GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 18 Aug 2018, 03:54

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Before the summer holidays, Bill got 100 mathematics exercises for hom

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Retired Moderator
avatar
Joined: 29 Apr 2015
Posts: 862
Location: Switzerland
Concentration: Economics, Finance
Schools: LBS MIF '19
WE: Asset Management (Investment Banking)
GMAT ToolKit User Premium Member
Before the summer holidays, Bill got 100 mathematics exercises for hom  [#permalink]

Show Tags

New post 27 Jun 2015, 04:50
2
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  35% (medium)

Question Stats:

72% (00:56) correct 28% (01:01) wrong based on 60 sessions

HideShow timer Statistics

Before the summer holidays, Bill got 100 mathematics exercises for homework. During the first week of his vacation, Bill worked out exercises number 1 to 5, 35 to 40, and 76 to 100. If Bill finished working out all his homework on the second week of the vacation, how many exercises did he complete on the second week?

A. 66
B. 65
C. 64
D. 36
E. 34

_________________

Saving was yesterday, heat up the gmatclub.forum's sentiment by spending KUDOS!

PS Please send me PM if I do not respond to your question within 24 hours.

Senior Manager
Senior Manager
avatar
Joined: 27 Dec 2013
Posts: 274
Re: Before the summer holidays, Bill got 100 mathematics exercises for hom  [#permalink]

Show Tags

New post 27 Jun 2015, 05:15
I got it right, but was wondering Whether this question can be 600-700 level question. This question is primarily testing addition and subtraction.

reto wrote:
Before the summer holidays, Bill got 100 mathematics exercises for homework. During the first week of his vacation, Bill worked out exercises number 1 to 5, 35 to 40, and 76 to 100. If Bill finished working out all his homework on the second week of the vacation, how many exercises did he complete on the second week?

A. 66
B. 65
C. 64
D. 36
E. 34

_________________

Kudos to you, for helping me with some KUDOS.

Retired Moderator
avatar
Joined: 29 Apr 2015
Posts: 862
Location: Switzerland
Concentration: Economics, Finance
Schools: LBS MIF '19
WE: Asset Management (Investment Banking)
GMAT ToolKit User Premium Member
Re: Before the summer holidays, Bill got 100 mathematics exercises for hom  [#permalink]

Show Tags

New post 27 Jun 2015, 05:26
shriramvelamuri wrote:
I got it right, but was wondering Whether this question can be 600-700 level question. This question is primarily testing addition and subtraction.

reto wrote:
Before the summer holidays, Bill got 100 mathematics exercises for homework. During the first week of his vacation, Bill worked out exercises number 1 to 5, 35 to 40, and 76 to 100. If Bill finished working out all his homework on the second week of the vacation, how many exercises did he complete on the second week?

A. 66
B. 65
C. 64
D. 36
E. 34


Agree. I have no offical level for that question.
_________________

Saving was yesterday, heat up the gmatclub.forum's sentiment by spending KUDOS!

PS Please send me PM if I do not respond to your question within 24 hours.

SC Moderator
avatar
V
Joined: 22 May 2016
Posts: 1906
Premium Member CAT Tests
Before the summer holidays, Bill got 100 mathematics exercises for hom  [#permalink]

Show Tags

New post 30 Jul 2018, 12:00
reto wrote:
Before the summer holidays, Bill got 100 mathematics exercises for homework. During the first week of his vacation, Bill worked out exercises number 1 to 5, 35 to 40, and 76 to 100. If Bill finished working out all his homework on the second week of the vacation, how many exercises did he complete on the second week?

A. 66
B. 65
C. 64
D. 36
E. 34

The issue is inclusive counting.

Of his 100 problems, Bill "worked out exercises number 1 to 5."

The real question in this case: "What is the number of problems from problem #1 to problem #5?"

Bill finished problems numbered (labeled) 1, 2, 3, 4, and 5. Easy: count the integers in that list. He finished 5 problems.

But if we simply subtract, the number of problems finished is incorrect: (5-1) = 4

We need inclusive counting to find out the number of problems he finished.

"Add one before you are done," (Manhattan Prep, I think?) is a corny but effective way to remember that in a given set of numbers, subtraction alone yields the distance between numbers, NOT the number (quantity) of numbers.

Another way to remember: fenceposts with rope in between them.

|____|____|____|____|
1____2____3____4____5

We are being asked to COUNT THE FENCE POSTS, not intervals of rope.

Unless we see the word "between" (or a strict inequality), we are almost always being asked to count the number of fence posts. Hence we can use
(Highest - Smallest) + 1

The first week, Bill finished
A) ((#5 - #1) = 4) + 1 = 5
B) (40 - 35 = 5) + 1 = 6
C) (100 - 76) = 24 + 1 = 25

Bill finished (5 + 6 + 25) = 36 problems.
In the second week, during which he finishes all the problems, he works out
(100 - 36) = 64 problems

Answer C

What about inclusive counting the "second" time, i.e., when we are calculating number of problems that he finished and the number that remain?

No inclusive counting. Imagine "finished" as knocking over a fence post. How many posts are left to knock over?

In essence, if we say that he finished THREE problems, we are giving the number of numbers he finished. We subtract that quantity from the total number of numbers.

Test small numbers every time this issue presents trouble.

Bill had 5 problems. He finished 3.
How many problems remain for him to do?
Finished = X
Remain to do = O

1 - 2 - 3 - 4 - 5
X - X - X - O - O

Total number of problems (total number of numbers): 5
Number of problems finished (number of numbers finished): 3

(5 - 3) = 2 left to finish

mikemcgarry addresses this issue in Inclusive Counting on the GMAT, here
_________________

In the depths of winter, I finally learned
that within me there lay an invincible summer.

-- Albert Camus, "Return to Tipasa"

Before the summer holidays, Bill got 100 mathematics exercises for hom &nbs [#permalink] 30 Jul 2018, 12:00
Display posts from previous: Sort by

Before the summer holidays, Bill got 100 mathematics exercises for hom

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  

Events & Promotions

PREV
NEXT


GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.