GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 17 Jul 2018, 14:19

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Two cars were driven by A and B. They were 580 miles apart

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

1 KUDOS received
Intern
Intern
User avatar
Joined: 21 Jan 2012
Posts: 16
Two cars were driven by A and B. They were 580 miles apart [#permalink]

Show Tags

New post Updated on: 23 Sep 2012, 08:49
1
3
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  5% (low)

Question Stats:

91% (01:11) correct 9% (01:43) wrong based on 206 sessions

HideShow timer Statistics

Two cars were driven by A and B. They were 580 miles apart when they started driving towards each other.A's car had traveled at a speed of 20 miles per hour, 4 hours per day for 5 days when it had met B's car. If B had driven 3 hours per day for 5 days, what was B's speed in miles per hour?

A) 8
B) 9
C) 10
D) 11
E) 12

_________________

If something helps, you must appreciate!
I'll regard
Kudos as appreciation.. Thanks :-)


Originally posted by ExuberantRahul on 23 Sep 2012, 06:59.
Last edited by Bunuel on 23 Sep 2012, 08:49, edited 1 time in total.
Renamed the topic.
Intern
Intern
avatar
Joined: 02 Nov 2009
Posts: 41
Location: India
Concentration: General Management, Technology
GMAT Date: 04-21-2013
GPA: 4
WE: Information Technology (Internet and New Media)
Re: Speed Distance Time [#permalink]

Show Tags

New post 23 Sep 2012, 07:22
A would have traveled 20*4 = 80 miles every day and in total 80*5= 400 miles when he met B

So B should have traveled 580-400= 180 miles

Given
B traveled for 5 days ,so B traveled 180/5 = 36 miles per day
and since B traveled only 3 hr per day.. speed of B is 36/2 =12 miles/hr

Ans: E
_________________

KPV

Manager
Manager
avatar
Joined: 10 Sep 2014
Posts: 98
Re: Two cars were driven by A and B. They were 580 miles apart [#permalink]

Show Tags

New post 17 Nov 2014, 12:02
1. At 20mph for 4 hours a day, then driver A was traveling 80 miles per day. When A met with B, A had already traveled 400 miles.

2. This means that driver B had traveled 580-400 = 180 miles upon meeting up with A. B traveled a total of 3 x 5 = 15 hours (3hrs/day for 5 days). 180 miles / 15 hours = 12mph

3. Answer E!
1 KUDOS received
SVP
SVP
User avatar
Status: The Best Or Nothing
Joined: 27 Dec 2012
Posts: 1837
Location: India
Concentration: General Management, Technology
WE: Information Technology (Computer Software)
Re: Two cars were driven by A and B. They were 580 miles apart [#permalink]

Show Tags

New post 20 Nov 2014, 01:39
1
Single equation for this problem:

\(Speed of B = \frac{580 - (20*4*5)}{3*5} = \frac{180}{15} = 12\)

Answer = E
_________________

Kindly press "+1 Kudos" to appreciate :)

Director
Director
avatar
S
Joined: 12 Nov 2016
Posts: 774
Location: United States
Schools: Yale '18
GMAT 1: 650 Q43 V37
GRE 1: Q157 V158
GPA: 2.66
Re: Two cars were driven by A and B. They were 580 miles apart [#permalink]

Show Tags

New post 14 Aug 2017, 13:18
ExuberantRahul wrote:
Two cars were driven by A and B. They were 580 miles apart when they started driving towards each other.A's car had traveled at a speed of 20 miles per hour, 4 hours per day for 5 days when it had met B's car. If B had driven 3 hours per day for 5 days, what was B's speed in miles per hour?

A) 8
B) 9
C) 10
D) 11
E) 12




20(4)(5) +3(5)(x)= 580
400 +15x =580
15x=180
x= 12

E
Manager
Manager
avatar
S
Joined: 06 Jul 2014
Posts: 102
Location: India
Concentration: Finance, Entrepreneurship
GMAT 1: 640 Q48 V30
GMAT ToolKit User Reviews Badge
Re: Two cars were driven by A and B. They were 580 miles apart [#permalink]

Show Tags

New post 14 Aug 2017, 15:04
I could not understand why this question can't be solved in this manner?

20 + x= 580/35
Re: Two cars were driven by A and B. They were 580 miles apart   [#permalink] 14 Aug 2017, 15:04
Display posts from previous: Sort by

Two cars were driven by A and B. They were 580 miles apart

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  

Events & Promotions

PREV
NEXT


GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.