:
d/(6v/7) = t+12
d/v=t
7/6t-t=12
t=72 min = 1h12min
_________________

-----------------------
tusharvk

Manager
Joined: 28 Jul 2004
Posts: 136
Location: Melbourne
Schools: Yale SOM, Tuck, Ross, IESE, HEC, Johnson, Booth
Followers: 1

Kudos [?]: 63 [0], given: 2

### Show Tags

09 Jan 2009, 23:50
A rule you can follow:

When something moves at factor F of the usual speed, the usual time to cover the distance becomes 1/F x T

So, coming to solution:

The Man travels at 6/7th of speed, hence time taken becomes 7/6xT, where T is the usual time.

Now, 7/6T - T = 12 minutes

or, T/6 = 12 minutes --> T = 72 minutes = 1 hr 12 min

_________________

kris

Manager
Joined: 15 Apr 2008
Posts: 165
Followers: 2

Kudos [?]: 12 [0], given: 1

### Show Tags

10 Jan 2009, 13:58
krishan wrote:
A rule you can follow:

When something moves at factor F of the usual speed, the usual time to cover the distance becomes 1/F x T

So, coming to solution:

The Man travels at 6/7th of speed, hence time taken becomes 7/6xT, where T is the usual time.

Now, 7/6T - T = 12 minutes

or, T/6 = 12 minutes --> T = 72 minutes = 1 hr 12 min

OA is B
thanks for the good explanation.
Senior Manager
Joined: 02 Nov 2008
Posts: 280
Followers: 1

Kudos [?]: 99 [0], given: 2

### Show Tags

10 Jan 2009, 14:08
ALD wrote:
Walking 6/7th of his speed a man is 12 minutes too late. The usual time taken by him to cover that distance is

A. 1 hr
B. 1 Hr 12 min
C. 1 hr 15 min
D. 1 hr 20 min

pls show the working also

An easier way to solve this without writing any equations is to look for the answer that is divisible by 7

A - 1 hr = 60 minutes + 12 = 72
B - 1 hr 12 min = 72 minutes + 12 = 84 (yes)
C - 1 hr 15 min = 75 minutes + 12 = 87
D - 1 hr 20 min = 80 minutes +12 = 92

So B is the only answer that works
Re: PS- Speed   [#permalink] 10 Jan 2009, 14:08
Display posts from previous: Sort by