kapsycumm wrote:

Working together, 7 identical pumps can empty a pool in 6 hours. How many hours will it take 4 pumps to empty the same pool?

A. 4 2/3

B.9 1/4

C. 9 1/3

D. 9 3/4

E. 10 1/2

7 pumps working for 6 hrs complete one work i.e. you need 7*6 = 42 pump-hours to finish that work. This means that 1 pump will take 42 hrs to complete the work or 42 pumps will take 1 hr to complete the work.

Now, you can have quickly calculate no of hrs required for any number of pumps or number of pumps required for any given number of hrs.

Given 4 pumps, it will take 42/4 = 10.5 hrs to finish the work

Given 8 pumps, it will take 42/8 = 5.25 hrs to finish the work

Given that you need to complete the work in 7 hrs, you need 42/7 = 6 pumps for it.

Given that you need to complete the work in 3 hrs, you need 42/3 = 14 pumps for it.

_________________

Karishma

Veritas Prep GMAT Instructor

Learn more about how Veritas Prep can help you achieve a great GMAT score by checking out their GMAT Prep Options >

GMAT self-study has never been more personalized or more fun. Try ORION Free!