Summer is Coming! Join the Game of Timers Competition to Win Epic Prizes. Registration is Open. Game starts Mon July 1st.

It is currently 16 Jul 2019, 13:37

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

M00-02

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Find Similar Topics 
Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 56244
M00-02  [#permalink]

Show Tags

New post 16 Sep 2014, 00:14
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  15% (low)

Question Stats:

88% (01:43) correct 12% (02:23) wrong based on 41 sessions

HideShow timer Statistics


Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 56244
Re M00-02  [#permalink]

Show Tags

New post 16 Sep 2014, 00:14
Official Solution:

Among the 750 employees of Massco Corporation 60% are women, and 90% are non-smokers. If 80% of the smokers are men, what is the number of female non-smokers?

A. 58
B. 240
C. 435
D. 450
E. 780

* S N T M 8 32 40 W 2 58 60 T 10 90 100
Where M means men, W - women, S - smokers, N - nonsmokers, and T - total (100%). So, the percent we need is 58%.

Therefore, 0.58*750=435. On the GMAT, you don't need exact calculations, just take 0.6*750, which is 0.3*1,500 = a bit less than 450.


Answer: C
_________________
Intern
Intern
avatar
Joined: 01 Feb 2016
Posts: 4
Re: M00-02  [#permalink]

Show Tags

New post 07 Feb 2016, 16:55
I am confused to see 435 as the answer.

As i understand, among 750 employees 60% are women, that will be 450 women; which leaves 300 men.and if 90% of women are non-smokers that will be 90% of 450 which is 405. 450-405 = 45 women non-somokers; and 45 is 20% of 225, which means 225-45=180 men smokers account for 80% of the smokers

Men= 300, smokers 180, non-smokers 120
Women =450, smokers 45, non-smokers 405
Employees=750(300+450), Smokers 225(45+180), Non-smokers 525 (120+405)

Now smokers+ non-smokers equal to 525+225=750
Men + women =300+450 =750
Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Aug 2009
Posts: 7764
Re: M00-02  [#permalink]

Show Tags

New post 07 Feb 2016, 18:41
1
aqeelnaqvi10 wrote:
I am confused to see 435 as the answer.

As i understand, among 750 employees 60% are women, that will be 450 women; which leaves 300 men.and if 90% of women are non-smokers that will be 90% of 450 which is 405. 450-405 = 45 women non-somokers; and 45 is 20% of 225, which means 225-45=180 men smokers account for 80% of the smokers

Men= 300, smokers 180, non-smokers 120
Women =450, smokers 45, non-smokers 405
Employees=750(300+450), Smokers 225(45+180), Non-smokers 525 (120+405)

Now smokers+ non-smokers equal to 525+225=750
Men + women =300+450 =750


Hi,
you are wrongly taking 90% of women to be non smokrs..
overall 90% are non smokers, which means 10% are smokers..
or .1*750=75 are smokers..

now 80% of the smokers are men..
.8*75=60..
so female smokers=75-60=15..

female nonsmokers=450-15=435..
HOpe it helps u
_________________
Manager
Manager
avatar
S
Joined: 24 Jan 2015
Posts: 71
GPA: 4
WE: Consulting (Pharmaceuticals and Biotech)
Reviews Badge
Re: M00-02  [#permalink]

Show Tags

New post 23 Apr 2018, 04:58
Bunuel wrote:
Official Solution:

Among the 750 employees of Massco Corporation 60% are women, and 90% are non-smokers. If 80% of the smokers are men, what is the number of female non-smokers?

A. 58
B. 240
C. 435
D. 450
E. 780

* S N T M 8 32 40 W 2 58 60 T 10 90 100
Where M means men, W - women, S - smokers, N - nonsmokers, and T - total (100%). So, the percent we need is 58%.

Therefore, 0.58*750=435. On the GMAT, you don't need exact calculations, just take 0.6*750, which is 0.3*1,500 = a bit less than 450.


Answer: C


I solved this question using the double set matrix. It took me about 1m45 secs.
I am unable to get the explanation provided here. Can someone help?
IIMA, IIMC School Moderator
User avatar
V
Joined: 04 Sep 2016
Posts: 1360
Location: India
WE: Engineering (Other)
CAT Tests
M00-02  [#permalink]

Show Tags

New post 10 Jul 2018, 17:16
Bunuel chetan2u pushpitkc pikolo2510 Abhishek009 niks18

I tried to use double matrix method (black and blue : given; red: calculated; highlighted: final ans )
but the approach is too prone to make calculation errors. Is there any option to simplify the same?
>> !!!

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


_________________
It's the journey that brings us happiness not the destination.

Feeling stressed, you are not alone!!
Retired Moderator
avatar
D
Joined: 25 Feb 2013
Posts: 1197
Location: India
GPA: 3.82
GMAT ToolKit User Reviews Badge
Re: M00-02  [#permalink]

Show Tags

New post 11 Jul 2018, 09:18
1
adkikani wrote:
Bunuel chetan2u pushpitkc pikolo2510 Abhishek009 niks18

I tried to use double matrix method (black and blue : given; red: calculated; highlighted: final ans )
but the approach is too prone to make calculation errors. Is there any option to simplify the same?


Hi adkikani

I think matrix method is one of the easiest and quickest for these type of questions. Alternatively you can also use tree-structure method but it will have same level of calculation as the matrix method

Other way would be to simply treat it as a word problem and solve as per the given statements- step by step.
GMAT Club Bot
Re: M00-02   [#permalink] 11 Jul 2018, 09:18
Display posts from previous: Sort by

M00-02

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  

Moderators: chetan2u, Bunuel






Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne