GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 14 Oct 2019, 06:58

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Find Similar Topics 
Intern
Intern
User avatar
Joined: 05 Jul 2013
Posts: 6
Location: Germany
GMAT 1: 640 Q38 V39
GMAT 2: 700 Q47 V39
GPA: 3.4
WE: Investment Banking (Real Estate)
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post Updated on: 06 Sep 2013, 03:37
1
13
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  55% (hard)

Question Stats:

69% (02:31) correct 31% (02:40) wrong based on 397 sessions

HideShow timer Statistics

Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770 kilometers apart, sitting at two rest stops on opposite sides of the same highway. Driver A begins heading down the highway driving at an average speed of 90 kilometers per hour. Exactly one hour later, Driver B starts down the highway toward Driver A, maintaining an average speed of 80 kilometers per hour. How many kilometers farther than Driver B, will Driver A have driven when they meet and pass each other on the highway?

A) 90
B) 130
C) 150
D) 320
E) 450

Originally posted by caro2789 on 06 Sep 2013, 03:29.
Last edited by Bunuel on 06 Sep 2013, 03:37, edited 1 time in total.
Renamed the topic and edited the question.
Most Helpful Expert Reply
Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 58311
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 06 Sep 2013, 03:38
8
3
caro2789 wrote:
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770 kilometers apart, sitting at two rest stops on opposite sides of the same highway. Driver A begins heading down the highway driving at an average speed of 90 kilometers per hour. Exactly one hour later, Driver B starts down the highway toward Driver A, maintaining an average speed of 80 kilometers per hour. How many kilometers farther than Driver B, will Driver A have driven when they meet and pass each other on the highway?

A) 90
B) 130
C) 150
D) 320
E) 450



In one hour A covers 90 kilometers. So, by the time B starts traveling the distance between the trucks is 770-90=680 kilometers.

To cover that distance the trucks need (total distance)/(combined rate)=680/(90+80)=4 hours.

In 4 hours B covered 4*80=320 kilometers and A covered 770-320=450 kilometers.

The difference = 450 - 320 = 130 kilometers.

Answer: B.

P.S. Please read carefully and follow: rules-for-posting-please-read-this-before-posting-133935.html Please pay attention to the rule #3. Thank you.
_________________
General Discussion
Intern
Intern
avatar
Joined: 24 Mar 2011
Posts: 40
Location: India
Concentration: Marketing, Operations
Schools: Schulich '16 (A)
GMAT 1: 690 Q48 V36
WE: Operations (Telecommunications)
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 06 Sep 2013, 04:07
1
a-Distance traveled by A
b-Distance traveled by B

a+b=770
need to find a-b=?

Equating Time taken to meet-
\(\frac{a}{90} = 1+\frac{b}{80}\)

Solve with b=770-a in above
a=450, so b=770-450=320
a-b=450-320=130
Director
Director
User avatar
S
Joined: 17 Dec 2012
Posts: 626
Location: India
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 06 Sep 2013, 18:19
caro2789 wrote:
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770 kilometers apart, sitting at two rest stops on opposite sides of the same highway. Driver A begins heading down the highway driving at an average speed of 90 kilometers per hour. Exactly one hour later, Driver B starts down the highway toward Driver A, maintaining an average speed of 80 kilometers per hour. How many kilometers farther than Driver B, will Driver A have driven when they meet and pass each other on the highway?

A) 90
B) 130
C) 150
D) 320
E) 450


1. Driver A traveled totally for 1 hr + (770-90)/ (90+80) hrs= 5 hrs. Distance traveled = 90*5=450 km
2. Driver B traveled 1 hr less i.e., he traveled for 4 hrs. Distance traveled = 80*4=320 km
3. Difference is, 450-320=130km
_________________
Srinivasan Vaidyaraman
Sravna Test Prep
http://www.sravnatestprep.com

Holistic and Systematic Approach
Senior Manager
Senior Manager
User avatar
Joined: 13 May 2013
Posts: 405
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 09 Sep 2013, 03:46
2
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770 kilometers apart, sitting at two rest stops on opposite sides of the same highway. Driver A begins heading down the highway driving at an average speed of 90 kilometers per hour. Exactly one hour later, Driver B starts down the highway toward Driver A, maintaining an average speed of 80 kilometers per hour. How many kilometers farther than Driver B, will Driver A have driven when they meet and pass each other on the highway?

We are looking for how long it takes the two drivers to meet at some point between both ends of the highway. We are NOT looking for how long it takes for each truck to reach the other side of the highway. If Driver B sets off one hour after A, then A has already traveled for 90km when driver B begins to move. After one hour, driver A and B have to cover 770-90 = 680 km. Their total average speed is 90+80 km/h which means it will take them 680km/170km/h = 4 hours. In this time A travels 90 + (4*90) = 450 km which means that
B travels 770 - 450 = 320 km so A travels 130 km more than B.

ANSWER: B) 130

I got tripped up when I couldn't figure out how to determine how long B traveled for. I was trying to solve for how long it would take B to travel from one side of the highway to the other when the question was asking for how long it would take for them too pass one another. All this means is that A travels for one more hour than B and that from that distance (770-90 = 680km) we can determine how long it took for them to meet up. When we calculate how many km A traveled, we multiply the time it took A to meet B by its rate and add in the 90 km it traveled before B set off.
Manager
Manager
avatar
Joined: 26 Feb 2012
Posts: 88
Location: India
Concentration: General Management, Finance
WE: Engineering (Telecommunications)
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 27 Feb 2014, 18:45
Bunuel wrote:
caro2789 wrote:
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770 kilometers apart, sitting at two rest stops on opposite sides of the same highway. Driver A begins heading down the highway driving at an average speed of 90 kilometers per hour. Exactly one hour later, Driver B starts down the highway toward Driver A, maintaining an average speed of 80 kilometers per hour. How many kilometers farther than Driver B, will Driver A have driven when they meet and pass each other on the highway?..

A) 90
B) 130
C) 150
D) 320
E) 450



In one hour A covers 90 kilometers. So, by the time B starts traveling the distance between the trucks is 770-90=680 kilometers.

To cover that distance the trucks need (total distance)/(combined rate)=680/(90+80)=4 hours.

In 4 hours B covered 4*80=320 kilometers and A covered 770-320=450 kilometers.

The difference = 450 - 320 = 130 kilometers.

Answer: B.

P.S. Please read carefully and follow: rules-for-posting-please-read-this-before-posting-133935.html Please pay attention to the rule #3. Thank you.


Hi Bunuel
Please let me understand the red line sentence.....

Rgds
Prasannajeet
SVP
SVP
User avatar
Status: The Best Or Nothing
Joined: 27 Dec 2012
Posts: 1751
Location: India
Concentration: General Management, Technology
WE: Information Technology (Computer Software)
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 28 Feb 2014, 01:37
1
Difference between Distance travelled by A & Distance travelled by B when they crossed each other
_________________
Kindly press "+1 Kudos" to appreciate :)
Manager
Manager
avatar
Joined: 28 Apr 2014
Posts: 195
GMAT ToolKit User
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 03 May 2014, 01:59
Bunuel wrote:
caro2789 wrote:
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770 kilometers apart, sitting at two rest stops on opposite sides of the same highway. Driver A begins heading down the highway driving at an average speed of 90 kilometers per hour. Exactly one hour later, Driver B starts down the highway toward Driver A, maintaining an average speed of 80 kilometers per hour. How many kilometers farther than Driver B, will Driver A have driven when they meet and pass each other on the highway?

A) 90
B) 130
C) 150
D) 320
E) 450



]In one hour A covers 90 kilometers. So, by the time B starts traveling the distance between the trucks is 770-90=680 kilometers.

To cover that distance the trucks need (total distance)/(combined rate)=680/(90+80)=4 hours.

In 4 hours B covered 4*80=320 kilometers and A covered 770-320=450 kilometers.

The difference = 450 - 320 = 130 kilometers.

Answer: B.



Bunuel bit confused on the line highlighted above. If we take it conversly ,

In 4 hrs A covered 90*4 = 360 km , B would have covered 770-360 = 410 kms. Am I missing something ? Is the rationale behind your sequencing of taking B first and subtracting for A is the fact that A has a higher speed so it would cover a larger distance ?


My thought process was -

For 1 hr only A was driving @ 90kph so distance covered = 90kph
Thus remaining distance = 770-90 = 680kph when both A and B are approaching each other.

Now since time of start is same , distance covered is in ratio of speeds. Let distance covered by A = x , then B = 680-x

x/680-x = 90/80. Solving for x , x= 360 = Distance A drove , 680-x = 320 kph.

Total extra dist travelled by A = 360 + 90 ( of first 1 hr) - 320 = 130 kph
Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 58311
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 03 May 2014, 04:30
himanshujovi wrote:
Bunuel wrote:
caro2789 wrote:
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770 kilometers apart, sitting at two rest stops on opposite sides of the same highway. Driver A begins heading down the highway driving at an average speed of 90 kilometers per hour. Exactly one hour later, Driver B starts down the highway toward Driver A, maintaining an average speed of 80 kilometers per hour. How many kilometers farther than Driver B, will Driver A have driven when they meet and pass each other on the highway?

A) 90
B) 130
C) 150
D) 320
E) 450



]In one hour A covers 90 kilometers. So, by the time B starts traveling the distance between the trucks is 770-90=680 kilometers.

To cover that distance the trucks need (total distance)/(combined rate)=680/(90+80)=4 hours.

In 4 hours B covered 4*80=320 kilometers and A covered 770-320=450 kilometers.

The difference = 450 - 320 = 130 kilometers.

Answer: B.



Bunuel bit confused on the line highlighted above. If we take it conversly ,

In 4 hrs A covered 90*4 = 360 km , B would have covered 770-360 = 410 kms. Am I missing something ? Is the rationale behind your sequencing of taking B first and subtracting for A is the fact that A has a higher speed so it would cover a larger distance ?


My thought process was -

For 1 hr only A was driving @ 90kph so distance covered = 90kph
Thus remaining distance = 770-90 = 680kph when both A and B are approaching each other.

Now since time of start is same , distance covered is in ratio of speeds. Let distance covered by A = x , then B = 680-x

x/680-x = 90/80. Solving for x , x= 360 = Distance A drove , 680-x = 320 kph.

Total extra dist travelled by A = 360 + 90 ( of first 1 hr) - 320 = 130 kph


A starts driving 1 hour before B. They meet 4 hours AFTER B starts. If you want to do the other way around it would be: A travels for 4+1=5 hours, thus covers 5*90=450 kilometers, hence B covers 770-450=320 kilometers. The difference = 450-320 = 130 kilometers.

Hope it's clear.
_________________
Intern
Intern
avatar
Joined: 22 Aug 2013
Posts: 1
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 03 May 2014, 07:32
Hi Bunuel,
first of all thank you for all the material you are posting. It is of great help and value!
There is something I don't understand in this question, how come you can add their average speed? What is the reasoning behind that because in the document GMAT club math book, p. 39 it is written that you cannot add the speeds..
Thank you very much
Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 58311
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 04 May 2014, 08:21
1
StephOD wrote:
Hi Bunuel,
first of all thank you for all the material you are posting. It is of great help and value!
There is something I don't understand in this question, how come you can add their average speed? What is the reasoning behind that because in the document GMAT club math book, p. 39 it is written that you cannot add the speeds..
Thank you very much


We CAN add or subtract rates (speeds) to get relative rate.

For example if two cars are moving toward each other from A to B (AB=100 miles) with 10mph and 15mph respectively, then their relative (combined) rate is 10+15=25mph, and they'll meet in (time)=(distance)/(rate)=100/25=4 hours;

Similarly if car x is 100 miles ahead of car y and they are moving in the same direction with 10mph and 15mph respectively then their relative rate is 15-10=5mph, and y will catch up x in 100/5=20 hours.

Hope it's clear.
_________________
e-GMAT Representative
User avatar
V
Joined: 04 Jan 2015
Posts: 3074
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 29 May 2015, 02:50
1
Visualizing the problem in Distance and Speed question always helps in easy understanding of the question asked.

Refer the below diagram

Image

We are given that the initial distance between drivers A and B is 770 kms. Driver A drives for an hour towards driver B before he starts driving

Distance covered by driver A before driver B starts driving = Speed * time = 90 * 1 = 90 Kms

So, when driver B starts driving , the distance between driver A and driver B is 770 - 90 = 680 kms.

The problem can now be simplified to both drivers driving towards each other with constant speeds. Let's assume the time taken by them to meet is t.

Speed of driver A = 90 kms/hour
Speed of driver B = 80 kms/hour

Let's assume the distance traveled by driver A is \(x\).
Hence distance traveled by driver B = 680 - \(x\)

As the time taken by both of them to meet each other is same, we can write

\(\frac{x}{90} = \frac{680-x}{80}\) which gives us the value of \(x\) = 360 kms

So total distance traveled by driver A = \(x\) + Initial distance covered by driver A before driver B starts driving
= 360 + 90 = 450 kms

Distance traveled by driver B = 680 - \(x\) = 320 kms

Hence, extra distance traveled by driver A = 450 - 320 = 130 kms

Hope this helps :)

Regards
Harsh
_________________
Intern
Intern
avatar
Joined: 06 Oct 2014
Posts: 10
Concentration: Finance
GMAT 1: 700 Q45 V41
GPA: 3.8
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 23 Jul 2015, 14:02
I've been reading the website for a while and I'm always keen to see different approaches so I would like to share one that works for me:

Short version:

Truck A travels for an hour.

Distance remaining = 770-90 = 680k

Ratio of speeds 9:8 -> 680/17 = 40

Truck A = 90 + 40*9 = 450
Truck B = 40*8 = 320

Delta = 130km

Answer B


Long version:

1. Driver A drives for 1 hour at 90kph, this means that remaining distance to be traveled by both trucks is 680k (770-90 )

2. Given the speeds you know that Truck A travels 9km for every 8km Truck B travels so a ratio of 9:8

3. Question is then whether 680 is divisible by 9+8 = 17 so that you can attribute each his slice of the drive?

4. Quick look at multiples of 17= 17, 34, 51, 68 and there it is. So you know that 680/17=40

5. Truck A has 9 slices of 40 = 360km and Truck B has 8 = 320km. Delta between the two is 40

6. BUT Truck A drove for an hour before Truck, so add 90. Answer is 130km

Answer is B - I'm not a whizz but I solved it in less than 80 seconds this way.

I'm a big fan of using the numbers and ratios like Karishma does in her explanations

I hope this is useful!
Senior SC Moderator
avatar
V
Joined: 22 May 2016
Posts: 3536
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 03 Dec 2017, 09:04
caro2789 wrote:
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770 kilometers apart, sitting at two rest stops on opposite sides of the same highway. Driver A begins heading down the highway driving at an average speed of 90 kilometers per hour. Exactly one hour later, Driver B starts down the highway toward Driver A, maintaining an average speed of 80 kilometers per hour. How many kilometers farther than Driver B, will Driver A have driven when they meet and pass each other on the highway?

A) 90
B) 130
C) 150
D) 320
E) 450

Solving for a distance "gap" in a "kiss" or "crash" scenario (traveling in opposite directions, toward one another).

At first the distance gap between them is 770 km. That number matters only once - it decreases when A travels alone.

Truck A travels alone for one hour. RT=D. (90 kmh * 1 hr) = 90 km. Part of A's total distance is this 90 km.

Now the gap between them is 770 - 90 = 680 km

In a distance gap:
--if A and B travel in opposite directions, whether towards or away from one another, add their rates. (They close -- or expand -- the gap much faster when both move than when only one moves.)
--if vehicles travel the same direction (e.g. parallel train tracks, "chase"), subtract their rates

Add (or subtract) rates, and calculate time to meet, only when both travel simultaneously.

Here, add rates: 90 + 80 = 170 kmh

\(\frac{Distance}{CombinedRate} = Time\) to meet

\(\frac{680}{170} = 4\) hours to meet

A's total distance:90 km alone.
Then (RT=D): (90*4) = 360 km
90 + 360 = 450 km

B 's total distance, RT = D
(80*4) = 320 km

A travels (450 - 320) = 130 km farther than B

Answer B
_________________
SC Butler has resumed! Get two SC questions to practice, whose links you can find by date, here.




Choose life.
SVP
SVP
User avatar
V
Status: It's near - I can see.
Joined: 13 Apr 2013
Posts: 1685
Location: India
Concentration: International Business, Operations
Schools: INSEAD Jan '19
GPA: 3.01
WE: Engineering (Real Estate)
Reviews Badge CAT Tests
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 22 Dec 2017, 10:52
caro2789 wrote:
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770 kilometers apart, sitting at two rest stops on opposite sides of the same highway. Driver A begins heading down the highway driving at an average speed of 90 kilometers per hour. Exactly one hour later, Driver B starts down the highway toward Driver A, maintaining an average speed of 80 kilometers per hour. How many kilometers farther than Driver B, will Driver A have driven when they meet and pass each other on the highway?

A) 90
B) 130
C) 150
D) 320
E) 450


Trick is to understand what is being asked.

We are given distance, D = 770 kms

Let's start with time; A started 1 hr early and traveled 90 kms before B starts

Remaining distance for both to travel = 770 - 90 = 680 kms

Effective speed of A & B = 90+80 = 170 kmph

Time = 680/170 = 4 hrs (when both were moving)

As A traveled 1 hr more, Total time of A = 1+4 = 5 hrs

Distance traveled by A = 90 x 5 = 450 kms

Distance traveled by B = 80 x 4 = 320 kms

Difference = 450 - 320 = 130 kms (B)
_________________
"Do not watch clock; Do what it does. KEEP GOING."
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 19 May 2018
Posts: 14
GPA: 3.7
Reviews Badge
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 21 Aug 2018, 21:42
Could also keep it real simple and complete with a nicely set up table as follows (sorry for the bad formatting but you get the idea)..

Time | Driver A(kms driven) | Driver B (kms driven) | Distance to Meet (kms left)
1 hr | 90km | 0km | 770 - 90 = 680
2 hr | 180km | 80km | 680 - 170 = 510 (recognize it'll decrease by 170 each time)
3 hr | 270km | 160km | 510 - 170 = 340
4 hr | 360km | 240km | 340 - 170 = 170
5 hr | 450km | 320km | 170 - 170 = 0 (the drivers met!)

450km - 320km = 130km ---> Answer = B
Target Test Prep Representative
User avatar
D
Status: Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 14 Oct 2015
Posts: 8040
Location: United States (CA)
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770  [#permalink]

Show Tags

New post 03 Oct 2019, 12:22
caro2789 wrote:
Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770 kilometers apart, sitting at two rest stops on opposite sides of the same highway. Driver A begins heading down the highway driving at an average speed of 90 kilometers per hour. Exactly one hour later, Driver B starts down the highway toward Driver A, maintaining an average speed of 80 kilometers per hour. How many kilometers farther than Driver B, will Driver A have driven when they meet and pass each other on the highway?

A) 90
B) 130
C) 150
D) 320
E) 450


We let t = the time for Driver B, and so (t + 1) is the time for Driver A. We can create the distance equation:

90(t + 1) + 80t = 770

90t + 90 + 80t = 770

170t = 680

t = 4

When the two meet, Driver A will have driven 90 x 5 =450 miles, and Driver B will have driven 80 x 4 = 320 miles. Thus, Driver A will have
driven 450 - 320 = 130 miles more.

Answer: B
_________________

Scott Woodbury-Stewart

Founder and CEO

Scott@TargetTestPrep.com
TTP - Target Test Prep Logo
122 Reviews

5-star rated online GMAT quant
self study course

See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews

If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.

GMAT Club Bot
Re: Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770   [#permalink] 03 Oct 2019, 12:22
Display posts from previous: Sort by

Two heavily loaded sixteen-wheeler transport trucks are 770

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  





Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne