Last visit was: 12 Jul 2024, 18:34 It is currently 12 Jul 2024, 18:34
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
SORT BY:
Date
User avatar
Manager
Manager
Joined: 22 Sep 2010
Posts: 59
Own Kudos [?]: 1065 [1]
Given Kudos: 0
Send PM
User avatar
Intern
Intern
Joined: 17 Aug 2010
Posts: 46
Own Kudos [?]: 298 [0]
Given Kudos: 18
 Q41  V19
Send PM
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 94302
Own Kudos [?]: 640179 [0]
Given Kudos: 84576
Send PM
avatar
Intern
Intern
Joined: 18 Sep 2010
Posts: 2
Own Kudos [?]: [0]
Given Kudos: 0
Send PM
Re: Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph an [#permalink]
Rate 40 80 x
Time 2 3 2+3
Distance 80 240 80+240

x = 320/5 = 64
avatar
Intern
Intern
Joined: 15 May 2010
Posts: 4
Own Kudos [?]: [0]
Given Kudos: 4
Send PM
Re: Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph an [#permalink]
[D] for sure.
I do not think this qualifies as a 600-700 question, does it?
Target Test Prep Representative
Joined: 04 Mar 2011
Status:Head GMAT Instructor
Affiliations: Target Test Prep
Posts: 3037
Own Kudos [?]: 6556 [0]
Given Kudos: 1646
Send PM
Re: Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph an [#permalink]
Expert Reply
pzazz12 wrote:
Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph and the remaining 3 hours of his journey at 80 mph. What is his average speed for the entire journey?

A. 60 mph
B. 56.67 mph
C. 53.33 mph
D. 64 mph
E. 66.67 mph


Steve’s total distance was 2 x 40 + 3 x 80 = 80 + 240 = 320 miles.

We can now determine average speed:

Average speed = (total distance)/(total time)

Average speed = 320/5 = 64 mph

Answer: D
Board of Directors
Joined: 11 Jun 2011
Status:QA & VA Forum Moderator
Posts: 6049
Own Kudos [?]: 4763 [0]
Given Kudos: 463
Location: India
GPA: 3.5
WE:Business Development (Commercial Banking)
Send PM
Re: Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph an [#permalink]
pzazz12 wrote:
Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph and the remaining 3 hours of his journey at 80 mph. What is his average speed for the entire journey?

A. 60 mph
B. 56.67 mph
C. 53.33 mph
D. 64 mph
E. 66.67 mph


Avg Speed = \(\frac{d_1 + d_2}{t_1 + t_2}\)

Or, Avg Speed = \(\frac{2*40 + 3*80}{2 + 3}\)

Or, Avg Speed = \(64\), Answer will be (D)
VP
VP
Joined: 13 Apr 2013
Status:It's near - I can see.
Posts: 1467
Own Kudos [?]: 1636 [0]
Given Kudos: 1002
Location: India
Concentration: International Business, Operations
GPA: 3.01
WE:Engineering (Real Estate)
Send PM
Re: Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph an [#permalink]
pzazz12 wrote:
Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph and the remaining 3 hours of his journey at 80 mph. What is his average speed for the entire journey?

A. 60 mph
B. 56.67 mph
C. 53.33 mph
D. 64 mph
E. 66.67 mph


Avg. speed = Total distance / Total time

= \(\frac{2 * 40 + 3 * 80}{2 + 3}\)

=\(\frac{320}{5}\)

= 64 mph

(D)
GMAT Club Legend
GMAT Club Legend
Joined: 03 Oct 2013
Affiliations: CrackVerbal
Posts: 4918
Own Kudos [?]: 7796 [0]
Given Kudos: 220
Location: India
Send PM
Re: Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph an [#permalink]
Top Contributor
Average speed = Total distance covered / Total time taken

Total time = 2 + 3 =5 hours

Distance covered in first 2 hours = Speed * Time = 2 * 40 =80miles

Distance covered in remaining 3 hours of his journey at 80 mph= 3 * 80 = 240miles

Total distance travelled = 80 + 240 =320 miles

Thus Average Speed = 320/5 (Eliminate B,C,E as they are non integer values)

Since 60 *5 =300,eliminate A and the answer is 64mph.
(option d)

D.S
GMAT SME
GMAT Club Bot
Re: Steve traveled the first 2 hours of his journey at 40 mph an [#permalink]
Moderator:
Math Expert
94302 posts