GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 11 Dec 2018, 05:34

R1 Decisions:

HBS Chat - Decisions will be released at Noon ET  |  UVA Darden Chat  |  YouTube Live with Cornell Johnson @11am ET


Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel
Events & Promotions in December
PrevNext
SuMoTuWeThFrSa
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Open Detailed Calendar
  • Free GMAT Prep Hour

     December 11, 2018

     December 11, 2018

     09:00 PM EST

     10:00 PM EST

    Strategies and techniques for approaching featured GMAT topics. December 11 at 9 PM EST.
  • The winning strategy for 700+ on the GMAT

     December 13, 2018

     December 13, 2018

     08:00 AM PST

     09:00 AM PST

    What people who reach the high 700's do differently? We're going to share insights, tips and strategies from data we collected on over 50,000 students who used examPAL.

At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to s

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 51098
At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to s  [#permalink]

Show Tags

New post 01 Mar 2017, 06:25
1
10
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  55% (hard)

Question Stats:

74% (02:11) correct 26% (02:55) wrong based on 176 sessions

HideShow timer Statistics

At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to service a car and 24 minutes to service a truck. If the company needs to service all 300 trucks and 360 cars on a lot during a six-hour shift, how many employees will it need to complete the job?

A. 35
B. 36
C. 40
D. 42
E. 45

_________________

New to the Math Forum?
Please read this: Ultimate GMAT Quantitative Megathread | All You Need for Quant | PLEASE READ AND FOLLOW: 12 Rules for Posting!!!

Resources:
GMAT Math Book | Triangles | Polygons | Coordinate Geometry | Factorials | Circles | Number Theory | Remainders; 8. Overlapping Sets | PDF of Math Book; 10. Remainders | GMAT Prep Software Analysis | SEVEN SAMURAI OF 2012 (BEST DISCUSSIONS) | Tricky questions from previous years.

Collection of Questions:
PS: 1. Tough and Tricky questions; 2. Hard questions; 3. Hard questions part 2; 4. Standard deviation; 5. Tough Problem Solving Questions With Solutions; 6. Probability and Combinations Questions With Solutions; 7 Tough and tricky exponents and roots questions; 8 12 Easy Pieces (or not?); 9 Bakers' Dozen; 10 Algebra set. ,11 Mixed Questions, 12 Fresh Meat

DS: 1. DS tough questions; 2. DS tough questions part 2; 3. DS tough questions part 3; 4. DS Standard deviation; 5. Inequalities; 6. 700+ GMAT Data Sufficiency Questions With Explanations; 7 Tough and tricky exponents and roots questions; 8 The Discreet Charm of the DS; 9 Devil's Dozen!!!; 10 Number Properties set., 11 New DS set.


What are GMAT Club Tests?
Extra-hard Quant Tests with Brilliant Analytics

CEO
CEO
User avatar
P
Status: GMATINSIGHT Tutor
Joined: 08 Jul 2010
Posts: 2710
Location: India
GMAT: INSIGHT
WE: Education (Education)
Reviews Badge
Re: At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to s  [#permalink]

Show Tags

New post 01 Mar 2017, 07:26
1
Bunuel wrote:
At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to service a car and 24 minutes to service a truck. If the company needs to service all 300 trucks and 360 cars on a lot during a six-hour shift, how many employees will it need to complete the job?

A. 35
B. 36
C. 40
D. 42
E. 45


15 minutes for an employee to service a car and
24 minutes to service a truck

300 trucks require 300*24 minutes = 7200 mins = 120 hours i.e. 120/6 = 20 employees
360 cars require 360*24 minutes = 5400 mins = 90 Hours i.e. 90/6 = 15 employees

Total Employees required = 20+15 = 35

Answer: Option A
_________________

Prosper!!!
GMATinsight
Bhoopendra Singh and Dr.Sushma Jha
e-mail: info@GMATinsight.com I Call us : +91-9999687183 / 9891333772
Online One-on-One Skype based classes and Classroom Coaching in South and West Delhi
http://www.GMATinsight.com/testimonials.html

ACCESS FREE GMAT TESTS HERE:22 ONLINE FREE (FULL LENGTH) GMAT CAT (PRACTICE TESTS) LINK COLLECTION

VP
VP
User avatar
P
Joined: 05 Mar 2015
Posts: 1004
Re: At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to s  [#permalink]

Show Tags

New post 01 Mar 2017, 07:33
Bunuel wrote:
At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to service a car and 24 minutes to service a truck. If the company needs to service all 300 trucks and 360 cars on a lot during a six-hour shift, how many employees will it need to complete the job?

A. 35
B. 36
C. 40
D. 42
E. 45



1 person takes 15 minutes for 1 car
thus in 1 minute it takes 1/15 car
So in 360 minutes(6 hrs shift) he can do 360/15 = 24 cars
thus 1 person in 6 hrs can do 24 cars
total number of person required for 360 cars = 360/24 = 15 employees
Similarly
1 person takes 24 minutes for 1 truck
thus in 1 minute it takes 1/24 truck
So in 360 minutes(6 hrs shift) he can do 360/24 = 15 trucks
thus 1 person in 6 hrs can do 15 trucks
total number of person required for 300 cars = 300/15 = 20 employees

thus total employees = 15+20=35 employees

Ans A
VP
VP
avatar
P
Joined: 07 Dec 2014
Posts: 1128
Re: At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to s  [#permalink]

Show Tags

New post 01 Mar 2017, 10:33
Bunuel wrote:
At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to service a car and 24 minutes to service a truck. If the company needs to service all 300 trucks and 360 cars on a lot during a six-hour shift, how many employees will it need to complete the job?

A. 35
B. 36
C. 40
D. 42
E. 45


(300*2/5+360*1/4)/6=35 employees
Target Test Prep Representative
User avatar
P
Status: Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 14 Oct 2015
Posts: 4277
Location: United States (CA)
Re: At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to s  [#permalink]

Show Tags

New post 02 Mar 2017, 17:21
1
Bunuel wrote:
At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to service a car and 24 minutes to service a truck. If the company needs to service all 300 trucks and 360 cars on a lot during a six-hour shift, how many employees will it need to complete the job?

A. 35
B. 36
C. 40
D. 42
E. 45


Since each car takes 15 minutes to service, the time to service 360 cars = 360 x 15 = 5,400 minutes.

Since each truck takes 24 minutes to service, the time to service 300 trucks = 300 x 24 = 7,200 minutes.

The total number of minutes to service these cars and trucks is 5,400 + 7,200 = 12,600 minutes or 12,600/60 = 210 hours. However, this is the required time if there is only 1 employee in the company. If there are 2 employees, the time will be cut in half, or 105 hours; if there are 3 employees, the time will be cut by 3, or 70 hours, etc. Thus, we need to find the number of employees so that the time will be cut to 6 hours. Since 210/6 = 35, we need 35 employees to cut the time to a 6-hour shift.

Answer: A
_________________

Scott Woodbury-Stewart
Founder and CEO

GMAT Quant Self-Study Course
500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions

Senior SC Moderator
avatar
V
Joined: 22 May 2016
Posts: 2200
Premium Member CAT Tests
Re: At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to s  [#permalink]

Show Tags

New post 25 Apr 2018, 08:39
1
Bunuel wrote:
At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to service a car and 24 minutes to service a truck. If the company needs to service all 300 trucks and 360 cars on a lot during a six-hour shift, how many employees will it need to complete the job?

A. 35
B. 36
C. 40
D. 42
E. 45

Attachment:
#rtwtable.png
#rtwtable.png [ 29.05 KiB | Viewed 751 times ]

Careful . . . prompt lists "cars and trucks,"
then "trucks and cars"
We have rate in minutes, time in hours, and total W
Find rate in hours. With R, T, and W, find # of employees.

(1) Find RATE in # of vehicles/HOUR

Cars: 15 minutes each

Rate, \(R\): How many cars per hour?

\(R_{c}:\) \(\frac{1}{15min}=\frac{4}{60min}=\)
\(R_{c}:\) \(\frac{4}{1hr}\)\(=4\)
cars per hour

Trucks: 24 minutes each

Rate, \(R\): How many trucks per hour?

\(R_{t}:\) \(\frac{1}{24}=\frac{2.5}{60}\)

\(=\frac{\frac{5}{2}}{60min}=\frac{\frac{5}{2}}{1hour}\)
\(R_{t}\): \(=\frac{5}{2}\)
cars per hour

(2) How many employees needed to complete the job?
Use modified RT=W equation (see table)

Cars: # of workers needed to finish 360 in 6 hours?

(Number, N, of workers) * R * T = W

\(N_1 * 4 * 6 = 360\)
\(N_1 = \frac{360}{24}\)
\(N_1 = 15\)


Trucks: # of workers needed to finish 300 in 6 hours?

(N) * R * T = W

\(N_2 * \frac{5}{2} * 6 = 300\)
\(N_2 * \frac{30}{2} = 300\)
\(N_2 * 15 = 300\)
\(N_2 = 20\)

(3) Total workers/employees needed:
\((15 + 20) = 35\)

Answer A
GMATH Teacher
User avatar
G
Status: GMATH founder
Joined: 12 Oct 2010
Posts: 534
Re: At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to s  [#permalink]

Show Tags

New post 27 Nov 2018, 18:18
Bunuel wrote:
At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to service a car and 24 minutes to service a truck. If the company needs to service all 300 trucks and 360 cars on a lot during a six-hour shift, how many employees will it need to complete the job?

A. 35
B. 36
C. 40
D. 42
E. 45

\(?\,\,\,\, = \,\,\,\,N\,\,\left( {{\text{for}}\,\,{\text{cars}}} \right)\,\,\, + \,\,\,M\,\,\left( {{\text{for}}\,\,{\text{trucks}}} \right)\)

Excellent opportunity for UNITS CONTROL, one of the most powerful tools of our method!

\(6\,{\text{h}}\,\,\,\left( {\frac{{60\,\min }}{{1\,{\text{h}}}}} \right)\,\, \cdot \,\,N\,{\text{employees}}\,\,\,\left( {\frac{{{\text{1}}\,{\text{car}}}}{{15\,\min \,\,\, \cdot \,\,\,1\,{\text{employee}}}}} \right)\,\,\,\, = \,\,\,\,360\,\,{\text{cars}}\,\,\,\,\, \Rightarrow \,\,\,\,\,N = 15\)

\(6\,{\text{h}}\,\,\,\left( {\frac{{60\,\min }}{{1\,{\text{h}}}}} \right)\,\, \cdot \,\,M\,{\text{employees}}\,\,\,\left( {\frac{{{\text{1}}\,{\text{truck}}}}{{24\,\min \,\,\, \cdot \,\,\,1\,{\text{employee}}}}} \right)\,\,\,\, = \,\,\,\,300\,\,{\text{trucks}}\,\,\,\,\, \Rightarrow \,\,\,\,\,M = 20\)


\(? = 15 + 20 = 35\)


This solution follows the notations and rationale taught in the GMATH method.

Regards,
Fabio.
_________________

Fabio Skilnik :: https://GMATH.net (Math for the GMAT) or GMATH.com.br (Portuguese version)
Course release PROMO : finish our test drive till 30/Dec with (at least) 50 correct answers out of 92 (12-questions Mock included) to gain a 50% discount!

EMPOWERgmat Instructor
User avatar
V
Status: GMAT Assassin/Co-Founder
Affiliations: EMPOWERgmat
Joined: 19 Dec 2014
Posts: 13058
Location: United States (CA)
GMAT 1: 800 Q51 V49
GRE 1: Q170 V170
Re: At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to s  [#permalink]

Show Tags

New post 27 Nov 2018, 21:49
Hi All,

We're told that at an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to service a car and 24 minutes to service a truck and the company needs to service all 300 trucks and 360 cars on a lot during a 6-hour shift. We're asked for the number of employees needed to complete the job. This question can be approached in a number of different ways (depending on how you choose to organize the information).

Each car takes 15 minutes to service = 1/4 of an hour to service. With 360 cars, we would need (1/4)(360) = 360/4 = 90 hours of service to be done

Each truck takes 24 minutes to service = 2/5 of an hour to service. With 300 cars, we would need (2/5)(300) = 600/5 = 120 hours of service to be done

Total service time needed would be 90 + 120 = 210 hours of service

Since each employee is working for 6 hours, we would need 210/6 = 35 employees to complete the work in 6 hours.

Final Answer:

GMAT assassins aren't born, they're made,
Rich
_________________

760+: Learn What GMAT Assassins Do to Score at the Highest Levels
Contact Rich at: Rich.C@empowergmat.com

Rich Cohen

Co-Founder & GMAT Assassin

Special Offer: Save $75 + GMAT Club Tests Free
  Official GMAT Exam Packs + 70 Pt. Improvement Guarantee
www.empowergmat.com/

*****Select EMPOWERgmat Courses now include ALL 6 Official GMAC CATs!*****

GMAT Club Bot
Re: At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to s &nbs [#permalink] 27 Nov 2018, 21:49
Display posts from previous: Sort by

At an auto detailing company, it takes 15 minutes for an employee to s

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


Copyright

GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.