GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 20 Oct 2018, 08:28

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

At a conference, the only events scheduled for the day are

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Manager
Manager
avatar
Joined: 18 Jun 2011
Posts: 52
At a conference, the only events scheduled for the day are  [#permalink]

Show Tags

New post 18 Jun 2011, 20:59
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  65% (hard)

Question Stats:

59% (02:48) correct 41% (03:24) wrong based on 44 sessions

HideShow timer Statistics

At a conference, the only events scheduled for the day are seminars and breaks. All seminars are the same length and are 10 times as long as each break. A break must be between two consecutive seminars. If the first seminar begins at 9:00 a.m. and the third one ends at 11:40 a.m., how long will the conference last if there are a total of 6 seminars that day?

A)5 hours and 15 minutes
B)5 hours and 20 minutes
C)5 hours and 25 minutes
D)5 hours and 30 minutes
E)5 hours and 35 minutes
Manager
Manager
User avatar
Joined: 11 Feb 2011
Posts: 115
Re: Greatest Value Problem  [#permalink]

Show Tags

New post 18 Jun 2011, 22:06
Well its like this S B S B S B S B S B S
the interval between 9 am to 11:40 am is 160 min having 3 seminars and 2 breaks .If 1 break is of 5 min than time for 3 seminars = 160 - 2*5=150
Time of 1 seminar =150 /3=50 min .
So calculating for 6 seminars and 5 breaks ,total time comes out to be 5 hrs and 25 min .
Answer is C.
Hope it helps!
_________________

target:-810 out of 800!

Senior Manager
Senior Manager
User avatar
Joined: 03 Mar 2010
Posts: 382
Schools: Simon '16 (M)
Re: Greatest Value Problem  [#permalink]

Show Tags

New post 19 Jun 2011, 02:34
Let break b of b mins
and let seminar be of s mins.
Given: s=10b
6 seminar in this pattern SBSBSBSBSBS
Total time between of 3 seminars and 2 breaks = 160
3s+2b=160
3(10b)+2b=160
32b=160
b=5. each break is of 5mins
Also, each seminar is 10b mins = 50mins
Therefore, 6 seminars will be of 50*6=300mins
and 5 breaks between 6 seminars will be of 5*5=25mins

Total time = 300+25=325mins= 5 hours 25 mins.

OA C.
_________________

My dad once said to me: Son, nothing succeeds like success.

Intern
Intern
avatar
Joined: 19 Feb 2013
Posts: 4
Re: At a conference, the only events scheduled for the day are s  [#permalink]

Show Tags

New post 22 Jun 2013, 06:14
Shouldnt the answer be 5 hours 20 mins?

Break = b
Seminar= 10b

9am to 11:40am= 160mins

3s+b=160
30b+b=160
b=160/31

6 seminar will take

6s+2b

=60b+2b

=62b

=62*160/31

=320

=5 hours 20 mins
AGSM Thread Master
User avatar
Joined: 19 Jul 2012
Posts: 150
Location: India
Concentration: Marketing, International Business
GMAT 1: 630 Q49 V28
GPA: 3.3
GMAT ToolKit User
Re: At a conference, the only events scheduled for the day are s  [#permalink]

Show Tags

New post 22 Jun 2013, 07:56
Let each break is for x minutes.
So each seminar is for 10 x minutes.

Here is the schedule of the seminars & breaks

1st Seminar -->Brk-->2nd seminar-->Brk-->3rd seminar-->Brk-->4th seminar-->Brk-->5th seminar-->Brk-->6th seminar
10x --> x --> 10x --> x --> 10x --> x --> 10x --> x --> 10x --> x --> 10x

Now it becomes relatively easier.
1st seminar started at 9 & 3rd ended at 11:40, so time taken is 2 hr (120 min) + 40 min = 160 min
10x+x+10x+x+10x=160 ===> 32x=160 ===>x=5 min

Total time taken = 60x+5x =65x ===>65*5=325 min
Converting into hours = 5 hours 25 minutes (option D)
SVP
SVP
User avatar
Status: The Best Or Nothing
Joined: 27 Dec 2012
Posts: 1829
Location: India
Concentration: General Management, Technology
WE: Information Technology (Computer Software)
Re: At a conference, the only events scheduled for the day are s  [#permalink]

Show Tags

New post 10 Oct 2013, 20:11
Total Seminars = 6 in a day
So, Breaks = 6-1 = 5 in a day

Let time for Break = x, so time taken for seminar = 10x

First seminar starts @ 0900 & third ends @ 1140, so total time consumed = 160 Mins
There would be 2 breaks between 3 seminars, so

x.2 + 10x.3 = 160
32x = 160;
x = 5 & 10x = 50
Time in seminar = 50 Mins; in break = 5 Mins
Total 6 seminars & 5 breaks = 50 (6) + 5 (5) = 325 Mins
Answer = 5 Hrs 25 Mins
Option C

_________________

Kindly press "+1 Kudos" to appreciate :)

Target Test Prep Representative
User avatar
P
Status: Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 14 Oct 2015
Posts: 3896
Location: United States (CA)
Re: At a conference, the only events scheduled for the day are  [#permalink]

Show Tags

New post 15 Mar 2018, 10:16
1
guygmat wrote:
At a conference, the only events scheduled for the day are seminars and breaks. All seminars are the same length and are 10 times as long as each break. A break must be between two consecutive seminars. If the first seminar begins at 9:00 a.m. and the third one ends at 11:40 a.m., how long will the conference last if there are a total of 6 seminars that day?

A)5 hours and 15 minutes
B)5 hours and 20 minutes
C)5 hours and 25 minutes
D)5 hours and 30 minutes
E)5 hours and 35 minutes



We can let x = the length, in minutes, of a break; thus, 10x = the length, in minutes, of a seminar. Since the first seminar begins at 9:00 am and the third one ends at 11:40 am, the time elapsed is 2 hours 40 minutes, or 160 minutes. This means that the total length of 3 seminars and 2 breaks is 160 minutes. We can translate this into an equation:

3(10x) + 2x = 160

32x = 160

x = 5

So each break is 5 minutes long and each seminar is 5(10) = 50 minutes long. If a day has a total of 6 seminars, it will have 5 breaks and, thus, a day of 6 seminars and 5 breaks will last

6(50) + 5(5) = 325 minutes = 5 hours 25 minutes

Answer: C
_________________

Scott Woodbury-Stewart
Founder and CEO

GMAT Quant Self-Study Course
500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions

GMAT Club Bot
Re: At a conference, the only events scheduled for the day are &nbs [#permalink] 15 Mar 2018, 10:16
Display posts from previous: Sort by

At a conference, the only events scheduled for the day are

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


Copyright

GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.