Hi All,
Since this question asks us for the amount of money that Bert started with, the answers are numbers and the "steps" in the prompt are basic math calculations based on the money Bert has, we can TEST THE ANSWERS.
Among the 5 choices, Answer D looks easiest, so we'll start there...
IF....N = 60
Bert spends 1/4 at the hardware store: 60 - (1/4)(60) = 45
Bert spends $7 at the dry cleaners: 45 - 7 = 38
Bert spends half of what's left at the grocery: 38 - 19 = 19
Bert is left with $10.....
Not in this example; he has $19
This answer is TOO BIG. We need a smaller starting number....
Let's TEST Answer B next....
IF....N = 44
Bert spends 1/4 at the hardware store: 44 - (1/4)(44) = 33
Bert spends $7 at the dry cleaners: 33 - 7 = 26
Bert spends half of what's left at the grocery: 26 - 13 = 13
Bert is left with $10.....
Not in this example; he has $13
This answer is TOO BIG. We need a smaller starting number....
There's only one answer left....
Final Answer:
GMAT assassins aren't born, they're made,
Rich
_________________
Contact Rich at: Rich.C@empowergmat.com The Course Used By GMAT Club Moderators To Earn 750+ souvik101990 Score: 760 Q50 V42 ★★★★★ ENGRTOMBA2018 Score: 750 Q49 V44 ★★★★★