Bunuel wrote:
A legal service bills p dollars for the first hour of service on a task and q dollars for each additional hour, where p > q. If the client requires a specific number of hours h of service, how does the amount billed to the client change if the work is broken up into n tasks rather than one task?
A. It increases by p - q dollars
B. It increases by h(p - q)dollars
C. It increases by (n - 1)(p - q) dollars
D. It decreases by (h - 1)(p - q) dollars
E. It decreases by n(p - q) dollars
We can let p = 5, q = 2, h = 7 and n = 3. Furthermore, let’s say that the 3 tasks last 2, 2, and 3 hours, respectively.
Therefore, as one task, the total amount billed would be:
5 + 2(7 - 1) = 5 + 12 = 17 dollars
However, as three tasks, the total amount billed would be:
[5 + 2(2 - 1)] + [5 + 2(2 - 1)] + [5 + 2(3 - 1)] = 7 + 7 + 9 = 23 dollars.
We see that the total amount billed would increase by 6 dollars (and we can reject choices D and E). Let’s look at the other 3 choices.
A. p - q = 5 - 2 = 3 → This is not 6.
B. h(p - q) = 7(5 - 2) = 21 → This is not 6.
C. (n - 1)(p - q) = (3 - 1)(5 - 2) = 6 → This is 6.
Answer: C
_________________
5-star rated online GMAT quant
self study course
See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews
If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.