Economist: A symptom of the incipient decline of a society is its inability to produce what its own citizens regard as necessary for a reasonably prosperous life. But when corporations in a given society extend their manufacturing operations to other countries, this is because of the greater profitability of producing the goods abroad, not because of any incapacity to produce the goods at home. Clearly, then, a society whose businesses enthusiastically embrace the outsourcing of its manufacturing operations is not beginning to decline.
We see that the economist has concluded the following:
Clearly, then, a society whose businesses enthusiastically embrace the outsourcing of its manufacturing operations is not beginning to decline.
The support for that conclusion is the following:
when corporations in a given society extend their manufacturing operations to other countries, this is because of the greater profitability of producing the goods abroad, not because of any incapacity to produce the goods at home
We see that the economist has reasoned that, since corporations that extend their manufacturing operations to other countries don't have "any incapacity to produce the goods at home," a society whose corporations outsource manufacturing operations is not beginning to decline.
The correct answer to the question will present grounds on which the economist's argument is vulnerable to criticism. In other words, the correct answer will point out a flaw in the argument.
A. It assumes that the mere absence of one of the symptoms of social decline indicates that social decline is not occurring.
The economist begins by saying that a society's "inability to produce what its own citizens regard as necessary for a reasonably prosperous life" is "a symptom of the incipient decline" of the society. So, the economist implies that such an "inability to produce" is just one possible symptom among multiple possible symptoms.
Then, the economist offers as evidence that "when corporations in a given society extend their manufacturing operations to other countries, this is because of the greater profitability of producing the goods abroad, not because of any incapacity to produce the goods at home."
Notice that that evidence involves only the one symptom of decline mentioned in the first sentence of the passage, "inability" or "incapacity" to produce. Any other symptoms of decline of a society are not considered.
Then, having considered that one symptom of decline, the economist arrives at the conclusion "a society whose businesses enthusiastically embrace the outsourcing of its manufacturing operations is not beginning to decline."
We see that the economist has jumped from the idea that one symptom of decline is not present to the conclusion that there is no decline. In doing so, the economist has failed to consider that it's possible that, in the given society there are other symptoms of decline and and, thus, that even though the society may not have an "inability to produce what its own citizens regard as necessary for a reasonably prosperous life," it may still be in decline.
So, we see that, as this choice says, in arriving at the conclusion, the economist has assumed that the absence of one of the symptoms of social decline, "inability to produce," indicates that social decline is not occurring.
Keep.
B. It fails to consider that what citizens consider necessary for a reasonably prosperous life differs from one country to another.
Notice that the support for the conclusion is simply that corporations that extend their manufacturing operations to other countries don't have "any incapacity to produce the goods at home." In other words, the economist's point is that corporations outsourcing operations does not indicate that a society has the "inability to produce what its own citizens regard as necessary for a reasonably prosperous life" mentioned in the first sentence of the passage and thus does not indicate that a society has this "symptom of ... decline."
So, the argument doesn't need to consider specifically "what citizens consider necessary for a reasonably prosperous life" in a given country because the argument's support is the fact that this symptom of decline is not present, regardless of what citizens may consider necessary.
So, while it's true that the argument does not consider that what citizens consider necessary for a reasonably prosperous life differs from one country to another, it doesn't need to.
Eliminate.
C. It takes for granted that the profits of overseas manufacturing operations are returned to the home country.
This choice is tricky because it could be the case that, if a society's manufacturing operations are moved overseas and the profits of overseas manufacturing operations are NOT returned to the home country, then that society may go into decline.
At the same time, this argument is not about profits. It's about a society's ability or inability to "produce what its own citizens regard as necessary for a reasonably prosperous life."
The economist's point is that corporations that extend their manufacturing operations to other countries don't have "any incapacity to produce the goods at home." In other words, there's no inability to produce what citizens regard as necessary for a reasonably prosperous life.
That fact remains true regardless of whether profits of overseas manufacturing operations are NOT returned to the home country. So, as long as we go with the economist's narrow definition of when a society is in decline - when it has an inability to produce what its own citizens regard as necessary for a reasonably prosperous life - whether profits of overseas manufacturing operations are returned to the home country doesn't matter.
Eliminate.
D. It assumes that a society within which many manufacturing operations cannot be performed profitably can still prosper economically.
Notice that the argument does not say that "many manufacturing operations cannot be performed profitably" within the type of "given society" the argument is about.
Rather, the type of scenario the argument is about is one in which corporations "EXTEND their manufacturing operations to other countries" because of "GREATER profitability of producing the goods abroad."
So, the argument does not assume what this choice says it assumes because the "given society" the argument is about is not one within which "many manufacturing operations cannot be performed profitably."
Eliminate.
E. It overlooks the possibility that economic factors are the principal contributors to the flourishing or decline of a society.
This choice basically states the opposite of what the argument does.
The first sentence of the passage says, "A symptom of the incipient decline of a society is its inability to produce what its own citizens regard as necessary for a reasonably prosperous life."
Since a society's "inability to produce what its own citizens regard as necessary for a reasonably prosperous life" could be considered an economic factor and since the economist mentions that factor as "a symptom of the incipient decline of a society," we can say that the argument is BASED ON the idea that "economic factors are the principal contributors to the flourishing or decline of a society."
A choice that says that the argument does the opposite of what it does cannot describe a flaw in the argument.
Eliminate.
The correct answer is (A).