Join us for MBA Spotlight – The Top 20 MBA Fair      Schedule of Events | Register

 It is currently 05 Jun 2020, 12:23

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 64314
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

03 Jul 2016, 10:26
10
77
00:00

Difficulty:

35% (medium)

Question Stats:

78% (02:30) correct 22% (02:50) wrong based on 1594 sessions

### HideShow timer Statistics

A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking spaces. There are 20 parking spaces in the first row and 21 parking spaces in the second row. In each subsequent row there are 2 more parking spaces than in the previous row. What is the total number of parking spaces in the movie theater?

A) 412
B) 544
C) 596
D) 632
E) 692

_________________
Manager
Joined: 26 Mar 2017
Posts: 101
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

07 May 2017, 05:43
38
14
Bunuel wrote:
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking spaces. There are 20 parking spaces in the first row and 21 parking spaces in the second row. In each subsequent row there are 2 more parking spaces than in the previous row. What is the total number of parking spaces in the movie theater?

A) 412
B) 544
C) 596
D) 632
E) 692

we are dealing with consecutive integers!

therefore average=median

first two rows = 20+21 = 41

next 15 rows --> Median = (23,25,27,29,31,33,35,37,39,41,43,45,47,49,51) we can stop listing them down at 37, since median = 8th term

Hence, 41 + 37*15 = 596
_________________
I hate long and complicated explanations!
##### General Discussion
Intern
Joined: 20 Jan 2016
Posts: 39
GMAT 1: 600 Q47 V26
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

03 Jul 2016, 10:37
7
5
Bunuel wrote:
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking spaces. There are 20 parking spaces in the first row and 21 parking spaces in the second row. In each subsequent row there are 2 more parking spaces than in the previous row. What is the total number of parking spaces in the movie theater?

A) 412
B) 544
C) 596
D) 632
E) 692

Sent from my iPhone using GMAT Club Forum mobile app
Senior Manager
Joined: 02 Mar 2012
Posts: 258
Schools: Schulich '16
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

03 Jul 2016, 23:03
2
3
596

first row 20 then other 16 rows form an Ap with first term 21 and last 51.Avg is 36
so 36*16+20=596
Manager
Joined: 17 Nov 2014
Posts: 57
Location: India
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

10 Jul 2016, 16:19
4
7
A certain movie theater has a total of 17 rows of parking space

Number of parking Spaces in first row 20
Number of parking Spaces in first row 21
Number of parking Spaces in first row 23

It is evident that from Second row the other 16 rows form an Airthematic Progression with first term 21
The last term of AP i.e $$T16$$ = 21+(16-1)*2 = 51.
Sum of Arithmetic series =16*(51+21)/2 = 576

The sum of the series = 576+20

so 36*16+20=596

Hence Option C
Director
Status: Professional GMAT Tutor
Affiliations: AB, cum laude, Harvard University (Class of '02)
Joined: 10 Jul 2015
Posts: 780
Location: United States (CA)
Age: 40
GMAT 1: 770 Q47 V48
GMAT 2: 730 Q44 V47
GMAT 3: 750 Q50 V42
GRE 1: Q168 V169
WE: Education (Education)
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

10 Aug 2016, 18:47
8
Top Contributor
3
Attached is a visual that should help.
Attachments

Screen Shot 2016-08-10 at 7.45.53 PM.png [ 155.8 KiB | Viewed 26914 times ]

Retired Moderator
Joined: 04 Aug 2016
Posts: 466
Location: India
GPA: 4
WE: Engineering (Telecommunications)
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

16 Oct 2016, 03:56
2
First Row = 20

Second Row =21

Third Row = 21 + 2

Fourth Row = 21 + 4

Third till Last Row are in a sequence with difference of 2 between each terms. Hence, Sum of all terms in this sequence of 15 terms = N/2 * (2* First Term + {n-1} * Difference) = 15/2 * (2*23 + 14*2) = 555

Sum of all terms = 20 + 21 + 555 = 596
Senior PS Moderator
Joined: 26 Feb 2016
Posts: 3253
Location: India
GPA: 3.12
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

07 May 2017, 06:13
7
3
First row will have 20 parking spaces.

Second column onwards is an AP with Starting term(a) = 21, Common difference(d) = 2, and Number of terms(n) = 16

Sum of n terms(Sn) = $$\frac{n}{2}*(2a + (n-1)d)$$

Substituting the values, we get

Sn = $$\frac{16}{2}*(2*21 + (16-1)2) = 8 * (42+30) = 8 * 72 = 576$$

Total number of parking spaces are 20+576 = 596(Option C)
_________________
You've got what it takes, but it will take everything you've got
VP
Joined: 07 Dec 2014
Posts: 1253
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

09 Jun 2017, 14:36
1
Bunuel wrote:
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking spaces. There are 20 parking spaces in the first row and 21 parking spaces in the second row. In each subsequent row there are 2 more parking spaces than in the previous row. What is the total number of parking spaces in the movie theater?

A) 412
B) 544
C) 596
D) 632
E) 692

20+16*[21+(21+15*2)]/2=596 total spaces
C
Intern
Joined: 23 Nov 2016
Posts: 10
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

07 Jul 2017, 11:31
7
1
MENNAWALID wrote:

Posted from my mobile device

I believe you are searching for a formula.
This one is a simple AP formula.

Sum= n/2{2a+(n-1)d}
here a=21
n=16
d=2

So now we get = 16/2{2*21+(16-1)*2}
=> 16(21+15)
=> 16*36
=> 576
Add the 20 from the first row to get 596 as your total.
Manager
Joined: 02 Jan 2017
Posts: 66
Location: Pakistan
Concentration: Finance, Technology
GMAT 1: 650 Q47 V34
GPA: 3.41
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

16 Dec 2017, 02:25
Bunuel wrote:
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking spaces. There are 20 parking spaces in the first row and 21 parking spaces in the second row. In each subsequent row there are 2 more parking spaces than in the previous row. What is the total number of parking spaces in the movie theater?

A) 412
B) 544
C) 596
D) 632
E) 692

Total Rows : 17
Info given on 1st two Rows : 20, 21 Spaces .

Rest of the spaces will increase per row by 2 spaces. Hence this becomes an AP question.

17-2= 15 Rows
First term= 21
]Last term = (No of Rows * Difference) + First Term= 15*2=30

Therefore AP is 21.....51
No of rows for AP = [51-21]/2 +1=16

Sum of AP= Mean * No of terms involved in AP
= [51+21]/2 * 16= 576

Now we have 20 Spaces from firt Row therefore total spaces = 576 +20=596

The only difficulty you might face is figuring out why first 15 rows were used and then 16.
15 were used from 3rd to 17th row. Because we had info of 2nd row. (i.e. 21 spaces)

While in AP, we used info from 2nd row to 17th, hence 16 rows.

Easier of way finding a mean for AP is via Median
,23,25.....51. Middle term is 37
Sum of AP becomes : 37 * 15 = 555
Now add first 2 row spaces = 555 + 20+21= 596.
EMPOWERgmat Instructor
Status: GMAT Assassin/Co-Founder
Affiliations: EMPOWERgmat
Joined: 19 Dec 2014
Posts: 16788
Location: United States (CA)
GMAT 1: 800 Q51 V49
GRE 1: Q170 V170
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

29 Jan 2018, 15:12
2
1
Hi All,

This question can be solved with a bit of Arithmetic and 'bunching.'

We're told that the first two rows of parking spaces contain 20 and 21 spaces respective, then the following 15 rows increase by 2 each (re: 23, 25, 27, etc.). We're asked for the TOTAL number of parking spaces.

The first two rows total 20+21 = 41 spaces. The remaining 15 rows are the odd numbers from 23 through 51, inclusive. By adding the smallest and largest of those numbers, we get:

23 + 51 = 74

By adding the next smallest and next biggest, we get:

25 + 49 = 74

This pattern is consistent, so we'll end up with 7 "pairs" of numbers that add up to 74 and one number "in the middle" that doesn't 'pair up': 37.

Thus, the total number of spaces is... 41 + 7(74) + 37 = 596

GMAT assassins aren't born, they're made,
Rich
_________________
Contact Rich at: Rich.C@empowergmat.com

The Course Used By GMAT Club Moderators To Earn 750+

souvik101990 Score: 760 Q50 V42 ★★★★★
ENGRTOMBA2018 Score: 750 Q49 V44 ★★★★★
Senior Manager
Status: Studying 4Gmat
Joined: 02 Jan 2016
Posts: 348
Location: India
Concentration: Strategy, Entrepreneurship
GMAT 1: 590 Q37 V33
GPA: 4
WE: Law (Manufacturing)
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

21 Feb 2018, 18:59
Bunuel wrote:
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking spaces. There are 20 parking spaces in the first row and 21 parking spaces in the second row. In each subsequent row there are 2 more parking spaces than in the previous row. What is the total number of parking spaces in the movie theater?

A) 412
B) 544
C) 596
D) 632
E) 692

Fastest way:

23 33
25 35
27 37
29 39
31 41

if you see the patterns, the last digits repeat, 15 digits, thus the last digit would be 3+5+7+9+1 = 25 + 0 (1st row) + 1 (2nd row) = 26, 6 is the last digit, only answer 596.

I think, for Gmat you will have to see yourself as a hacker, if we try algebra or some tedious calculations we might run short of time in the end.
ironically it took me 5 mins, as I lost my myself in this question initially try to do long calculations.
_________________
Regards,
Hero1kF

My glory is greater than my life.
Senior Manager
Joined: 10 Apr 2018
Posts: 268
Location: United States (NC)
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

16 Aug 2018, 13:01
Here,
If we see we are given a condition that after the second row each row number has 2 more parking spaces than the previous one.
So we see an AP forming from 2 till the last 17
We can find the that in last row there would how many parking spaces.
In last row there would be
a16=a1+(n-1)d { since we have considered 21 as our first term and 51 as our last term, so we have 16 terms }
where a1= 21 n=16, d=2

= 21+(16-1)2
=51
Sum of all the parking spaces from row 2 to 17 = (21+51)*16/2 = 72*8= 576
now adding the first row it will be 576+20=596.

HiBunuel,
Looks like the best tag for this question would be Sequences.

Probus
_________________
Probus

~You Just Can't beat the person who never gives up~ Babe Ruth
Senior Manager
Joined: 29 Dec 2017
Posts: 363
Location: United States
Concentration: Marketing, Technology
GMAT 1: 630 Q44 V33
GMAT 2: 690 Q47 V37
GMAT 3: 710 Q50 V37
GPA: 3.25
WE: Marketing (Telecommunications)
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

18 Sep 2018, 14:41
1
Just a tip: when you come to final calculations (or in the beginning) glance at answer choices before making arithmetics. In this case I came up with 72*8+20. As you can see, the last digit has to be 6. The only answer that ends with 6 is C. So I skipped the part with calculations and picked option C. This approach helps to save your energy when you are doing tests and saves you from silly mistakes related to arithmetics.
Director
Joined: 19 Oct 2013
Posts: 504
Location: Kuwait
GPA: 3.2
WE: Engineering (Real Estate)
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

23 Oct 2018, 06:33
Bunuel wrote:
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking spaces. There are 20 parking spaces in the first row and 21 parking spaces in the second row. In each subsequent row there are 2 more parking spaces than in the previous row. What is the total number of parking spaces in the movie theater?

A) 412
B) 544
C) 596
D) 632
E) 692

From 2nd to the 17th row we get a sequence in the form of $$X_n = X_2 + 2 (X_n - 2)$$

21 + 2(17-2) = 21 + 2*15 = 21 + 30 = 51

51 + 21 = 72/2 = 36

Number of terms from 2nd to 17th = 17 - 2 = 15 + 1 = 16

36 * 16 = 576

576 + 20 = 596

Target Test Prep Representative
Status: Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 14 Oct 2015
Posts: 10669
Location: United States (CA)
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

04 Apr 2019, 17:35
2
1
Bunuel wrote:
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking spaces. There are 20 parking spaces in the first row and 21 parking spaces in the second row. In each subsequent row there are 2 more parking spaces than in the previous row. What is the total number of parking spaces in the movie theater?

A) 412
B) 544
C) 596
D) 632
E) 692

We can see that the 3rd row has 21 + 2(1) = 23 parking spaces, the 4th row has 21 + 2(2) = 25 parking spaces and so on. Therefore, the 17th row has 21 + 2(15) = 51 sparking spaces. Therefore, the total parking spaces of row 2 to row 17 is:

21 + 23 + 25 + … + 51

Since the terms of the above sum are evenly spaced, we can use the formula sum = average x quantity. The average is (21 + 51)/2 = 72/2 = 36. The quantity is 17 - 2 + 1 = 16. Therefore, the sum is 36 x 16 = 576. We still have to add the number of parking spaces in the first row, so the total number of parking spaces in all 17 rows is 576 + 20 = 596.

_________________

# Scott Woodbury-Stewart

Founder and CEO

Scott@TargetTestPrep.com
202 Reviews

5-star rated online GMAT quant
self study course

See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews

If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.

Manager
Joined: 09 May 2017
Posts: 224
Location: Iran (Islamic Republic of)
GMAT 1: 430 Q39 V12
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

03 Sep 2019, 05:26
1
just hold 20 ......making a sequence from 21 to last ....because added +2 from 21

first 21 to last ( 17-2=15 remain row ) 15*2=30 (difference between first and last is 30)

use formula of sum = first + last /2 * number of term =(21+30+21/2)*16=576
now add to the number that hold from above which 576+20=596
_________________
Intern
Joined: 01 Sep 2011
Posts: 14
Re: A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

02 Jan 2020, 20:04
2
Easy Trick
17 rows can be written this way

20
21 51 =72
23 49 =72
25 47 =72
27 45 =72
29 43 =72
31 41 =72
33 39 =72
35 37 =72

20+(72X8)=596

Intern
Joined: 27 May 2018
Posts: 21
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space  [#permalink]

### Show Tags

29 Jan 2020, 08:41
Bunuel wrote:
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking spaces. There are 20 parking spaces in the first row and 21 parking spaces in the second row. In each subsequent row there are 2 more parking spaces than in the previous row. What is the total number of parking spaces in the movie theater?

A) 412
B) 544
C) 596
D) 632
E) 692

We can think of it as 1+ (19+21+.... series of 17 terms.)
sum = 1+n/2*(2a+(n-1)d)
=1+17/2 *(2*19+(17-1)*2)
=1+17*70/2
=1+595=596
_________________
GMAT Side effects
-------------------
G-Groggy
M-Mental
A-Annoyed
T-Twitted
A certain drive-in movie theater has total of 17 rows of parking space   [#permalink] 29 Jan 2020, 08:41

Go to page    1   2    Next  [ 21 posts ]