**Quote:**

Two trains are traveling on parallel tracks in the same direction. The faster train travels at 130 miles per hour, while the slower train travels at 100 miles per hour. At 2 o’clock the faster train is 10 miles behind the slower one. How far apart are the two trains at 5 o'clock?

A. 60 miles

B. 80 miles

C. 90 miles

D. 120 miles

E. 400 miles

Kudos for a correct solution.

In 3 hours, the faster train has traveled 130 x 3 = 390 miles and the slower train has traveled 100 x 3 = 300 miles. Thus, after 3 hours, the faster train should be 90 miles ahead of the slower train. However, since at 2 o’clock the faster train is 10 miles behind the slower one, the faster train is only 90 - 10 = 80 miles ahead of the slower train.

Answer: B

_________________

Scott Woodbury-Stewart

Founder and CEO

GMAT Quant Self-Study Course

500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions