GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 16 Dec 2018, 00:20

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

## Events & Promotions

###### Events & Promotions in December
PrevNext
SuMoTuWeThFrSa
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Open Detailed Calendar
• ### FREE Quant Workshop by e-GMAT!

December 16, 2018

December 16, 2018

07:00 AM PST

09:00 AM PST

Get personalized insights on how to achieve your Target Quant Score.
• ### Free GMAT Prep Hour

December 16, 2018

December 16, 2018

03:00 PM EST

04:00 PM EST

Strategies and techniques for approaching featured GMAT topics

# Workers at Companies X and Y are paid the same base hourly rate. Worke

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 51218
Workers at Companies X and Y are paid the same base hourly rate. Worke  [#permalink]

### Show Tags

11 Jul 2018, 23:49
00:00

Difficulty:

35% (medium)

Question Stats:

74% (01:53) correct 26% (01:54) wrong based on 42 sessions

### HideShow timer Statistics

Workers at Companies X and Y are paid the same base hourly rate. Workers at company X are paid 1.5 times the base hourly rate for each hour worked per week in excess of the first 37, while workers at Company Y are paid 1.5 times the base hourly rate for each hour worked per week in excess of the first 40. In a given week, how many hours must a Company X worker work in order to receive the same pay as a company Y worker who works 46 hours?

A. 46
B. 45
C. 44
D. 43
E. 42

_________________
Intern
Joined: 11 Jul 2018
Posts: 20
Re: Workers at Companies X and Y are paid the same base hourly rate. Worke  [#permalink]

### Show Tags

12 Jul 2018, 01:57
1
Y workers salary for 46 hours = 40*X + 6*1.5X = 40X + 9X = 49X (assuming X as base rate)
X workers salary for 37 hours = 37*X = 37X
Difference = 49X - 37X = 12X
Time effort needed to compensate for difference = 12X/1.5X = 8 Hours
Total effort for X worker = 37 + 8 = 45 Hours

Director
Joined: 20 Feb 2015
Posts: 795
Concentration: Strategy, General Management
Re: Workers at Companies X and Y are paid the same base hourly rate. Worke  [#permalink]

### Show Tags

12 Jul 2018, 02:33
Bunuel wrote:
Workers at Companies X and Y are paid the same base hourly rate. Workers at company X are paid 1.5 times the base hourly rate for each hour worked per week in excess of the first 37, while workers at Company Y are paid 1.5 times the base hourly rate for each hour worked per week in excess of the first 40. In a given week, how many hours must a Company X worker work in order to receive the same pay as a company Y worker who works 46 hours?

A. 46
B. 45
C. 44
D. 43
E. 42

Company Y workers in 46 hours will earn 40x+6(1.5x)=49x where x is the base rate
Company X workers should work an additional 49x-37x/1.5x=12x/1.5x= 8 hours
therefore 37+8=45 hours
Re: Workers at Companies X and Y are paid the same base hourly rate. Worke &nbs [#permalink] 12 Jul 2018, 02:33
Display posts from previous: Sort by