(Question Source:

VeritasPrep)

This is what

VeritasPrep has to say about OA.

The correct response is (B).

The answer is always “yes.” Let’s consider how “big” this lumber-haul job is first. To load the lumber, it took 16 horses x 24 minutes = 384 horse-minutes of work. If mules do it, it takes 48 mules x 16 minutes = 768 mule-minutes of work. Notice that 384 is half of 768! That means that one horse can do the work of two mules.

In 14 minutes, 12 horses will do 12 x 14 = 168 horse-minutes of work. That leaves 384 – 168 = 216 horse-minutes of work left to do.

To complete the job, we have 12 horses and 12 mules. The 12 mules do the work of 6 horses, so 12 horses and 12 mules will do the work at the same rate 18 horses would:

18 horses x ___ minutes =216 horse-minutes of work

216/18 = 12 minutes to complete the remaining work.

If you chose (A), this information is not sufficient. Without knowing how much slower mules work than horses, we cannot answer the question.

If you chose (C), the second statement alone is sufficient.

If you chose (D), the first statement doesn’t tell us anything about the mule’s work-rate.

If you chose (E), the second statement is sufficient because we are given the rates of both animals. You may want to get more practice on challenging work-and-rate word problems to review this difficult concept in more detail.

This makes no sense what so ever. There are 48 mules doing work in 16 minutes, as opposed to 16 horses doing the work in 24 minutes. How exactly does that mean that one horse does the work of two mules?