Last visit was: 19 Nov 2025, 08:21 It is currently 19 Nov 2025, 08:21
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
User avatar
parkhydel
Joined: 03 Jun 2019
Last visit: 27 Mar 2025
Posts: 273
Own Kudos:
20,400
 [10]
Given Kudos: 60
Posts: 273
Kudos: 20,400
 [10]
3
Kudos
Add Kudos
7
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
arkaja11
Joined: 22 Nov 2023
Last visit: 22 Aug 2025
Posts: 43
Own Kudos:
Given Kudos: 78
Status:Living life one day at a time
Location: India
GMAT Focus 1: 695 Q90 V81 DI82
GMAT 1: 710 Q51 V34
GPA: 7.8
WE:Consulting (Pharmaceuticals and Biotech)
Products:
GMAT Focus 1: 695 Q90 V81 DI82
GMAT 1: 710 Q51 V34
Posts: 43
Kudos: 62
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
BrightOutlookJenn
Joined: 29 Dec 2013
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 106
Own Kudos:
517
 [5]
Given Kudos: 18
GMAT 1: 770 Q48 V51
Expert
Expert reply
GMAT 1: 770 Q48 V51
Posts: 106
Kudos: 517
 [5]
2
Kudos
Add Kudos
2
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
arkaja11
Joined: 22 Nov 2023
Last visit: 22 Aug 2025
Posts: 43
Own Kudos:
62
 [1]
Given Kudos: 78
Status:Living life one day at a time
Location: India
GMAT Focus 1: 695 Q90 V81 DI82
GMAT 1: 710 Q51 V34
GPA: 7.8
WE:Consulting (Pharmaceuticals and Biotech)
Products:
GMAT Focus 1: 695 Q90 V81 DI82
GMAT 1: 710 Q51 V34
Posts: 43
Kudos: 62
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
 
BrightOutlookJenn
Hi arkaja11,

When GMAT asks for "an inference that could reasonably be made from the information provided", this is similar to asking:
"which of the following is supported by the passage"
"which of the following could be correctly concluded, based on the passage"

In other words, here GMAT is asking you: which of the following can you prove with evidence from the passage?

I would avoid equating it to a "reasonable assumption" as you proposed. For GMAT purposes, it's most helpful to think about an assumption as something the author believes without evidence to prove it. An assumption lacks evidence. Usually, the author then builds their conclusion based (at least partly) on that assumption, which allows us the wiggle room to strengthen or weaken the author's conclusion by proving or disproving the underlying assumption.

Does this help? Let us know.

Best, Jennifer­
­Thanks BrightOutlookJenn . I am clear what the statement means.

But then in question 2, the statement "The roofs of each of the structures had the same surface area" cannot be correctly concluded because temperature is not function of surface area. So the answer should be NO, right?

Just for the experiment pupose, I can ASSUME that they are same, but nowhere from the passage I can reasonably conclude that surface areas need to be same.

Please correct me if I am wrong.­
User avatar
BrightOutlookJenn
Joined: 29 Dec 2013
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 106
Own Kudos:
517
 [1]
Given Kudos: 18
GMAT 1: 770 Q48 V51
Expert
Expert reply
GMAT 1: 770 Q48 V51
Posts: 106
Kudos: 517
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
­Hi arkaja11,

Thanks for following up. I want to stress this: don't base inference answers on your assumptions. There is actually evidence in the passage to support the correct answer.
The passage says:
"The researchers constructed four identical small structures, with the exception that each structure had a different type of material for its roof."

If the structures are indeed identical except for the different roof materials, then their roofs must be the same size.
Based on the evidence sentence, we could also infer that the square footage/square metrage of the houses is the same, that the walls of House A are the same height as the walls of Houses B, C, and D, etc. We could also infer that the walls of the house A are made of the same material(s) as the walls of hosues B, C, and D. 

If the passage tells us the houses are identical except for roof material, we believe it, and this gives us the evidence we need to say that the roofs are of the same size.

I'm stressing this point because it's important that you always find evidence in the passage to support correct answers on questions like this. Sometimes you will need to put two sentences in the passage together to get all the information you need, but a correct inference answer will always be based on evidence. 

Does this help clarify? 

Best, Jenn

 ­
User avatar
Apeksha2101
Joined: 31 May 2018
Last visit: 06 Jun 2025
Posts: 43
Own Kudos:
Given Kudos: 28
Posts: 43
Kudos: 9
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
­Can somebody explain question 3
The structures were not constructed with any windows or doors.
How is this no? The inference should be Yes.
User avatar
arkaja11
Joined: 22 Nov 2023
Last visit: 22 Aug 2025
Posts: 43
Own Kudos:
Given Kudos: 78
Status:Living life one day at a time
Location: India
GMAT Focus 1: 695 Q90 V81 DI82
GMAT 1: 710 Q51 V34
GPA: 7.8
WE:Consulting (Pharmaceuticals and Biotech)
Products:
GMAT Focus 1: 695 Q90 V81 DI82
GMAT 1: 710 Q51 V34
Posts: 43
Kudos: 62
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
 
Apeksha2101
­Can somebody explain question 3
The structures were not constructed with any windows or doors.
How is this no? The inference should be Yes.
­Hi Apeksha,

I cannot find any reason how this can be inferred. What is your reasoning to infer the following?­

To infer something, there needs to be an evidence in the passage to support the correct answer.
User avatar
guddo
Joined: 25 May 2021
Last visit: 30 Oct 2025
Posts: 360
Own Kudos:
Given Kudos: 19
Posts: 360
Kudos: 8,671
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Researchers conducted an experiment to determine how much cooler the air would be in and around a building with a highly reflective roof surface, as compared to the air in and around a building with a dark roof surface. The researchers constructed four identical small structures, with the exception that each structure had a different type of material for its roof. Each structure had a roof made of exactly one of the following four roofing materials: tin painted silver, tin painted white, black asphalt shingles, and asphalt shingles painted white. At a time when the outside air was 25°C, the following measurements were taken: roof surface temperature, air temperature six inches above the structure, and air temperature inside the structure.

The researchers hypothesized that, for each category, the structure with the white asphalt shingles would have the lowest temperatures, the structure with the white tin would have the second lowest temperatures, the structure with the black asphalt shingles would have the highest temperature, and the structure with the silver tin would have the second highest temperatures.
 



­OFFICIAL EXPLANATION:

A. Evaluate

The researchers hypothesized that the structure with the black asphalt shingles would have the highest temperature in each category. According to the graph, the temperature measurement taken on the surface of the structure with the black asphalt shingles (represented by the solid black bar) was higher than the temperature measurements taken on any of the other roof surfaces. In relation to the other temperature measurements, the temperature measurement taken on the surface of the black shingle roof was therefore consistent with the researchers' hypothesis.

The correct answer is Consistent.

B. Evaluate

The researchers hypothesized that the structure with the white asphalt shingles would have the lowest temperature in each category. According to the graph, the temperature measurement taken on the surface of the structure with the white asphalt shingles (represented by the white bar with diagonal lines) was not as low as the temperature measurement taken on the surface of the structure with the silver tin (represented by the solid gray bar). In relation to the other temperature measurements, the temperature measurement taken on the surface of the white shingle roof was therefore not consistent with the researchers' hypothesis.

The correct answer is Not consistent.

C. Evaluate

The researchers hypothesized that the structure with the silver tin would have the second-highest temperature in each category. According to the graph, the temperature measurement taken on the surface of the structure with the silver tin (represented by the solid gray bar) was lower than the measurements taken on any of the other roof surfaces. In relation to the other temperature measurements, the temperature measurement taken on the surface of the silver tin roof was therefore not consistent with the researchers' hypothesis.

The correct answer is Not consistent.­
Attachment:
GMAT-Club-Forum-9qkmuffd.png
GMAT-Club-Forum-9qkmuffd.png [ 41.39 KiB | Viewed 5926 times ]
User avatar
guddo
Joined: 25 May 2021
Last visit: 30 Oct 2025
Posts: 360
Own Kudos:
Given Kudos: 19
Posts: 360
Kudos: 8,671
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
­Researchers conducted an experiment to determine how much cooler the air would be in and around a building with a highly reflective roof surface, as compared to the air in and around a building with a dark roof surface. The researchers constructed four identical small structures, with the exception that each structure had a different type of material for its roof. Each structure had a roof made of exactly one of the following four roofing materials: tin painted silver, tin painted white, black asphalt shingles, and asphalt shingles painted white. At a time when the outside air was 25°C, the following measurements were taken: roof surface temperature, air temperature six inches above the structure, and air temperature inside the structure.

The researchers hypothesized that, for each category, the structure with the white asphalt shingles would have the lowest temperatures, the structure with the white tin would have the second lowest temperatures, the structure with the black asphalt shingles would have the highest temperature, and the structure with the silver tin would have the second highest temperatures.
 

OFFICIAL EXPLANATION:­



A. Infer

The passage indicates that outside air temperature was 25°C when the researchers took the temperature measurements of the structures. According to the graph, the temperature measured above the structure with the white asphalt shingles (represented by the white bar with diagonal lines) was less than 25°C. Therefore, at least one of the temperature measurements taken above the structures was not higher than the outside air temperature.

The correct answer is No.

B. Infer

The passage indicates that outside air temperature was 25°C when the researchers took the temperature measurements of the structures. According to the graph, the temperature measured inside the structure with the white asphalt shingles (represented by the white bar with diagonal lines) was less than 25°C. Therefore, at least one of the temperature measurements taken inside the structures was not higher than the outside air temperature.

The correct answer is No.

C. Infer

The passage indicates that outside air temperature was 25°C when the researchers took the temperature measurements of the structures. According to the graph, the temperature measured on the surface of the structure with the silver tin (represented by the solid gray bar) was less than 25°C. Therefore, at least one of the temperature measurements taken on the surface of the structures was not higher than the outside air temperature.

The correct answer is No.­
Attachment:
GMAT-Club-Forum-jybv8pe5.png
GMAT-Club-Forum-jybv8pe5.png [ 53.99 KiB | Viewed 5846 times ]
User avatar
guddo
Joined: 25 May 2021
Last visit: 30 Oct 2025
Posts: 360
Own Kudos:
Given Kudos: 19
Posts: 360
Kudos: 8,671
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Researchers conducted an experiment to determine how much cooler the air would be in and around a building with a highly reflective roof surface, as compared to the air in and around a building with a dark roof surface. The researchers constructed four identical small structures, with the exception that each structure had a different type of material for its roof. Each structure had a roof made of exactly one of the following four roofing materials: tin painted silver, tin painted white, black asphalt shingles, and asphalt shingles painted white. At a time when the outside air was 25°C, the following measurements were taken: roof surface temperature, air temperature six inches above the structure, and air temperature inside the structure.

The researchers hypothesized that, for each category, the structure with the white asphalt shingles would have the lowest temperatures, the structure with the white tin would have the second lowest temperatures, the structure with the black asphalt shingles would have the highest temperature, and the structure with the silver tin would have the second highest temperatures.­

­OFFICIAL EXPLANATION:



A. Infer

The passage indicates that the four structures constructed by the researchers were small and, except for the roofing material, identical to each other. However, nothing in the passage or the graph indicates that the structures were constructed without windows or doors. This is, therefore, not an inference that could reasonably be made from the information provided.

The correct answer is No.

B. Infer

The passage indicates that the researchers constructed four small structures, but provides no information about where they were constructed. It is therefore not reasonable to infer that the structures were not constructed in close proximity to one another.

The correct answer is No.

C. Infer

The passage indicates that the four structures constructed by the researchers were identical to each other except for the roof type. Because the structures are described as identical, it is reasonable to conclude that the structures were the same in all relevant aspects, including the dimensions (and thus the surface area) of their roofs.

The correct answer is Yes.­
Attachment:
GMAT-Club-Forum-sddiomia.png
GMAT-Club-Forum-sddiomia.png [ 41.54 KiB | Viewed 5792 times ]
User avatar
guddo
Joined: 25 May 2021
Last visit: 30 Oct 2025
Posts: 360
Own Kudos:
Given Kudos: 19
Posts: 360
Kudos: 8,671
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Researchers conducted an experiment to determine how much cooler the air would be in and around a building with a highly reflective roof surface, as compared to the air in and around a building with a dark roof surface. The researchers constructed four identical small structures, with the exception that each structure had a different type of material for its roof. Each structure had a roof made of exactly one of the following four roofing materials: tin painted silver, tin painted white, black asphalt shingles, and asphalt shingles painted white. At a time when the outside air was 25°C, the following measurements were taken: roof surface temperature, air temperature six inches above the structure, and air temperature inside the structure.

The researchers hypothesized that, for each category, the structure with the white asphalt shingles would have the lowest temperatures, the structure with the white tin would have the second lowest temperatures, the structure with the black asphalt shingles would have the highest temperature, and the structure with the silver tin would have the second highest temperatures.

­OFFICIAL EXPLANATION:­



 

Recognize

The passage indicates that the outside air temperature was 25°C. The values given in the graph cannot be determined exactly given the imprecision of the graph, however the range of the temperatures taken above the structures can very conservatively be estimated to be less than 20°, as all of the temperatures appear to be beneath the 35° but above the 15° marker lines. The arithmetic mean of the temperatures taken inside the structures can be approximated to be roughly 25°, because all four values appear to be very near to the 25° marker line in the graphic. The median of the temperatures taken on the surface would be the average of the second (silver tin) and third (white shingles) values. Because both of those values appear clearly between the 25° and the 35° marker lines, it can be determined that the median of the temperatures taken on the surface of the structures also falls in that range. Finally, the range of the temperatures taken on the surface of the structures can be safely estimated to be at least 40°, because the tallest bar (black shingles) clearly surpasses the 65° marker line and the shortest bar (silver tin) clearly falls beneath the 25° marker line. When the values for each answer option are compared, the range of the temperatures taken above the structures is the lowest value.

The correct answer is B, The range of the temperatures taken above the structures.
Attachment:
GMAT-Club-Forum-cxhxr0om.png
GMAT-Club-Forum-cxhxr0om.png [ 36.88 KiB | Viewed 5750 times ]
User avatar
Apeksha2101
Joined: 31 May 2018
Last visit: 06 Jun 2025
Posts: 43
Own Kudos:
Given Kudos: 28
Posts: 43
Kudos: 9
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
arkaja11

Apeksha2101
­Can somebody explain question 3
The structures were not constructed with any windows or doors.
How is this no? The inference should be Yes.
­Hi Apeksha,

I cannot find any reason how this can be inferred. What is your reasoning to infer the following?­

To infer something, there needs to be an evidence in the passage to support the correct answer.
­That means you are saying
The structures were constructed windows or doors.??
User avatar
acorreia
Joined: 30 Mar 2024
Last visit: 24 Feb 2025
Posts: 13
Own Kudos:
Given Kudos: 54
Posts: 13
Kudos: 2
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Would it not be plausible in the third question to infer that the small buildings might be next to each other? Afterall if we are measuring air temperature above it, and think of a scenario where they are at their closest proximity to one another (adjacent) would we not likely yield similar measurements and thus undermine the validity of the experiment in that specific regard?

Thanks­
User avatar
dejavu3363
Joined: 19 Mar 2025
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 29
Own Kudos:
Given Kudos: 28
GMAT Focus 1: 725 Q90 V82 DI86
GMAT Focus 1: 725 Q90 V82 DI86
Posts: 29
Kudos: 2
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
we dont know whether this structure has door or windows. We cannot infer this from the passage, thats why answer is NO
Apeksha2101
arkaja11

Apeksha2101
­Can somebody explain question 3
The structures were not constructed with any windows or doors.
How is this no? The inference should be Yes.
­Hi Apeksha,

I cannot find any reason how this can be inferred. What is your reasoning to infer the following?­

To infer something, there needs to be an evidence in the passage to support the correct answer.
­That means you are saying
The structures were constructed windows or doors.??
User avatar
Akioharu
Joined: 13 Dec 2022
Last visit: 30 May 2025
Posts: 8
Given Kudos: 35
Location: India
Posts: 8
Kudos: 0
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
can someone explain how 4th question.
the range of temperatures for above was def smaller ..somewhere along 17 to 30. range is 13.
but the mean of inside temperatures would be 18, 25, 25, 30 which is 24.5
hence range option is correct. is my thought process/solution correct?
User avatar
cheshire
User avatar
DI Forum Moderator
Joined: 26 Jun 2025
Last visit: 18 Sep 2025
Posts: 270
Own Kudos:
Given Kudos: 34
Posts: 270
Kudos: 256
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Yeah, the range is significantly smaller than any of the other options as all the data is around the same value.
Akioharu
can someone explain how 4th question.
the range of temperatures for above was def smaller ..somewhere along 17 to 30. range is 13.
but the mean of inside temperatures would be 18, 25, 25, 30 which is 24.5
hence range option is correct. is my thought process/solution correct?
Moderators:
Math Expert
105389 posts
496 posts