Summer is Coming! Join the Game of Timers Competition to Win Epic Prizes. Registration is Open. Game starts Mon July 1st.

 It is currently 20 Jul 2019, 00:35

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Seb’s watch gains 5 seconds in every 3 hours, whereas Lewis’ watch

Author Message
TAGS:

Hide Tags

e-GMAT Representative
Joined: 04 Jan 2015
Posts: 2943
Seb’s watch gains 5 seconds in every 3 hours, whereas Lewis’ watch  [#permalink]

Show Tags

Updated on: 11 Aug 2018, 12:39
00:00

Difficulty:

85% (hard)

Question Stats:

57% (03:05) correct 43% (03:02) wrong based on 89 sessions

HideShow timer Statistics

Seb’s watch gains 5 seconds in every 3 hours, whereas Lewis’ watch loses 10 seconds in every 2 hours. If both watches are set to the correct time at 1 a.m. Sunday, then at what earliest time they will have a difference of 9 minutes among them?

A. 7 a.m. Wednesday
B. 10 a.m. Wednesday
C. 7 p.m. Wednesday
D. 10 p.m. Wednesday
E. 7 a.m. Thursday

_________________

Originally posted by EgmatQuantExpert on 30 Jul 2018, 21:54.
Last edited by EgmatQuantExpert on 11 Aug 2018, 12:39, edited 1 time in total.
Intern
Joined: 21 May 2017
Posts: 42
Re: Seb’s watch gains 5 seconds in every 3 hours, whereas Lewis’ watch  [#permalink]

Show Tags

30 Jul 2018, 22:11
1
2
B

9 minutes = 540 seconds
In every 6 hours, difference increases by 40 seconds.
In 78 hours, by 520 seconds

Only 20 more seconds required.

In next 3 hours, Seb's watch would gain 5 seconds and Lewis's watch would lose 15 seconds (10 seconds in 2 hours is same as 5 seconds in 1 hour)
Difference = 5 + 15 = 20 seconds

Total hours passed = 78+3 = 81
81 hours from 1am Sunday is 10am Wednesday.

Sent from my ONEPLUS A3003 using GMAT Club Forum mobile app
Intern
Joined: 11 Jul 2018
Posts: 19
Re: Seb’s watch gains 5 seconds in every 3 hours, whereas Lewis’ watch  [#permalink]

Show Tags

30 Jul 2018, 22:57
9 minutes = 9*60 = 540 seconds.

Seb’s watch gains 5 seconds in every 3 hours
Every hour Seb's match gain 5/3 seconds

Lewis’ watch loses 10 seconds in every 2 hours
Every hour Lewis’ watch loses 10/2 = 5 seconds

Relative difference per hour = 5 + 5/3 = 20/3 Seconds

Time taken to gain 540 seconds = 540/(20/3) = 540*3/20 = 81 hours

81 Hours = 72 Hours (3 24 Hour day) + 9 Hours =>

1 AM + 9 Hours = 10 AM, which is 3 days later i.e. Wednesday.

Option B
e-GMAT Representative
Joined: 04 Jan 2015
Posts: 2943
Seb’s watch gains 5 seconds in every 3 hours, whereas Lewis’ watch  [#permalink]

Show Tags

10 Aug 2018, 05:58

Solution

Given:
• Seb’s watch gains 5 seconds in every 3 hours
• Lewis’ watch loses 10 seconds in every 2 hours
• Both watches are set to the correct time at 1 a.m. Sunday

To find:
• At what earliest time the watches will have a difference of 9 minutes among them

Approach and Working:
• A difference of 9 minutes is equivalent to 60 x 9 = 540 seconds.

Now, Seb’s watch gains 5 seconds in every 3 hours.
• Hence, in 1 hour, it will gain $$\frac{5}{3}$$ seconds.

Similarly, Lewis’ watch loses 10 seconds in every 2 hours.
• Hence, in 1 hour, it will be losing 5 seconds.

• Therefore, in 1-hour time, the difference created between the watches = $$\frac{5}{3}$$ – (-5) = $$\frac{20}{3}$$ seconds

Now, we can say, to create a difference of $$\frac{20}{3}$$ seconds, we need 1 hour.
• So, to create a difference of 540 seconds, we need 540/($$\frac{20}{3}$$) = 81 hours.

From 1 a.m. Sunday, 81 hours forward will be 10 a.m. Wednesday.

Hence, the correct answer is option B.

_________________
Seb’s watch gains 5 seconds in every 3 hours, whereas Lewis’ watch   [#permalink] 10 Aug 2018, 05:58
Display posts from previous: Sort by