GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 21 Oct 2018, 07:57

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 50009
A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30  [#permalink]

Show Tags

New post 10 Apr 2017, 02:23
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  35% (medium)

Question Stats:

61% (01:04) correct 39% (00:58) wrong based on 65 sessions

HideShow timer Statistics

A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30 feet but then falls 20 feet. How long does it take him to reach the top assuming that once he reaches the top he does not fall?

A. 7
B. 8
C. 9
D. 10
E. 11

_________________

New to the Math Forum?
Please read this: Ultimate GMAT Quantitative Megathread | All You Need for Quant | PLEASE READ AND FOLLOW: 12 Rules for Posting!!!

Resources:
GMAT Math Book | Triangles | Polygons | Coordinate Geometry | Factorials | Circles | Number Theory | Remainders; 8. Overlapping Sets | PDF of Math Book; 10. Remainders | GMAT Prep Software Analysis | SEVEN SAMURAI OF 2012 (BEST DISCUSSIONS) | Tricky questions from previous years.

Collection of Questions:
PS: 1. Tough and Tricky questions; 2. Hard questions; 3. Hard questions part 2; 4. Standard deviation; 5. Tough Problem Solving Questions With Solutions; 6. Probability and Combinations Questions With Solutions; 7 Tough and tricky exponents and roots questions; 8 12 Easy Pieces (or not?); 9 Bakers' Dozen; 10 Algebra set. ,11 Mixed Questions, 12 Fresh Meat

DS: 1. DS tough questions; 2. DS tough questions part 2; 3. DS tough questions part 3; 4. DS Standard deviation; 5. Inequalities; 6. 700+ GMAT Data Sufficiency Questions With Explanations; 7 Tough and tricky exponents and roots questions; 8 The Discreet Charm of the DS; 9 Devil's Dozen!!!; 10 Number Properties set., 11 New DS set.


What are GMAT Club Tests?
Extra-hard Quant Tests with Brilliant Analytics

Intern
Intern
avatar
B
Joined: 04 Oct 2015
Posts: 5
Location: France
Premium Member CAT Tests
Re: A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30  [#permalink]

Show Tags

New post 10 Apr 2017, 03:58
1
I started by considering that in the last day he will climb 30ft without falling back, which means that if he arrives at 70ft than it will take one more day to reach the top.
Hence, since he climbs at a "net" ratio of 10ft/day, it will take him 7 days to reach the 70ft mark, and one more day to reach the top. Therefore, it'll take him 8 days to reach the top.
So, IMO the answer should be B.
Board of Directors
User avatar
P
Status: QA & VA Forum Moderator
Joined: 11 Jun 2011
Posts: 4095
Location: India
GPA: 3.5
WE: Business Development (Commercial Banking)
GMAT ToolKit User Premium Member
Re: A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30  [#permalink]

Show Tags

New post 10 Apr 2017, 11:56
1
Bunuel wrote:
A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30 feet but then falls 20 feet. How long does it take him to reach the top assuming that once he reaches the top he does not fall?

A. 7
B. 8
C. 9
D. 10
E. 11


Day 1 = 30 ft - 20 ft = 10 ft rise
Day 2 = 40 ft - 20 ft = 20 ft rise
Day 3 = 50 ft - 20 ft = 30 ft rise
Day 4 = 60 ft - 20 ft = 40 ft rise
Day 5 = 70 ft - 20 ft = 50 ft rise
Day 6 = 80 ft - 20 ft = 60 ft rise
Day 7 = 90 ft - 20 ft = 70 ft rise
Day 8 = 100 ft

Thus, the man will reach 100 ft mountain in 8th day....

Hence, answer will be (B) 8th day..
_________________

Thanks and Regards

Abhishek....

PLEASE FOLLOW THE RULES FOR POSTING IN QA AND VA FORUM AND USE SEARCH FUNCTION BEFORE POSTING NEW QUESTIONS

How to use Search Function in GMAT Club | Rules for Posting in QA forum | Writing Mathematical Formulas |Rules for Posting in VA forum | Request Expert's Reply ( VA Forum Only )

CEO
CEO
User avatar
P
Joined: 08 Jul 2010
Posts: 2564
Location: India
GMAT: INSIGHT
WE: Education (Education)
Reviews Badge
Re: A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30  [#permalink]

Show Tags

New post 10 Apr 2017, 19:22
1
Bunuel wrote:
A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30 feet but then falls 20 feet. How long does it take him to reach the top assuming that once he reaches the top he does not fall?

A. 7
B. 8
C. 9
D. 10
E. 11


Net rise in height climbed in 1 days = 30-20 = 10 feet

Hence, man will attain height of 70 in = 7 days

Remaining 30 feet will be climbed by man in just 1 days

So total days to rise 100 feet = 7+1 = 8 days

Answer: Option B
_________________

Prosper!!!
GMATinsight
Bhoopendra Singh and Dr.Sushma Jha
e-mail: info@GMATinsight.com I Call us : +91-9999687183 / 9891333772
Online One-on-One Skype based classes and Classroom Coaching in South and West Delhi
http://www.GMATinsight.com/testimonials.html

ACCESS FREE GMAT TESTS HERE:22 ONLINE FREE (FULL LENGTH) GMAT CAT (PRACTICE TESTS) LINK COLLECTION

Target Test Prep Representative
User avatar
P
Status: Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 14 Oct 2015
Posts: 3896
Location: United States (CA)
Re: A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30  [#permalink]

Show Tags

New post 13 Mar 2018, 17:06
1
Bunuel wrote:
A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30 feet but then falls 20 feet. How long does it take him to reach the top assuming that once he reaches the top he does not fall?

A. 7
B. 8
C. 9
D. 10
E. 11


Notice that on the last day, he will not fall. So on the last day he will climb 30 feet, which means he has 70 feet to climb before the last day. For those 70 feet, each day the man climbs a net distance of 30 - 20 = 10 feet, so it will take 70/10 = 7 days to climb those 70 feet. Since he needs one more day to climb the last 30 feet, he needs a total of 8 days to climb to the top.

Answer: B
_________________

Scott Woodbury-Stewart
Founder and CEO

GMAT Quant Self-Study Course
500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions

GMAT Club Bot
Re: A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30 &nbs [#permalink] 13 Mar 2018, 17:06
Display posts from previous: Sort by

A man is a climbing up a 100-foot high mountain. Each day he climbs 30

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


Copyright

GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.