Bunuel wrote:

A certain CEO drove from his home to a helipad at an average rate of 50 miles per hour and then boarded a helicopter, which traveled at an average speed of 80 miles per hour, to his office building. If it took the CEO 1.5 hours to reach his office building from home and he spent 4 times as long driving as he did flying, what is the distance from his home to his office building?

A. 84

B. 75

C. 72

D. 60

E. 18

We are given that a CEO traveled at a rate of 50 mph when driving and then 80 mph when traveling in a helicopter. Since he traveled for 4 times as long when driving as he did when riding in the helicopter, we can let the time flying = t and the time driving = 4t. Since he spend a total of 1.5 hours traveling, we can create the following equation to determine t:

t + 4t = 1.5

5t = 1.5

t = 1.5/5 = 0.3

Thus, the flying time is 0.3 hour and the driving time 4 x 0.3 = 1.2 hours. Finally, the distance he drove was 50 x 1.2 = 60 miles and the distance he flew was 80 x 0.3 = 24 miles.

So, the total distance is 60 + 24 = 84 miles.

Answer: A

_________________

Scott Woodbury-Stewart

Founder and CEO

GMAT Quant Self-Study Course

500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions