GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 16 Dec 2018, 10:33

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel
Events & Promotions in December
PrevNext
SuMoTuWeThFrSa
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Open Detailed Calendar
  • Free GMAT Prep Hour

     December 16, 2018

     December 16, 2018

     03:00 PM EST

     04:00 PM EST

    Strategies and techniques for approaching featured GMAT topics
  • FREE Quant Workshop by e-GMAT!

     December 16, 2018

     December 16, 2018

     07:00 AM PST

     09:00 AM PST

    Get personalized insights on how to achieve your Target Quant Score.

Jack traveled from Town X to Town Y in 3 hours, and her speed was betw

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 51229
Jack traveled from Town X to Town Y in 3 hours, and her speed was betw  [#permalink]

Show Tags

New post 04 Oct 2018, 00:57
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  15% (low)

Question Stats:

92% (01:44) correct 8% (02:03) wrong based on 60 sessions

HideShow timer Statistics

Jack traveled from Town X to Town Y in 3 hours, and her speed was between 30 miles per hour and 45 miles per hour. Brian also traveled from Town X to Town Y along the same route in 2 hours, and his speed was between 35 miles per hour and 55 miles per hour. Which of the following could be the distance, in miles, from Town X to Town Y?

(A) 8
(B) 105
(C) 115
(D) 120
(E) 135

_________________

New to the Math Forum?
Please read this: Ultimate GMAT Quantitative Megathread | All You Need for Quant | PLEASE READ AND FOLLOW: 12 Rules for Posting!!!

Resources:
GMAT Math Book | Triangles | Polygons | Coordinate Geometry | Factorials | Circles | Number Theory | Remainders; 8. Overlapping Sets | PDF of Math Book; 10. Remainders | GMAT Prep Software Analysis | SEVEN SAMURAI OF 2012 (BEST DISCUSSIONS) | Tricky questions from previous years.

Collection of Questions:
PS: 1. Tough and Tricky questions; 2. Hard questions; 3. Hard questions part 2; 4. Standard deviation; 5. Tough Problem Solving Questions With Solutions; 6. Probability and Combinations Questions With Solutions; 7 Tough and tricky exponents and roots questions; 8 12 Easy Pieces (or not?); 9 Bakers' Dozen; 10 Algebra set. ,11 Mixed Questions, 12 Fresh Meat

DS: 1. DS tough questions; 2. DS tough questions part 2; 3. DS tough questions part 3; 4. DS Standard deviation; 5. Inequalities; 6. 700+ GMAT Data Sufficiency Questions With Explanations; 7 Tough and tricky exponents and roots questions; 8 The Discreet Charm of the DS; 9 Devil's Dozen!!!; 10 Number Properties set., 11 New DS set.


What are GMAT Club Tests?
Extra-hard Quant Tests with Brilliant Analytics

Director
Director
avatar
G
Joined: 19 Oct 2013
Posts: 509
Location: Kuwait
GPA: 3.2
WE: Engineering (Real Estate)
GMAT ToolKit User CAT Tests
Jack traveled from Town X to Town Y in 3 hours, and her speed was betw  [#permalink]

Show Tags

New post 04 Oct 2018, 02:00
If we take jack’s speed to be 30 or 45 we get distance = 3 * 30 = 90 miles
Or 3*45 = 135 miles

His speed is between 30 and 45 so the distance must be between these two values.

For brian if we do the same case 35 or 55

35 * 2 = 70
55 * 2 = 110

Brian’s distance is 70 < x < 110

Jack’s distance is 90 < y < 135

The only distance that overlaps between the two is 105

Answer choice B.

Posted from my mobile device
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 22 Sep 2018
Posts: 19
Re: Jack traveled from Town X to Town Y in 3 hours, and her speed was betw  [#permalink]

Show Tags

New post 05 Oct 2018, 17:38
Bunuel wrote:
Jack traveled from Town X to Town Y in 3 hours, and her speed was between 30 miles per hour and 45 miles per hour. Brian also traveled from Town X to Town Y along the same route in 2 hours, and his speed was between 35 miles per hour and 55 miles per hour. Which of the following could be the distance, in miles, from Town X to Town Y?

(A) 8
(B) 105
(C) 115
(D) 120
(E) 135


I tried with the backsolving approach.
Of the answer choices given,let's assume that 115 could be a possible distance. So as per the question stem,Jack's speed would be 115/3 = 38.33mph which falls into the bracket given in the question. But Brian's speed would be 115/2 = 57.5mph which exceeds the given bracket. Going anything above 115 would make no sense as the speeds for the two of them would be too high. So we go to try with answer choice B,i.e.105. With 105,Jack's speed would be 35mph and Brian's speed would be 52.5mph,both of which satisfy the bracket. Hence,B is the correct choice.
Target Test Prep Representative
User avatar
P
Status: Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 14 Oct 2015
Posts: 4295
Location: United States (CA)
Re: Jack traveled from Town X to Town Y in 3 hours, and her speed was betw  [#permalink]

Show Tags

New post 09 Oct 2018, 09:42
Bunuel wrote:
Jack traveled from Town X to Town Y in 3 hours, and her speed was between 30 miles per hour and 45 miles per hour. Brian also traveled from Town X to Town Y along the same route in 2 hours, and his speed was between 35 miles per hour and 55 miles per hour. Which of the following could be the distance, in miles, from Town X to Town Y?

(A) 8
(B) 105
(C) 115
(D) 120
(E) 135


Using Jack’s speed, the distance between Town X and Town Y ranges between:

30 x 3 = 90 miles and 45 x 3 = 135 miles

Using Brian’s speed, the distance between Town X and Town Y ranges between:

35 x 2 = 70 miles and 55 x 2 = 110 miles

Thus, a possible distance is 105 miles.

Answer: B
_________________

Scott Woodbury-Stewart
Founder and CEO

GMAT Quant Self-Study Course
500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions

GMAT Club Bot
Re: Jack traveled from Town X to Town Y in 3 hours, and her speed was betw &nbs [#permalink] 09 Oct 2018, 09:42
Display posts from previous: Sort by

Jack traveled from Town X to Town Y in 3 hours, and her speed was betw

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


Copyright

GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.