This is from the Manhattan GRE practice tests.
The OE for Question 1 is
Correct answers to “inference” questions will not be stated explicitly in the passage; nevertheless, the information must be true according to information given somewhere in the passage. Wrong answers will often go “too far,” asserting something that might be plausible in the real world but is not directly supported by any specific information given in the passage.
(A) The author actually acknowledges that the Ghost Dance “certainly has elements of Linton’s magical movement” and explains how Linton’s “revivalistic” category applies to the Ghost Dance. It is true that the author says that some elements of the Ghost Dance are “unexplained in Linton's accounting,” but this does not indicate that the author rejects Linton’s overall classification.
(B) The passage does not provide any information as to whether the inclusion of women in the Ghost Dance reflected any changes in the normal daily lives of the Native Americans, nor does the passage establish that the Native Americans lived in a male-dominated society.
(C) Although we may already know this from a study of history, the passage itself does not provide the information to determine whether the Ghost Dance succeeded in its goals.
(D) CORRECT. The third sentence begins “In contrast to a rational movement.” What follows, then, will be a description that is in contrast to whatever a rational movement is: “a magical movement not only relies heavily on the supernatural…” A rational movement, then, must not rely heavily on the supernatural.
(E) Some people may hold this opinion, but the passage itself does not provide any evidence to support the idea that the author held this opinion.
The OE for Question 2 is
Linton classified the Northern Plains Ghost Dance as a revivalistic-magical movement. “Revivalistic” referred to an apocalyptic event which included “the disappearance of their oppressors and a return to old ways and accompanying prosperity.” “Magical” referred to a movement which “[relied] heavily on the supernatural but also [sought] to recreate the entirety of an ancestral living situation or desirable aspects thereof.” Linton’s categorization did not, however, account for “quite new” elements of the ritual, which might conflict with an accurate “ancestral living situation.”
(A) The author indicates only that the classification of “magical” is missing something because it does not account for the new elements of the ritual. The revivalistic definition does not indicate whether the elements of the ritual must be old, new, or a mix of the two.
(B) CORRECT. The final sentence indicates that “many elements of the ritual… were quite new, a development unexplained in Linton’s accounting.”
(C) The author actually does not agree with this statement. The author agrees only that some elements are appropriately called “magical” (which is defined as supernatural and something that recreates the past), but the author further states that some elements are “quite new,” and are not, therefore, attempting to recreate the past. These elements would not be appropriately classified as magical.
(D) The passage does not indicate that Linton exhibited any sort of bias in his classifications (or otherwise).
(E) The final sentence says that Linton did not explain the new elements; it does not say that he failed to recognize that they were new. We do not know why he did not explain or include the new elements in his accounting.
The OE for Question 3 is
“Except” questions are negatively-worded questions. Typically, four of the answers will fall into a certain category or be “true” in some way, while the fifth choice will be the “odd one out.” The correct answer on EXCEPT questions will be the odd one out. Keep track of your eliminations on your scrap paper. Because it is often easier to find the four “true” answer choices, focus on eliminating wrong answers rather than trying to find the one right answer.
(A) True. In the second sentence, Linton describes an apocalyptic event and the sentence then indicates that this apocalyptic event for the Ghost Dancers is “the disappearance of their oppressors and a return to old ways and accompanying prosperity.”
(B) True. The final sentence of the passage says that “many elements of the ritual were quite new.”
(C) CORRECT. False. Linton did believe that the Ghost Dance relied on the supernatural, or the magical, but the passage does not mention any reliance on a savior, or one specific person who brings about salvation.
(D) True. In the second sentence, Linton describes an apocalyptic event and the sentence then indicates that this apocalyptic event for the Ghost Dancers is “the disappearance of their oppressors and a return to old ways and accompanying prosperity.”
(E) True. The fourth sentence says that the Ghost Dance attempted to “bring about… the renaissance of the Native American.” A “renaissance” is a new beginning.