Last visit was: 19 Jul 2024, 23:46 It is currently 19 Jul 2024, 23:46
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
SORT BY:
Date
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 94421
Own Kudos [?]: 642417 [3]
Given Kudos: 86332
Send PM
VP
VP
Joined: 20 Jul 2017
Posts: 1297
Own Kudos [?]: 3582 [2]
Given Kudos: 162
Location: India
Concentration: Entrepreneurship, Marketing
GMAT 1: 690 Q51 V30
WE:Education (Education)
Send PM
e-GMAT Representative
Joined: 04 Jan 2015
Posts: 3711
Own Kudos [?]: 17338 [1]
Given Kudos: 165
Send PM
Target Test Prep Representative
Joined: 14 Oct 2015
Status:Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Posts: 19175
Own Kudos [?]: 22679 [2]
Given Kudos: 286
Location: United States (CA)
Send PM
Re: Two cyclists start from the same place to ride in the same direction. [#permalink]
1
Kudos
1
Bookmarks
Expert Reply
Bunuel wrote:
Two cyclists start from the same place to ride in the same direction. A starts at noon at 8 kmph while B starts at 2 pm at the rate of 10 kmph. How far will A have ridden before he is overtaken by B?

A. 75 km
B. 76 km
C. 78 km
D. 80 km
E. 84 km



Solution:

If we let t = the time ridden by B, then (t + 2) = the time ridden by A, and we can create the equation:

8(t + 2) = 10t

8t + 16 = 10t

16 = 2t

8 = t

So A will have ridden 8 x (8 + 2) = 8 x 10 = 80 km before being overtaken.

Alternate Solution:

At 2 PM, A has been traveling for 2 hours; thus, A is 2 * 8 = 16 km from the starting point.

Since B is 10 - 8 = 2 km/h faster than A, it will take B 16/2 = 8 hours to catch up with A. So, B will overtake A at 2 PM + 8 hours = 10 PM.

At 10 PM, A has been traveling for 10 hours; thus, A will have traveled 8 x 10 = 80 km before being overtaken.

Answer: D
Intern
Intern
Joined: 15 Jul 2022
Posts: 11
Own Kudos [?]: 4 [0]
Given Kudos: 16
Send PM
Re: Two cyclists start from the same place to ride in the same direction. [#permalink]
Bunuel wrote:
Two cyclists start from the same place to ride in the same direction. A starts at noon at 8 kmph while B starts at 2 pm at the rate of 10 kmph. How far will A have ridden before he is overtaken by B?

A. 75 km
B. 76 km
C. 78 km
D. 80 km
E. 84 km


Are You Up For the Challenge: 700 Level Questions

|Cyclist| Time | Speed |
--------------------------
| A |12:00 | 8kph |
| B |02:00 | 10kph |
--------------------------
Diff |02hrs | 2kph |
---------------------------
Dist A: 8kph * 2hrs = 16km
Time B: 16km / 10kph= 8hrs
Dist A before B catches up = (8hrs + 2hrs) * 8kph = 80km­
GMAT Club Bot
Re: Two cyclists start from the same place to ride in the same direction. [#permalink]
Moderator:
Math Expert
94421 posts