GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 17 Oct 2018, 11:25

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

During the final decades of the nineteenth century, America

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Manager
Manager
User avatar
G
Joined: 31 Aug 2016
Posts: 140
Location: India
Concentration: Finance, General Management
GMAT 1: 680 Q49 V33
GPA: 2.81
Premium Member Reviews Badge CAT Tests
During the final decades of the nineteenth century, America  [#permalink]

Show Tags

New post 29 Sep 2018, 23:29
Question 1
00:00
A
B
C
D
E

based on 35 sessions

31% (03:43) correct 69% (03:33) wrong

HideShow timer Statistics

Question 2
00:00
A
B
C
D
E

based on 40 sessions

15% (01:32) correct 85% (01:34) wrong

HideShow timer Statistics

Question 3
00:00
A
B
C
D
E

based on 36 sessions

36% (01:53) correct 64% (01:22) wrong

HideShow timer Statistics

During the final decades of the nineteenth century, America experienced unprecedented technological innovation and industrial expansion. Railroads spanned the country, linking the eastern and western states. Steam-powered engines fueled the mighty factories built along the waterways of the Northeast. The west offered seemingly endless resources: timber, gold and silver. As people left their farms and immigrants arrived to work in the booming urban centers, the labor force changed from skilled artisans to assembly-line workers, who felt chained to the machines of industrial progress. America's transformation from an agrarian to an industrialized economy was a time when great fortunes were amassed by the speculative industrialists and financiers, known as robber barons, who used such unscrupulous tactics as vertical and horizontal integration to increase profits and create monopolies. As profits grew, so did America's standard of living, as per capita income and production exceeded those of any other nation, excluding Britain. But not all shared in the newfound wealth. The exploding population of cities created disease-ridden slums that grew larger with the influx of immigrants, exploited by corrupt political bosses with the promise of work in exchange for their votes. Men, women and children worked long hours for low pay in unsafe factories to keep up with the demand for cheap, mass-produced products.

By the early twentieth century, many of the Protestant, college-educated, middle-class citizens were disturbed by the materialism, corruption and economic polarization, and felt a moral and social obligation to reshape the American landscape on a path aligned with what they believed the nation's founding fathers had intended. From 1900 to 1918, these progressives led a movement to battle the problems of industrialization and urbanization. Legislation was enacted that restricted child labor, established a minimum wage, regulated working conditions, and gave the public increased control of government through primaries to elect political leaders. Theodore Roosevelt departed from the laissez-faire approach and extended the executive branches of government to curtail monopolistic practices and ensure competition. Industries, like meat-packing, railroads and banks, became federally regulated. This precedent of addressing social and economic issues at the federal, state and local levels was significant for it changed the expectations of the role that government would play in society and inspired the recovery from the Depression of 1929.


01. All of the following points are supported by the passage, EXCEPT:
a. By the end of the nineteenth century, America had essentially transitioned from an agrarian to an industrialized society.
b. The administrations prior to Roosevelt did not strongly interfere with the operations of big businesses.
c. The "progressives" believed that the ideals of democracy had dramatically shifted away from their original intent.
d. The business practices of many of the early "robber barons" were intentionally designed to handicap competition.
e. The Progressive Movement created a national awareness of the problems brought about by industrialization and urbanization.

02. Which of the following situations is most consistent with the progressives' principles and actions?
a. A group of legislators forms a series of town hall meetings to determine which reforms citizens desire most.
b. Citizens from neighboring towns form a multidistrict Parent-Teacher Organization to formulate solutions for budget cuts in lower-income schools.
c. A laid-off factory worker writes his congressman to ask for subsidies for his declining industry.
d. Students at a university stage a sit-in at the dormitory cafeteria to campaign for healthier dining options.
e. Prominent musicians band together for a benefit concert to raise money for victims of an overseas natural disaster.

3. The passage suggests which of the following about American society prior to the early twentieth century?
a. Though assembly-line workers did not receive much of the value that their work produced, they felt that they did not have a choice but to continue to work in the industrial factories.
b. Farming was becoming less important, which is why many farmers left their land to work in the factories.
c. Prior to industrialization, workers had better working conditions and were less exploited.
d. There was less wealth polarization between America's upper-class and its labor force.
e. The United States became the world leader in applied technology and production.


_________________

Resources
GMATNinja Webinars
GMATNinja Chats

Quant
Mixtures

Intern
Intern
User avatar
B
Joined: 15 Jan 2014
Posts: 19
GMAT ToolKit User CAT Tests
Re: During the final decades of the nineteenth century, America  [#permalink]

Show Tags

New post 30 Sep 2018, 06:22
Such a difficult passage. I thought i understood the passage after spending close to 4 minutes. Got the 1st answer right. But got the next 2 wrong and my goal was to finish before 6 min and yet i could only finish by 7 min. This is the kind of passages that screws one in the exam. Either one takes too much time addressing each inference question or one gets most of them wrong ang get a hit on the score( Guilty of being on both sides at some or the other point of time). I have decided not to spend more time on a passage , with my experience screwing with time makes it very much harder to get back on track.

Been trying to train my brain to put a hard stop on time for RCs
Manager
Manager
avatar
B
Joined: 25 Jan 2018
Posts: 102
Location: United States (IL)
Concentration: Strategy, Operations
WE: Business Development (Other)
CAT Tests
Re: During the final decades of the nineteenth century, America  [#permalink]

Show Tags

New post 30 Sep 2018, 08:38
PeepalTree - The choices are quite confusing. Could you please post the official explanations.
Manager
Manager
User avatar
G
Joined: 31 Aug 2016
Posts: 140
Location: India
Concentration: Finance, General Management
GMAT 1: 680 Q49 V33
GPA: 2.81
Premium Member Reviews Badge CAT Tests
Re: During the final decades of the nineteenth century, America  [#permalink]

Show Tags

New post 30 Sep 2018, 18:10
OE for Q1
Correct Answer: E

This is a Specific and Except question. Four of the answers will be supported by information contained within the passage. Your job is to find the one that is not justified by the passage's content. For choice A, the first paragraph states that America had transformed from an agrarian to an industrialized economy. Thus, A is supported, and therefore incorrect in this Except question. Similarly, choice B is supported by the fourth sentence of the second paragraph, which says that Roosevelt departed from the laissez-faire' approach and curtailed unfair business practices, implying that prior administrations did not necessarily do so. Choice C is mentioned in the first sentence of the second paragraph, which states that the progressives wanted to realign America's direction on a path they believed that the founding fathers intended. (Choice D is supported (and therefore made incorrect) by the sixth sentence of the first paragraph, which states that the robber barons used unscrupulous tactics in order create monopolies. In other words, they were deliberately trying to eliminate competition. Choice E is not supported. All that the passage states is that the progressives took action to battle the problems of industrialization and urbanization. Although they enacted legislation on a national level, we cannot assume that they also created a national awareness of society's ills. Thus (E) is the correct answer.
_________________

Resources
GMATNinja Webinars
GMATNinja Chats

Quant
Mixtures

Manager
Manager
User avatar
G
Joined: 31 Aug 2016
Posts: 140
Location: India
Concentration: Finance, General Management
GMAT 1: 680 Q49 V33
GPA: 2.81
Premium Member Reviews Badge CAT Tests
Re: During the final decades of the nineteenth century, America  [#permalink]

Show Tags

New post 30 Sep 2018, 18:11
1
OE for Q2
Correct Answer: B

The progressives sought more equitable opportunity for the nation's working class, and worked collectively across the nation to implement changes. Answer choice B, the correct answer, follows a similar path, as citizens from multiple communities act collectively to provide more equitable opportunity for poorer schools. In answer choice A, the solutions come from the legislators, and not the citizens. Answer choice C is incorrect because the worker acts alone, and only requests change, but does not provide his own solution. Answer choice D is incorrect because the students don't act across a broad scope, only encompassing one school, and because the cause is not one of equal opportunity. Answer choice E is incorrect because the actors in the situation are not citizens seeking assistance for their own cause, and because the cause is not one of equal opportunity, but rather charity for another group.
_________________

Resources
GMATNinja Webinars
GMATNinja Chats

Quant
Mixtures

Manager
Manager
User avatar
G
Joined: 31 Aug 2016
Posts: 140
Location: India
Concentration: Finance, General Management
GMAT 1: 680 Q49 V33
GPA: 2.81
Premium Member Reviews Badge CAT Tests
Re: During the final decades of the nineteenth century, America  [#permalink]

Show Tags

New post 30 Sep 2018, 18:12
1
OE for Q3
Correct Answer: A

This also is a Specific question. (A): The first paragraph states that the labor force changed from skilled artisans to assembly-line workers, and that new assembly line workers felt "chained to the machines of production". Therefore, this response is the correct one. (B): While the passage states that farmers left their land to work in the urban centers, it does not say that farming was becoming less important, making this answer incorrect. (C): Although the tone of the passage is negative toward the industrialized working conditions, nowhere does the passage state that prior to industrialization were working conditions better or that workers were not exploited, making (C) incorrect. (D): Again, the passage does not say that the disparity of wealth was more extreme in one period of American history than another. (E): The first paragraph states that America's per capita income and production exceeded those of any other nation, excluding Britain. Thus, the US was not the world leader. It may have tied with Britain, but it did not surpass it.
_________________

Resources
GMATNinja Webinars
GMATNinja Chats

Quant
Mixtures

Manager
Manager
avatar
B
Joined: 25 Jan 2018
Posts: 102
Location: United States (IL)
Concentration: Strategy, Operations
WE: Business Development (Other)
CAT Tests
Re: During the final decades of the nineteenth century, America  [#permalink]

Show Tags

New post 30 Sep 2018, 21:37
PeepalTree wrote:
OE for Q3
Correct Answer: A

This also is a Specific question. (A): The first paragraph states that the labor force changed from skilled artisans to assembly-line workers, and that new assembly line workers felt "chained to the machines of production". Therefore, this response is the correct one. (B): While the passage states that farmers left their land to work in the urban centers, it does not say that farming was becoming less important, making this answer incorrect. (C): Although the tone of the passage is negative toward the industrialized working conditions, nowhere does the passage state that prior to industrialization were working conditions better or that workers were not exploited, making (C) incorrect. (D): Again, the passage does not say that the disparity of wealth was more extreme in one period of American history than another. (E): The first paragraph states that America's per capita income and production exceeded those of any other nation, excluding Britain. Thus, the US was not the world leader. It may have tied with Britain, but it did not surpass it.


Thank yoy

Posted from my mobile device
GMAT Club Bot
Re: During the final decades of the nineteenth century, America &nbs [#permalink] 30 Sep 2018, 21:37
Display posts from previous: Sort by

During the final decades of the nineteenth century, America

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


Copyright

GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.