Last visit was: 18 Nov 2025, 21:09 It is currently 18 Nov 2025, 21:09
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,292
 [5]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,292
 [5]
2
Kudos
Add Kudos
3
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
Ruchi007
Joined: 06 Nov 2021
Last visit: 20 Apr 2025
Posts: 51
Own Kudos:
13
 [1]
Given Kudos: 370
Location: India
WE:Marketing (Internet and New Media)
Posts: 51
Kudos: 13
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,292
 [4]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,292
 [4]
4
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
geovanni
Joined: 09 Sep 2024
Last visit: 08 Aug 2025
Posts: 9
Own Kudos:
2
 [1]
Posts: 9
Kudos: 2
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
The quagga's demise was a tragic tale of human intervention. Overhunting for its meat and hide, coupled with the perception of it as a competitor for livestock grazing, led to a rapid decline in its population. By the late 19th century, the quagga was extinct in the wild, and the last captive individual perished in Amsterdam.

uno online
While the road to quagga restoration is challenging, the potential benefits are significant. It could contribute to biodiversity conservation, enhance our understanding of genetics and evolution, and even provide valuable insights into the impact of human activities on ecosystems.
User avatar
Thaania
Joined: 23 Jun 2024
Last visit: 16 Nov 2024
Posts: 3
Own Kudos:
2
 [2]
Given Kudos: 39
Posts: 3
Kudos: 2
 [2]
2
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Had humans not hunt down quaggas by considering it a threat to livestock and for meat and hide, the population would not have come down so quickly, The passage here does not mention any other possible threat to quagga population as well. So according to the passage, isn't option D the correct answer for Q.3?
User avatar
smithsa
Joined: 25 Feb 2025
Last visit: 20 Mar 2025
Posts: 2
Posts: 2
Kudos: 0
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
geovanni
The quagga's demise was a tragic tale of human intervention. Overhunting for its meat and hide, coupled with the perception of it as a competitor for livestock grazing, led to a rapid decline in its population. By the late 19th century, the quagga was extinct in the wild, and the last captive individual perished in Amsterdam.

While the road to quagga restoration is challenging, the potential benefits are significant. It could contribute to biodiversity conservation, enhance our understanding of genetics and evolution, and even provide valuable insights into the impact of human activities on ecosystems.

What are the potential ecological and scientific benefits of quagga restoration despite the challenges involved in bringing this extinct species back?
User avatar
smithsa
Joined: 25 Feb 2025
Last visit: 20 Mar 2025
Posts: 2
Posts: 2
Kudos: 0
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
What factors contributed to the extinction of the quagga, and what efforts are being made to resurrect this unique subspecies potentially?
User avatar
carcass
User avatar
Board of Directors
Joined: 01 Sep 2010
Last visit: 17 Nov 2025
Posts: 4,754
Own Kudos:
Given Kudos: 4,856
Posts: 4,754
Kudos: 37,012
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
OFFICIAL EXPLANATION QUESTION 1


D

This question asks you to identify a major point in the passage, the "primary reason" for the quagga's extinction. Research leads you to the sentence between those asserting the quagga's decline and its extinction. The quagga was hunted and "callously" exterminated by ranchers who considered it a competitor for their livestock. Choice (A) distorts the passage. Settlers considered the quagga a competitor with their herds, but there's nothing to suggest that the domestic species infected the wild animals. Choice (C) distorts the passage, which states that the last quagga died in captivity but not that the species' extinction was a result of captivity. Similarly, choice (E) distorts that portion of the passage stating that researchers want to revive the quagga using selective breeding of existing, related species. It does not link the quagga's extinction to its breeding habits. Choices (B) and (D) are both, in a way, related to grazing. Choice (B) is incorrect because it ascribes the problem to the quagga's loss of grazing habitat. You never learn that the quagga was left with an insufficient range. The quagga competed with livestock for grazing, which caused settlers to hunt the species to extinction. Choice (D) best reflects what the passage states as the primary reason for the quagga's extinction.
User avatar
carcass
User avatar
Board of Directors
Joined: 01 Sep 2010
Last visit: 17 Nov 2025
Posts: 4,754
Own Kudos:
Given Kudos: 4,856
Posts: 4,754
Kudos: 37,012
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
OFFICIAL EXPLANATION QUESTION 2


B

The correct answer may not be stated explicitly in the passage, but it must follow directly from something that is stated there. The passage states that the quagga is a subspecies of the zebra, not the other way around. That makes choice (A) incorrect. The passage also contradicts choice (D); its population "diminished" after discovery. Choice (C), which states that settlers "humanely" killed quaggas, contradicts the passage more subtly but just as fatally. In fact, according to the passage, settlers "callously" killed quaggas. Choice (E) distorts the passage. The quagga was a competitor for the pasture of settlers' livestock, not their prey. Indeed, grazing animals have no prey. Choice (B) is the correct answer, as the last sentence of the passage states that scientists are hoping to spark the species' return.
Moderators:
GMAT Club Verbal Expert
7445 posts
GMAT Club Verbal Expert
234 posts
GRE Forum Moderator
17289 posts
188 posts