GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 21 Nov 2018, 10:47

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel
Events & Promotions in November
PrevNext
SuMoTuWeThFrSa
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
Open Detailed Calendar
  • All GMAT Club Tests are Free and open on November 22nd in celebration of Thanksgiving Day!

     November 22, 2018

     November 22, 2018

     10:00 PM PST

     11:00 PM PST

    Mark your calendars - All GMAT Club Tests are free and open November 22nd to celebrate Thanksgiving Day! Access will be available from 0:01 AM to 11:59 PM, Pacific Time (USA)
  • Key Strategies to Master GMAT SC

     November 24, 2018

     November 24, 2018

     07:00 AM PST

     09:00 AM PST

    Attend this webinar to learn how to leverage Meaning and Logic to solve the most challenging Sentence Correction Questions.

The public generally expects reputable, business-related newspapers

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

SC Moderator
User avatar
V
Joined: 23 Sep 2015
Posts: 1399
GMAT ToolKit User Premium Member Reviews Badge CAT Tests
The public generally expects reputable, business-related newspapers  [#permalink]

Show Tags

New post 14 Oct 2018, 01:12
1
Question 1
00:00
A
B
C
D
E

based on 65 sessions

71% (03:47) correct 29% (03:25) wrong

HideShow timer Statistics

Question 2
00:00
A
B
C
D
E

based on 70 sessions

57% (00:55) correct 43% (01:04) wrong

HideShow timer Statistics

Question 3
00:00
A
B
C
D
E

based on 70 sessions

73% (01:15) correct 27% (01:03) wrong

HideShow timer Statistics

The public generally expects reputable, business-related newspapers and magazines to be valuable, objective and well-researched sources of information. My research suggests, however, that most publications that address current financial-related topics distort the facts. In some newspapers, for example, journalists report verbatim what they learned in an interview or read in another publication, only to write a different article days later, completely refuting what they originally wrote. In essence, the value of reporting by many journalists, even in what some consider the most reputable publications worldwide, is exceptionally limited by their interests in exerting the necessary effort to conduct independent due diligence on the topics upon which they report. Further, many financial reporters have little to no formal business education or practical experience, and thus lack ability to conduct meaningful research. Although the public continually holds these publications in high regard and depends upon their published information to make informed and current decisions, I contend such journalism alone is of little true value for significant financial-related decisions and, in many cases, a meaningful detriment to investors' decisions.

One argument against my contentions asserts that, by nature, business-related newspapers and magazines must report on a large breadth of information with limited resources and, therefore, only publish information that is cursory in nature, dependent largely upon unverified information gleaned through interviews, and without the foundation of significant independent research. Some even claim that the public generally recognizes this and reads all publications with a firm understanding of these limitations. Yet, substantial evidence exists to the contrary and recent events have proven the public's dependence on information generally learned through business-related publications. For example, even after a start of a recent extreme decline in the global financial markets, many financial reporters who lacked a fundamental understanding of the market dynamics continued to publish stories based on the false assumption that markets would continue to experience positive growth indefinitely. Many in the general public depended upon both the specific content and the mood of such stories in making important investment decisions, only to learn the truth from the very same reporters in stories written a short time later, after they had already lost significant value in their investments. Given this, an ongoing, careful review and publication of the credentials, knowledge base and practical experience of reporters of reputable business newspapers and magazines are certainly warranted.



OA:
1. In the second paragraph, the author mentions an example concerning a recent decline in the global financial markets most likely in order to

A. suggest that the decisions of the general public often are based solely upon the reporting in business-related publications.
B. counter the claim that the general public recognizes the limitations of reporting in business-related publications and takes such limitations into account when reading such reports.
C. suggest that the general public tends to interpret the contents of business-related publications more literally than do professional investors.
D. demonstrate that business-related publications carry political messages meant to influence their readers.
E. prove that business-related publications are not limited with regard to their objectiveness and accuracy.


OA:
2. Which of the following would most logically be the topic of the paragraph immediately following the passage?

A. Specific ways to evaluate the abilities of business reporters
B. The centrality of the business reporter's role in society
C. Alternative sources of information to financial-related newspapers and magazines
D. Other non-financial-related subjects on which business newspapers and magazines report
E. Ways in which business publications influence the political attitudes of the general public


OA:
3. The primary purpose of the passage is to

A. describe in detail one example regarding the impact of financial reporting in business-related newspapers on the investment decisions of the general public.
B. describe changes that should be made to the way in which journalists conduct their reporting.
C. discuss the difficulty business-related newspapers and magazines have in accurately reporting financial-related topics.
D. argue that business-related publications do not publish valuable and well-researched information.
E. summarize ways in which some business-related publications give distorted pictures of financial topics.


_________________

Thanks!
Do give some kudos.

Simple strategy:
“Once you’ve eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.”

Want to improve your Score:
GMAT Ninja YouTube! Series 1| GMAT Ninja YouTube! Series 2 | How to Improve GMAT Quant from Q49 to a Perfect Q51

My Notes:
Reading comprehension | Critical Reasoning | Absolute Phrases | Subjunctive Mood

Most Helpful Community Reply
SC Moderator
User avatar
V
Joined: 23 Sep 2015
Posts: 1399
GMAT ToolKit User Premium Member Reviews Badge CAT Tests
The public generally expects reputable, business-related newspapers  [#permalink]

Show Tags

New post 16 Oct 2018, 04:32
1

Official Explanation for Q1:



Correct Answer: B

The correct answer to this question is (B). This is a Specific question about the details of the passage, requiring the test taker to locate the pertinent portion of the passage where details related to the question are provided. The second paragraph of the passage anticipates the argument that the public generally recognizes and reads all publications with a firm understanding of these limitations. The author rebuts this argument, beginning with the sentence. Yet, substantial evidence exists to the contrary and recent events have proven the dependence of the public on information. Answer choice A is incorrect as it indicates that decisions are based solely on reporting in business-related publications. The passage only indicates financial decisions, not decisions in general, are based upon, but not solely based upon, such reporting. Further, this is not the central reason why the author mentions the example in question. Answer choice B correctly notes that the example is mentioned to counter the claim previously mentioned in the second paragraph. Choice C is incorrect as it describes a position that the author refutes with the example in question. Answer choice D is incorrect as it mentions political messages, which is out of Scope in regard to the passage and example in question. Choice E is incorrect as it provides a stance against the contentions of the author; the author uses the example in question in order to support his contentions.


Official Explanation for Q2:



Correct Answer: A

The correct answer to this question is (A). This is a Next Step question about the subject matter of the paragraph that logically would follow the passage. The test taker should rely upon the structural clues provided in the passage to answer such questions. Further, the correct answer must be consistent with the Scope, Tone and Purpose of the passage. Answer choice A is correct. The last sentence of the passage states, an ongoing, careful review and publication of the credentials, knowledge base and practical experience of reporters are certainly warranted. Therefore, ways to evaluate reporters' capabilities is a sound continuation of the passage, making (A) the correct answer choice. Further, this answer choice is the only choice consistent with the strong, contentious tone of the passage. Choices B, C, D, and E all have scopes that are inconsistent with the passage.


Official Explanation for Q3:



Correct Answer: D

The correct answer to this question is (D). This is a Universal question about the primary purpose of the passage, requiring the test taker to successfully identify STOP in order to efficiently and accurately locate the correct answer. The Scope and Tone of the passage should guide the test taker in selecting the correct answer regarding the passage's primary purpose. Answer choice A is incorrect as its Scope is too narrow and inconsistent with the passage. Choice B is incorrect as the passage does not describe changes that should be made. The passage only notes or argues that a review and publication of credentials are warranted. Choice C is incorrect as its Scope is also too broad and inconsistent with the passage. Answer choice D is the only answer choice consistent with the disapproving tone of the passage. The verb argue correctly reflects the author's position: contend such journalism alone is of little true value for significant financial-related decisions and, in many cases, a meaningful detriment to investors' decisions. Choice E is incorrect as Scope is too narrow and inconsistent with the passage.
_________________

Thanks!
Do give some kudos.

Simple strategy:
“Once you’ve eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.”

Want to improve your Score:
GMAT Ninja YouTube! Series 1| GMAT Ninja YouTube! Series 2 | How to Improve GMAT Quant from Q49 to a Perfect Q51

My Notes:
Reading comprehension | Critical Reasoning | Absolute Phrases | Subjunctive Mood

General Discussion
Director
Director
avatar
G
Joined: 21 May 2013
Posts: 653
Re: The public generally expects reputable, business-related newspapers  [#permalink]

Show Tags

New post 14 Oct 2018, 08:33
I think answer to 1st Qs should be B not C. Can you please confirm? Nowhere is the RC talking about professional investors.
Manager
Manager
avatar
S
Joined: 11 Feb 2018
Posts: 153
GMAT 1: 690 Q47 V37
GMAT 2: 710 Q50 V36
Re: The public generally expects reputable, business-related newspapers  [#permalink]

Show Tags

New post 14 Oct 2018, 10:03
Ya I too think it should be B..Can u please post the OE as soon as possible..
SC Moderator
User avatar
V
Joined: 23 Sep 2015
Posts: 1399
GMAT ToolKit User Premium Member Reviews Badge CAT Tests
The public generally expects reputable, business-related newspapers  [#permalink]

Show Tags

New post 14 Oct 2018, 17:54
Thanks for notice guys , i have changed it to B. I will post the OE by end of the Day.
_________________

Thanks!
Do give some kudos.

Simple strategy:
“Once you’ve eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.”

Want to improve your Score:
GMAT Ninja YouTube! Series 1| GMAT Ninja YouTube! Series 2 | How to Improve GMAT Quant from Q49 to a Perfect Q51

My Notes:
Reading comprehension | Critical Reasoning | Absolute Phrases | Subjunctive Mood

Manager
Manager
User avatar
G
Joined: 24 Oct 2016
Posts: 221
GMAT 1: 670 Q46 V36
Re: The public generally expects reputable, business-related newspapers  [#permalink]

Show Tags

New post 03 Nov 2018, 11:32
Got 3/3 correct in 7.5 min including 4:30 min to read the passage!

Passage Map:


1) Author's point
2) Counter to author's point. Example to support author's point
_________________

Most Comprehensive Article on How to Score a 700+ on the GMAT (NEW)
Verb Tenses Simplified

If you found my post useful, KUDOS are much appreciated. Giving Kudos is a great way to thank and motivate contributors, without costing you anything.

GMAT Club Bot
Re: The public generally expects reputable, business-related newspapers &nbs [#permalink] 03 Nov 2018, 11:32
Display posts from previous: Sort by

The public generally expects reputable, business-related newspapers

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


Copyright

GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.