Bunuel
Political experts have predicted that Syddow will be able to retain its military style of governance after it is reintegrated with Bergland in five years, as long as a military-styled Syddow is beneficial for Bergland; that a military-styled Syddow will be beneficial to Bergland as long as Syddow is militarily formidable; and that Syddow will remain militarily formidable as long as it retains its military style of governance until reintegration.
If the predictions above are correct, which of the following further predictions can logically be derived from them?
A. If Syddow fails to remain militarily dominant, it will no longer be integrated into Bergland.
B. The citizens of Syddow will have no restrictions placed on them by the government of Bergland.
C. If there is a security crisis in the region five years from now, it will not affect Syddow.
D. Syddow will be militarily formidable five years from now.
E. If Syddow is able to retain its military style of governance for the next five years, it will do so afterwards.
Experts' Global Explanation:
Mind-map: Syddow will reintegrate with Bergland à if Syddow retains military style of governance until reintegration à Syddow will be militarily formidable à Syddow will be beneficial for Bergland à Syddow will retain its military style of governance
Missing-link: Not needed
Expectation from the correct answer choice: To be duly deducible from the information in the passage, without any assumption or extrapolation
A. Trap. The argument mentions that Syddow will be beneficial to Bergland as long as Syddow is militarily formidable; so, it can be inferred that if Syddow fails to remain militarily dominant, it will not be beneficial to Bergland; however, the passage
makes no suggestion that Syddow’s reintegration is dependent on whether Syddow remains militarily dominant; so, this answer choice, suggesting such a condition, cannot be established. Because this answer choice is not deducible from the information in the passage without any assumption or extrapolation, this answer choice is incorrect.
B. The argument
makes no suggestion regarding the Bergland government’s restriction on Syddow citizens; so, this answer choice, suggesting such restrictions, is
just a possibility, which, although relevant to the broad context of the argument, cannot be established. Because this answer choice is not deducible from the information in the passage without any assumption or extrapolation, this answer choice is incorrect.
C. Whether a security crisis affects Syddow depends on whether Syddow is militarily formidable; the argument mentions that whether Syddow is militarily formidable depends on whether Syddow retains a military style of governance; so,
whether a security crisis affects Syddow is conditional and it cannot be inferred that a security crisis will not affect Syddow. Because this answer choice is not deducible from the information in the passage without any assumption or extrapolation, this answer choice is incorrect.
D. Trap. The argument mentions that whether Syddow is militarily formidable depends on whether Syddow retains a military style of governance; so,
whether Syddow will be militarily formidable five years from now is conditional and cannot be established. Because this answer choice is not deducible from the information in the passage without any assumption or extrapolation, this answer choice is incorrect.
E.
Correct. The argument mentions that
if Syddow retains its military style of governance for the next five years, it will be militarily formidable and thus beneficial to Bergland, which will allow Syddow to
retain its military style of governance; in other words, if Syddow retains its military style of governance for the next five years, it will be able to do so afterwards, as the answer choice mentions. Because this answer choice is deducible from the information in the passage without any assumption or extrapolation, this answer choice is correct.
E is the best choice.