**Quote:**

The average (arithmetic mean) price of the 3 items that Kate purchased from a clothing store was $50. If there was no sales tax on any item that had a price of less than $80 and 6 percent sales tax on all other items, what was the total sales tax on the 3 items that Kate purchased?

(1) The price of the most expensive item that Kate purchased from the store was $100.

(2) The price of the least expensive item that Kate purchased from the store was $10.

We are given that Kate purchased 3 items from a store at an average price of $50. We are also given that there was no sales tax on an item costing less than $80, and there was a 6% sales tax on all other items. We must determine the total sales tax on the 3 items.

Since average = sum/quantity, we know that sum = average x quantity.

Thus we can say that the sum of the 3 items that Kate purchased is:

50 x 3 = $150

Statement One Alone:The price of the most expensive item that Kate purchased from the store was $100.

Using statement one we can determine that the total cost of the two less expensive items was 150 – 100 = $50. Since the combined price of those cheaper items was under $80, Kate could not have paid any sales tax on those items. She only had to pay sales tax on the $100 item she bought. Thus, her total sales tax was 0.06 x 100 = $6. Statement one alone is sufficient to answer the question. We can eliminate answer choices B, C, and E.

Statement Two Alone:The price of the least expensive item that Kate purchased from the store was $10.

Using statement two we can determine that the total cost of the two more expensive items was 150 – 10 = $140.

However, knowing that the total of the two remaining items is $140 does not sufficiently determine how much tax was paid on all 3 items.

In one scenario, the two remaining items could have cost $70 each and thus no taxes would be paid on those two items or on the $10 item. Thus, total tax = $0.

In another scenario, one of the remaining items could have cost $100 and the other remaining item could have cost $40. Since only one item would have cost more than $80, the total sales tax paid would have been 100 x 0.06 = $6.

Since Kate could have paid $0 or $6 (or some other amounts) in sales tax, statement two is not sufficient to answer the question.

The answer is A.

_________________

5-star rated online GMAT quant

self study course

See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews

If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.