Bunuel
Set on the wild and rugged Bodmin Moor of Cornwall, Jamaica Inn is most remembered for playing the starring role in a story by Cornish-born writer Daphne du Maurier. In du Maurier’s book, a young woman moves in with a family member at Jamaica Inn, only to discover that the inn is playing a sinister role in the crime of wrecking, that is, setting up lights along the coastline to draw ships in and wreck them on the rocky coast. Du Maurier’s book is hardly an historic textbook; anecdote suggests that du Maurier derived much of the source for her tale from the ghost stories she heard while staying briefly at Jamaica Inn. This being said, wrecking was a real activity in Cornwall during the eighteenth and nineteenth centuries, and Jamaica Inn’s remote locale made it an excellent place to hide from the law.
Which of the following best expresses the main point of the passage above?
(A) Daphne du Maurier’s story Jamaica Inn has been overlooked by literary historians for its contribution to the history of Cornwall.
(B) Daphne du Maurier’s story Jamaica Inn takes inevitable creative license but reflects with some accuracy the reality of deliberate ship wrecking in Cornwall.
(C) Lights were lit along the coastline in order to lure ships in and force them to wreck along the coast, giving the residents freedom to plunder the ship’s goods.
(D) Daphne du Maurier frequently used Cornwall, and the Cornish coastline in particular, as a setting for her books.
(E) The story of Jamaica Inn falsely represents the historic details of shipwrecking
OFFICIAL EXPLANATION
Overview: Question presents information about the historic location of Jamaica Inn, which was also the setting for a book of the same name by Daphne du Maurier. According to the author, the real Jamaica Inn is set on Bodmin Moor, in Cornwall, and in du Maurier’s book the owners of the inn are participating in the criminal act of wrecking (luring ships to the coastline for the purpose of destroying and plundering them). The author of the passage notes that ghost stories are believed to be the source for du Maurier’s book, but that the story of wrecking does match actual events that occurred along the Cornish coast during the time setting of the book Jamaica Inn. The question asks the student to identify which of the answer choices best summarizes the main point of the passage. The student should first identify the main point of the passage: although not completely historic in its plot, du Maurier’s Jamaica Inn discusses real historic events that occurred in Cornwall. The answer choice that reflects this most clearly will be correct.
The Correct Answer:B Answer choice (B) best restates the information above: that du Maurier took some creative license with plot but used historic events for her story about Jamaica Inn. Answer choice (B), therefore, is the correct answer.
The Incorrect Answers:A The author makes no mention of literary historians, mentioning only that Daphne du Maurier’s story of Jamaica Inn is “hardly an historic textbook” but contains accurate historic information about events on the Cornish coast. Answer choice (A), therefore, infers details that are not supported by the passage and do not reflect the main point; so, answer choice (A) is incorrect.
C The passage does indicate that the information in answer choice (C) is correct: lights were lit along the coastline to lure ships in. This information, however, is not the main point of the passage and reflects only a supporting detail. Answer choice (C), then, cannot be correct.
D The author does not discuss Daphne du Maurier’s other books, nor is there any information in the passage to imply anything about the setting for other du Maurier books. Nor, of course, does this detail express the main point of the passage (The fact that this piece of information is true is irrelevant; the question is asking for the main point of the statements in the passage.) Answer choice (D) is incorrect.
E Answer choice (E) directly contradicts a statement made in the passage: “This being said, wrecking was a real activity in Cornwall during the eighteenth and nineteenth centuries.” Therefore, answer choice (E) can be eliminated immediately for ignoring key information in the passage