GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 17 Oct 2019, 23:12

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Find Similar Topics 
Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 58415
At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus  [#permalink]

Show Tags

New post 05 Feb 2019, 04:42
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  45% (medium)

Question Stats:

65% (02:34) correct 35% (02:47) wrong based on 37 sessions

HideShow timer Statistics

At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus to work and 1/3 drive to work. Of the employees who do not take the bus or drive to work, 1/4 take the subway and the rest either walk or ride a bicycle. If 1/7 of the remaining employees ride a bicycle to work, what fraction of the employees walks to work?


A. 1/10
B. 1/5
C. 3/10
D. 2/5
E. 1/2

_________________
Director
Director
avatar
G
Joined: 09 Mar 2018
Posts: 995
Location: India
Re: At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus  [#permalink]

Show Tags

New post 05 Feb 2019, 05:09
Bunuel wrote:
At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus to work and 1/3 drive to work. Of the employees who do not take the bus or drive to work, 1/4 take the subway and the rest either walk or ride a bicycle. If 1/7 of the remaining employees ride a bicycle to work, what fraction of the employees walks to work?

A. 1/10
B. 1/5
C. 3/10
D. 2/5
E. 1/2

IMO C

Total employees at PPC = 3 * 5 * 4* 7 = 420

Take bus to work = 420/5 = 84
Drive to work = 420/3 = 140

Total employees who do not take the bus or drive to work = 420 - 224 = 196

employees who take subway = 196/4 = 49

employees who walk or ride a bicycle = 147

remaining employees ride a bicycle to work = 1/7 * 147 = 21

what fraction of the employees walks to work = 126/420 = 3/10
_________________
If you notice any discrepancy in my reasoning, please let me know. Lets improve together.

Quote which i can relate to.
Many of life's failures happen with people who do not realize how close they were to success when they gave up.
GMAT Club Legend
GMAT Club Legend
User avatar
D
Joined: 18 Aug 2017
Posts: 5014
Location: India
Concentration: Sustainability, Marketing
GPA: 4
WE: Marketing (Energy and Utilities)
GMAT ToolKit User Premium Member
Re: At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus  [#permalink]

Show Tags

New post 05 Feb 2019, 05:53
Bunuel wrote:
At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus to work and 1/3 drive to work. Of the employees who do not take the bus or drive to work, 1/4 take the subway and the rest either walk or ride a bicycle. If 1/7 of the remaining employees ride a bicycle to work, what fraction of the employees walks to work?


A. 1/10
B. 1/5
C. 3/10
D. 2/5
E. 1/2



total employees = 420
bus to work = 420* 1/5 = 84
drive to work = 420 * 1/3 = 140
left 196
.25 take subway = 196 * .25 = 49
left with 147 of whom 1/7 ride bicycle = 21
rest 126/420 = 0.3
IMO C
Target Test Prep Representative
User avatar
D
Status: Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 14 Oct 2015
Posts: 8099
Location: United States (CA)
Re: At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus  [#permalink]

Show Tags

New post 08 Feb 2019, 08:13
Bunuel wrote:
At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus to work and 1/3 drive to work. Of the employees who do not take the bus or drive to work, 1/4 take the subway and the rest either walk or ride a bicycle. If 1/7 of the remaining employees ride a bicycle to work, what fraction of the employees walks to work?


A. 1/10
B. 1/5
C. 3/10
D. 2/5
E. 1/2


Since 1/5 take the bus and 1/3 drive, 1/5 + 1/3 = 3/15 + 5/15 = 8/15, take the bus or drive. Thus 1/4 x 7/15 = 7/60 take the subway and 3/4 x 7/15 = 21/60 = 7/20 walk or ride a bicycle.

Since 1/7 of the remaining employees ride a bicycle to work, the fraction who walk to work is 1 - 1/7 = 6/7 of the remaining employees.

Thus, the fraction who walk to work is:

7/20 x 6/7 = 6/20 = 3/10

Answer: C
_________________

Scott Woodbury-Stewart

Founder and CEO

Scott@TargetTestPrep.com
TTP - Target Test Prep Logo
122 Reviews

5-star rated online GMAT quant
self study course

See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews

If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.

Intern
Intern
User avatar
B
Joined: 18 Jul 2018
Posts: 4
Premium Member CAT Tests
At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus  [#permalink]

Show Tags

New post 20 Feb 2019, 19:56
Bunuel wrote:
At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus to work and 1/3 drive to work. Of the employees who do not take the bus or drive to work, 1/4 take the subway and the rest either walk or ride a bicycle. If 1/7 of the remaining employees ride a bicycle to work, what fraction of the employees walks to work?


A. 1/10
B. 1/5
C. 3/10
D. 2/5
E. 1/2


__________
To solve this problem I chose to pick a "smart number" (60) that was common to 1/5, 1/3, and 1/4.

1/5*60= 12 out of 60 take the bus
1/3*60= 20 out of 60 drive
Total =32 out of 60 who take the bus or drive

Then the question states "of the people who do not take the bus or drive" 1/4 take the subway
So the remaining is 60-32=28*1/4= 7 who take the subway

1/7 of the remaining employees ride a bicycle, and what is left over will be those who walk
Total = 12+20+7= 39 and so the remaining is 21
21*1/7= 3 who ride a bicycle

12+20+7+3=42 with 18 remaining who walk
The final total remaining is thus 18/60 = 3/10
Answer: C
_________
I hope this helps. Feel free to give me my first Kudo if you like my solution!
Warmest Regards,
Rumi Qadri
GMAT Club Bot
At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus   [#permalink] 20 Feb 2019, 19:56
Display posts from previous: Sort by

At Pedantic Publishing Corporation, 1/5 of the employees take the bus

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  





Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne