GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 16 Oct 2018, 11:59

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

This passage is based on an article written in the mid-1990s.

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

BSchool Forum Moderator
avatar
P
Joined: 05 Jul 2017
Posts: 490
Location: India
GMAT 1: 700 Q49 V36
GPA: 4
CAT Tests
This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post Updated on: 28 Jul 2018, 02:30
2
Question 1
00:00
A
B
C
D
E

based on 184 sessions

95% (02:20) correct 5% (02:37) wrong

HideShow timer Statistics

Question 2
00:00
A
B
C
D
E

based on 186 sessions

56% (01:21) correct 44% (01:17) wrong

HideShow timer Statistics

Question 3
00:00
A
B
C
D
E

based on 187 sessions

64% (01:02) correct 36% (00:52) wrong

HideShow timer Statistics

Source : GMATPrep EP 2

This passage is based on an article written in the mid-1990s.

During the past 40 years, the star FG Sagittae has changed color from blue to yellow—direct evidence that its temperature has dropped dramatically. Its cooling is probably due to a rapid increase in its size, an inference that is indirectly supported by two independent pieces of observational evidence. Like many stars, FG Sagittae rhythmically pulsates, beating like a heart, and over the past 30 years the period of this pulsation has noticeably lengthened. Given that a star's pulsation period is determined by its radius, FG Sagittae must have gotten larger. Moreover, FG Sagittae's total luminosity—the amount of light it emits over all wavelengths—has been observed to remain constant despite the star's plummeting temperature. It is known that a star's luminosity is the product of its temperature and its radius multiplied together: if one of the two factors has decreased while over the same period luminosity has remained constant, the other factor must have increased.

One interesting sidelight: even though the total amount of light FG Sagittae emits has not changed, the star now appears brighter in the sky than it did 40 years ago. Then, being a blue star, it emitted most of its light at ultraviolet wavelengths, and ultraviolet light is invisible to human eyes.
1. According to the passage, if the luminosity of a given star has remained constant while its temperature has decreased, what will also necessarily be true of the star?

(A) The star will have increased in size.

(B) The star's apparent brightness will have substantially increased.

(C) The star will have changed from blue to yellow in color.

(D) The star's pulsation period will have shortened somewhat.

(E) The star will have begun to emit less visible light than it once did.


2. It can be inferred from the passage that the phrase “two independent pieces of observational evidence” (see highlighted text) refers to observations made of which of the following?

(A) FG Sagittae's apparent brightness in the sky and its temperature

(B) FG Sagittae's color and its temperature

(C) The amount of light FG Sagittae emits across all wavelengths and its pulsation period

(D) FG Sagittae's radius and its color

(E) The amount of light FG Sagittae emits across all wavelengths and the amount it emits at ultraviolet wavelengths




3. The author of the passage is primarily concerned with

(A) analyzing the effects of a particular phenomenon

(B) presenting evidence in favor of a given explanation

(C) reporting new data that undermines an accepted view

(D) evaluating the arguments in favor of a given hypothesis

(E) presenting an interesting sidelight on a complex phenomenon





New Scientist, Magazine issue 1786, published 14 September 1991 [LINK]

Life and times of a chameleon star: Since 1955, astronomers have watched the star FG Sagittae turn from blue to yellow. This rapid change has given them the chance to study a star’s evolution in their own lifetime

_________________

My journey From 410 to 700 :-)
Here's my experience when I faced a glitch in my GMAT Exam
Don't do this mistake when you give your GMATPrep Mock!
NEW GMATPrep software analysis by Bunuel


Originally posted by pikolo2510 on 09 Jun 2018, 01:19.
Last edited by workout on 28 Jul 2018, 02:30, edited 1 time in total.
Moved the question timers from above the question stem to below the question stem.
BSchool Forum Moderator
avatar
P
Joined: 05 Jul 2017
Posts: 490
Location: India
GMAT 1: 700 Q49 V36
GPA: 4
CAT Tests
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 09 Jun 2018, 01:21
Manager
Manager
avatar
B
Joined: 19 Feb 2017
Posts: 133
GMAT ToolKit User
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 09 Jun 2018, 03:03
Can someone explain how is the correct answer to Q2, C? I got B. The previous line to the one highlighted says that the reasons why the temperature has decreased rapidly is because of the increasing radius. So I am inferring it is something to do with the temperature?
Senior Manager
Senior Manager
User avatar
G
Joined: 14 Feb 2018
Posts: 374
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 09 Jun 2018, 04:04
[quote="SajjitaKundu"]Can someone explain how is the correct answer to Q2, C? I got B. The previous line to the one highlighted says that the reasons why the temperature has decreased rapidly is because of the increasing radius. So I am inferring it is something to do with the temperature?[/quote

Hello,
I am not an expert, but i would be happy to help :-)
Just after the highlighted text, the author puts the observation. The author talks about the pulsation period which has been lengthened and after that about its luminosity-the amount of wavelengths......- which has remained constant.
Thus, answer is C. B talks about color and temperature, which only comes into light when talking about luminosity remaining constant and temperature increasing. Thus, B is too vague and narrow to be the answer.
Manager
Manager
User avatar
B
Joined: 31 Oct 2016
Posts: 109
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 26 Jul 2018, 23:26
Can someone please explain question #3? How to differentiate between "Presenting" and "Evaluating" in this case?
Why can't we say that he is evaluating pieces of evidence?
Manager
Manager
avatar
S
Joined: 14 Jun 2018
Posts: 107
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 27 Jul 2018, 23:52
2
1
Terabyte wrote:
Can someone please explain question #3? How to differentiate between "Presenting" and "Evaluating" in this case?
Why can't we say that he is evaluating pieces of evidence?

in line 3 : "Its cooling is probably due to..."

And , "evaluating the argument" would mean to agree/disagree with an already given explanation which is not happening here.
Manager
Manager
User avatar
B
Joined: 31 Oct 2016
Posts: 109
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 27 Jul 2018, 23:59
pandeyashwin wrote:
Terabyte wrote:
Can someone please explain question #3? How to differentiate between "Presenting" and "Evaluating" in this case?
Why can't we say that he is evaluating pieces of evidence?

in line 3 : "Its cooling is probably due to..."

And , "evaluating the argument" would mean to agree/disagree with an already given explanation which is not happening here.


Thanks a lot! Very helpful!
Senior RC Moderator
User avatar
D
Status: Perfecting myself for GMAT
Joined: 22 May 2017
Posts: 757
Concentration: Nonprofit
Schools: Haas '21
GPA: 4
WE: Engineering (Computer Software)
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 28 Jul 2018, 02:33
pikolo2510 wrote:
Reserved post for correct explanations


pikolo2510

Do you have official explanations for this ?
_________________

If you like my post press kudos +1

New - RC Butler - 2 RC's everyday

Tag me in RC questions if you need help. Please provide your analysis of the question in the post along with the tag.

Intern
Intern
avatar
B
Joined: 27 Apr 2018
Posts: 3
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 30 Jul 2018, 02:01
3. The author of the passage is primarily concerned with

(A) analyzing the effects of a particular phenomenon

(B) presenting evidence in favor of a given explanation

(C) reporting new data that undermines an accepted view

(D) evaluating the arguments in favor of a given hypothesis

(E) presenting an interesting sidelight on a complex phenomenon

can someone please explain why E is not valid answer.
Senior RC Moderator
User avatar
D
Status: Perfecting myself for GMAT
Joined: 22 May 2017
Posts: 757
Concentration: Nonprofit
Schools: Haas '21
GPA: 4
WE: Engineering (Computer Software)
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 30 Jul 2018, 07:57
Pranalirewdekar wrote:
3. The author of the passage is primarily concerned with

(A) analyzing the effects of a particular phenomenon

(B) presenting evidence in favor of a given explanation

(C) reporting new data that undermines an accepted view

(D) evaluating the arguments in favor of a given hypothesis

(E) presenting an interesting sidelight on a complex phenomenon

can someone please explain why E is not valid answer.


I think option E is a trap answer. The author presents an interesting sidelight only at the start of the paragraph 2. This cannot the primary purpose of the passage.

In first paragraph, the author talks about a phenomenon("star FG Sagittae has changed color from blue to yellow") and provides an explanation for the phenomenon i.e "direct evidence that its temperature has dropped dramatically". He then presents more evidence that supports the given explanation in the rest of the paragraph.

So, the primary purpose "presenting evidence in favor of a given explanation" makes more sense than the rest of the answer choices.
_________________

If you like my post press kudos +1

New - RC Butler - 2 RC's everyday

Tag me in RC questions if you need help. Please provide your analysis of the question in the post along with the tag.

Manager
Manager
User avatar
G
Joined: 24 Oct 2016
Posts: 190
GMAT 1: 670 Q46 V36
This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 23 Sep 2018, 07:56

Solution



Got 3/3 correct in 7 min.

pikolo2510 wrote:
Source : GMATPrep EP 2

This passage is based on an article written in the mid-1990s.

During the past 40 years, the star FG Sagittae has changed color from blue to yellow—direct evidence that its temperature has dropped dramatically. Its cooling is probably due to a rapid increase in its size, an inference that is indirectly supported by two independent pieces of observational evidence. Like many stars, FG Sagittae rhythmically pulsates, beating like a heart, and over the past 30 years the period of this pulsation has noticeably lengthened. Given that a star's pulsation period is determined by its radius, FG Sagittae must have gotten larger. Moreover, FG Sagittae's total luminosity—the amount of light it emits over all wavelengths—has been observed to remain constant despite the star's plummeting temperature. It is known that a star's luminosity is the product of its temperature and its radius multiplied together: if one of the two factors has decreased while over the same period luminosity has remained constant, the other factor must have increased.

One interesting sidelight: even though the total amount of light FG Sagittae emits has not changed, the star now appears brighter in the sky than it did 40 years ago. Then, being a blue star, it emitted most of its light at ultraviolet wavelengths, and ultraviolet light is invisible to human eyes.
1. According to the passage, if the luminosity of a given star has remained constant while its temperature has decreased, what will also necessarily be true of the star?

(A) The star will have increased in size. - Correct. "It is known that a star's luminosity is the product of its temperature and its radius multiplied together: if one of the two factors has decreased while over the same period luminosity has remained constant, the other factor must have increased."

(B) The star's apparent brightness will have substantially increased.

(C) The star will have changed from blue to yellow in color.

(D) The star's pulsation period will have shortened somewhat.

(E) The star will have begun to emit less visible light than it once did.


2. It can be inferred from the passage that the phrase “two independent pieces of observational evidence” (see highlighted text) refers to observations made of which of the following?

(A) FG Sagittae's apparent brightness in the sky and its temperature

(B) FG Sagittae's color and its temperature

(C) The amount of light FG Sagittae emits across all wavelengths and its pulsation period - Correct. "supported by two independent pieces of observational evidence. Like many stars, FG Sagittae rhythmically pulsates, beating like a heart, and over the past 30 years the period of this pulsation has noticeably lengthened. Given that a star's pulsation period is determined by its radius, FG Sagittae must have gotten larger. Moreover, FG Sagittae's total luminosity—the amount of light it emits over all wavelengths"

(D) FG Sagittae's radius and its color

(E) The amount of light FG Sagittae emits across all wavelengths and the amount it emits at ultraviolet wavelengths




3. The author of the passage is primarily concerned with

(A) analyzing the effects of a particular phenomenon

(B) presenting evidence in favor of a given explanation - Correct. "During the past 40 years, the star FG Sagittae has changed color from blue to yellowdirect evidence that its temperature has dropped dramatically. Its cooling is probably due to a rapid increase in its size, an inference that is indirectly supported by two independent pieces of observational evidence."

(C) reporting new data that undermines an accepted view

(D) evaluating the arguments in favor of a given hypothesis

(E) presenting an interesting sidelight on a complex phenomenon





New Scientist, Magazine issue 1786, published 14 September 1991 [LINK]

Life and times of a chameleon star: Since 1955, astronomers have watched the star FG Sagittae turn from blue to yellow. This rapid change has given them the chance to study a star’s evolution in their own lifetime

_________________

Most Comprehensive Article on How to Score a 700+ on the GMAT (NEW)
Verb Tenses Simplified

If you found my post useful, KUDOS are much appreciated. Giving Kudos is a great way to thank and motivate contributors, without costing you anything.

Intern
Intern
avatar
B
Joined: 11 Sep 2017
Posts: 27
CAT Tests
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 05 Oct 2018, 06:13
GMATNinja
In the qstn 2 , can you pl explain how option D is not correct answer. In the passage it is clearly written that the star`s cooling is probably due to a rapid increase in its size, an inference that is indirectly supported by two independent pieces of observational evidence. Hence the observational pieces must say something about the size(radius). Also, In the first few lines points regarding the change of colour of star is also written.
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 11 Sep 2017
Posts: 27
CAT Tests
This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 05 Oct 2018, 06:46
GMATNinja
Also, can you pl explain me how A and D are wrong for Primary purpose question?
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 11 Sep 2017
Posts: 27
CAT Tests
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s.  [#permalink]

Show Tags

New post 10 Oct 2018, 09:02
For the primary purpose question, can experts pl explain why option A is not the answer.
How can we differentiate that no analysis is presented in the passage. How would the passage be different if A were to be the correct answer. Also, in the correct option B it has been said given explanation. How can we firmly conclude that the explanation is given. Isnt this modifier making this option B wrong.
GMAT Club Bot
Re: This passage is based on an article written in the mid-1990s. &nbs [#permalink] 10 Oct 2018, 09:02
Display posts from previous: Sort by

This passage is based on an article written in the mid-1990s.

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


Copyright

GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.