Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.
Customized for You
we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Track Your Progress
every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance
Practice Pays
we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:
Do RC/MSR passages scare you? e-GMAT is conducting a masterclass to help you learn – Learn effective reading strategies Tackle difficult RC & MSR with confidence Excel in timed test environment
Prefer video-based learning? The Target Test Prep OnDemand course is a one-of-a-kind video masterclass featuring 400 hours of lecture-style teaching by Scott Woodbury-Stewart, founder of Target Test Prep and one of the most accomplished GMAT instructors.
Be sure to select an answer first to save it in the Error Log before revealing the correct answer (OA)!
Difficulty:
35%
(medium)
Question Stats:
77%
(01:32)
correct 23%
(02:06)
wrong
based on 48
sessions
History
Date
Time
Result
Not Attempted Yet
All societies recognize certain rules to be so crucial that they define those rules as duties, such as rules restricting violence and those requiring the keeping of agreements. Contained in the notion of a duty is the idea that its fulfillment is so fundamental to a properly functioning society that persons obligated by it cannot be excused on the ground that its fulfillment would be harmful to their self-interest. This shows that_______. Which one of the following most reasonably completes the argument?
(A) all societies overrate the benefits of certain rules, such as those governing the keeping of agreements (B) all societies have certain rules that no people are capable of following (C) all societies recognize the possibility of clashes between individual self-interest and the performance of duty (D) a properly functioning society will recognize that some duties take priority over others (E) societies have no right to expect people always to perform their duties
Archived Topic
Hi there,
This topic has been closed and archived due to inactivity or violation of community quality standards. No more replies are possible here.
Still interested in this question? Check out the "Best Topics" block below for a better discussion on this exact question, as well as several more related questions.
The passage provides two premises and a conclusion indicator just before the blank: “this shows that _____”
The correct answer will be a logical Conclusion to the argument that is based on the prior premises. The correct answer should tie the passage up into one, coherent argument supported by the premises.
The first fact is that societies recognize certain rules as duties. The reason why these rules become enforced as duties by the society is because they are important to the society.
Then, we are provided with the author’s definition of a “duty.” Tied into the notion of a duty is the idea that the duty is so important to a functioning society that a person can not be excused from the duty because fulfilling it is against the person’s self-interest.
In other words, we have certain rules that rise to the level of “duty.” For these “duties,” people must fulfill them even if doing so is against their self-interest. This is because these duties are that important to society.
Which answer choice provides a Logical Conclusion to an argument based on these premises?
-A-
If anything, the passage implies that the rules governing the keeping of agreements rise to the level of a “duty.” Saying that all societies overrate the benefits of certain rules doesn’t fall in line with the passage.
-B- Nothing in the passage makes clear that all societies would necessarily have rules that no one can follow.
-D- “a properly functioning society will recognize that some duties take priority over others.”
The trap built in to this answer is that the statement makes sense with what we know. However, the premises in the passage don’t really support the idea that certain duties must necessarily take priority over other duties.
All we are told is that certain requirements that are very important to the functioning of a society rise to the level of “duty.” We are not told anything about whether some duties are prioritized over others.
-E- “societies have not right to expect people to always perform their duties.”
On the contrary, the passage makes clear that implied in the notion of duty is the responsibility that a person must fulfill these duties even if the fulfillment is against that particular’s persons self interest: so long as fulfilling the duty benefits the functioning of society overall.
Nothing in the passage supports the Conclusion that societies would not have the right.
-C- “all societies recognize the possibility of clashes between individual self-interest and the performance of duty.”
Notice the key word in the first sentence in the passage: “all”
We are told that ALL societies recognize that certain rules are so important to the functioning of that society that they rise to the level of a duty.
Furthermore, the passage goes on to say that fulfilling a duty is understood to be an obligation from which a person can not be excused, even if it is against his or her self interest.
Then, it must mean that all societies recognize the possibility of a clash between an individual’s self interest and the fulfillment of the duty necessary for a functioning society. Otherwise, why make clear that a person is obligated to fulfill the duty even if doing so clashes with his or her own self-interest?
(C) is the best answer choice
Posted from my mobile device
Archived Topic
Hi there,
This topic has been closed and archived due to inactivity or violation of community quality standards. No more replies are possible here.
Still interested in this question? Check out the "Best Topics" block above for a better discussion on this exact question, as well as several more related questions.