GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 17 Oct 2019, 21:10

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# One plant grew 6 inches while a second plant grew 250% more than the

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 58404
One plant grew 6 inches while a second plant grew 250% more than the  [#permalink]

### Show Tags

20 Mar 2018, 22:40
00:00

Difficulty:

25% (medium)

Question Stats:

74% (00:41) correct 26% (00:38) wrong based on 49 sessions

### HideShow timer Statistics

One plant grew 6 inches while a second plant grew 250% more than the first plant grew. How much, in inches, did the second plant grow?

(A) 6
(B) 8
(C) 12
(D) 15
(E) 21

_________________
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 58404
Re: One plant grew 6 inches while a second plant grew 250% more than the  [#permalink]

### Show Tags

20 Mar 2018, 22:42
Bunuel wrote:
One plant grew 6 inches while a second plant grew 250% more than the first plant grew. How much, in inches, did the second plant grow?

(A) 6
(B) 8
(C) 12
(D) 15
(E) 21

4. Percents and Iterest

For more check:
ALL YOU NEED FOR QUANT ! ! !
_________________
Senior SC Moderator
Joined: 22 May 2016
Posts: 3548
One plant grew 6 inches while a second plant grew 250% more than the  [#permalink]

### Show Tags

21 Mar 2018, 13:38
1
Bunuel wrote:
One plant grew 6 inches while a second plant grew 250% more than the first plant grew. How much, in inches, did the second plant grow?

(A) 6
(B) 8
(C) 12
(D) 15
(E) 21

10% more than A = (1 + .10) = 1.10A

If percent MORE is > 100, the method is the same: add the percentage in decimal form to 1

250 percent MORE than original =(1 + 2.5)=(3.5)
(original + 250% of original)
(original)*(1 + 2.50) = (original)*(3.5)

A grows 6 inches
B grows 250% more than A = 3.5A
(3.5) * 6 = 21 inches

OR
100% MORE than 6 = 12 (=twice)

200% MORE than 6 = 18 (=thrice)
50% MORE than 6 = 3 (=$$\frac{1}{2}$$ of 6 more)

(250%) = (200%+50%) = (18+3) = 21

*Percent OF means multiply:
10% of 100 = (.10) * 100 = 10
200% of 5 = (2) * 5 = 10

Percent MORE THAN and percent GREATER THAN
indicate addition after multiplication. Both mean:
add the given percent to the original number

You could find 250% of A=6 and add to original number
250% of 6?$$\frac{250}{100}=(\frac{5}{2}*6)=15$$
Add 15 to original: $$(15 + 6) = 21$$

250% more than A=(100% of A+250% of A)= 350% of A
250% more than A = (1A + 2.5A) = 3.5A
(3.5) * 6 = 21

_________________
SC Butler has resumed! Get two SC questions to practice, whose links you can find by date, here.

Choose life.
One plant grew 6 inches while a second plant grew 250% more than the   [#permalink] 21 Mar 2018, 13:38
Display posts from previous: Sort by