Last visit was: 19 Nov 2025, 08:17 It is currently 19 Nov 2025, 08:17
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,305
 [5]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
 [5]
2
Kudos
Add Kudos
3
Bookmarks
Bookmark this Post
avatar
41396302717
Joined: 07 May 2020
Last visit: 12 Feb 2022
Posts: 67
Own Kudos:
25
 [2]
Given Kudos: 11
GMAT 1: 650 Q50 V28
GMAT 2: 720 Q50 V38 (Online)
GMAT 2: 720 Q50 V38 (Online)
Posts: 67
Kudos: 25
 [2]
2
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
avatar
chaitnya10
Joined: 21 Feb 2021
Last visit: 19 Feb 2023
Posts: 111
Own Kudos:
39
 [1]
Given Kudos: 13
Location: India
Schools: ISB '20 (I)
GMAT 1: 710 Q50 V34
GPA: 4
Schools: ISB '20 (I)
GMAT 1: 710 Q50 V34
Posts: 111
Kudos: 39
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
avatar
PrachiMaloo
Joined: 27 May 2021
Last visit: 19 Jan 2022
Posts: 46
Own Kudos:
Given Kudos: 4
Posts: 46
Kudos: 8
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
GMATNinja, AndrewN ,bm2201 Plz someone explains questions 2,3 and 5!
avatar
AndrewN
avatar
Volunteer Expert
Joined: 16 May 2019
Last visit: 29 Mar 2025
Posts: 3,502
Own Kudos:
Given Kudos: 500
Expert
Expert reply
Posts: 3,502
Kudos: 7,511
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
PrachiMaloo
GMATNinja, AndrewN ,bm2201 Plz someone explains questions 2,3 and 5!
Hello, PrachiMaloo. I think you have tagged the wrong people for the task, since this is a Project RC Butler passage, for which Sajjad1994 ought to have the OEs. (This is not to say that others cannot comment, just that going through multiple questions takes a lot of time, and I know that both GMATNinja and I prioritize official questions.)

I appreciate your asking, though. Good luck with your studies.

- Andrew
avatar
Amandhanani2627
Joined: 02 May 2021
Last visit: 10 Nov 2022
Posts: 28
Own Kudos:
Given Kudos: 22
Location: India
Posts: 28
Kudos: 7
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Hello If possible please provide the OE to the OA. TQ
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
chaitnya10
Confused between A and B in question 2. Could reject all other options.

Explanation

2. The passage implies that Clinging cell systems differ from other hormonal systems in that the former

Difficulty Level: 650

Explanation

Only options A and B are able to stand here, below are the lines that lead to the answer A

This odd distribution of luminescence is best explained by the pairing of a giant red blood cell and an intensely small white blood cell that is virtually in contact with its larger companion as the two travel around a common center. Such objects have become known as Clinging cells.

Answer: A
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
PrachiMaloo
GMATNinja, AndrewN ,bm2201 Plz someone explains questions 2,3 and 5!

Explanation

For an explanation of question #2 please click on the link given below

https://gmatclub.com/forum/among-the-se ... l#p2812502

3. Which of the following can be inferred from the passage about "the luminescence" mentioned in the passage?

Difficulty Level: 700

Explanation

The lines to the answer of question are:

The spectra of Clinging cells indicate that the giant red blood cell is surrounded by very thin lipid filaments. The existence of the lipid filaments marked such objects as being unique several decades before clinical observations finally identified the lipid as the luminescence from the tiny companion white blood cell.

Answer: E

5. The assumption that the Clinging cell phase in the evolution of some hormonal systems "must be extremely brief " is most likely based on the fact that

Difficulty Level: 600

Explanation

This is a comparatively straightforward question but to answer it easily one must have the text on paragraph 1 in his/her mind. First read a few lines given below from paragraph 1.

Among the several hundred million cells that comprise the wondrously complex human body, and thus to be theoretically detectable in lab tests and in electron photomicrographs, a tiny fraction, no more than a few hundred, belong to a curious subclass whose luminescence has a wavelength distribution so unique that it long defied explanation. Such systems luminesce strongly in the visible region of the spectrum

Now read the lines below from the last paragraph

The comparatively small number of known Clinging cells in our bodies suggests that if all binaries of modest mass normally pass through a clinging phase in their evolution, the phase must be extremely brief, perhaps as short as a millisecond.

Pieces of the text of both paragraphs above show that the Clinging cell only shows up in the visible region of the spectrum and that spectrum is very short and that is why we can see only a limited number of clinging cell.

Answer: B
User avatar
PyjamaScientist
User avatar
Admitted - Which School Forum Moderator
Joined: 25 Oct 2020
Last visit: 05 Nov 2025
Posts: 1,118
Own Kudos:
Given Kudos: 633
GMAT 1: 740 Q49 V42 (Online)
Products:
GMAT 1: 740 Q49 V42 (Online)
Posts: 1,118
Kudos: 1,307
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Sajjad1994

Could you please post the answer for Q4?

Thank you
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
nikhilongc
Sajjad1994

Could you please post the answer for Q4?

Thank you

Explanation

4. According to the passage, the exchange of matter within a Clinging cell system is believed to be a process in which

Difficulty Level: 650

Explanation

First know what is the clinging cell according to the passage?

"This odd distribution of luminescence is best explained by the pairing of a giant red blood cell and an intensely small white blood cell that is virtually in contact with its larger companion as the two travel around a common center. Such objects have become known as Clinging cells."

Then know what is working of the clinging cell according to the passage?

"Clinging cells also flare up in outbursts indicating the ejection of material in the form of a shell or a ring, reminiscent of the recurrent circulation of hormonal cells. Clinging cells may therefore represent a transitory phase in the evolution of certain types of hormonal systems in which there is a substantial transfer of matter from the larger partner to the smaller."

Let's see the answer choices

(A) the cell grows in mass at the expense of the other

Keep it

(B) the mass of each cell remains fairly stable

Nothing can be found in the passage or the above-quoted text as such

(C) the mass of both cells declines

(D) both cells absorb matter emitted by other nearby cells

Out of context

(E) both cells gradually return to an earlier singular state

Out of context

Only A can be deducted from the text of the passage.

Answer: A
User avatar
PyjamaScientist
User avatar
Admitted - Which School Forum Moderator
Joined: 25 Oct 2020
Last visit: 05 Nov 2025
Posts: 1,118
Own Kudos:
Given Kudos: 633
GMAT 1: 740 Q49 V42 (Online)
Products:
GMAT 1: 740 Q49 V42 (Online)
Posts: 1,118
Kudos: 1,307
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Sajjad1994
nikhilongc
Sajjad1994

Could you please post the answer for Q4?

Thank you

Explanation

4. According to the passage, the exchange of matter within a Clinging cell system is believed to be a process in which

Difficulty Level: 650

Explanation

First know what is the clinging cell according to the passage?


"This odd distribution of luminescence is best explained by the pairing of a giant red blood cell and an intensely small white blood cell that is virtually in contact with its larger companion as the two travel around a common center. Such objects have become known as Clinging cells."

Then know what is working of the clinging cell according to the passage?

"Clinging cells also flare up in outbursts indicating the ejection of material in the form of a shell or a ring, reminiscent of the recurrent circulation of hormonal cells. Clinging cells may therefore represent a transitory phase in the evolution of certain types of hormonal systems in which there is a substantial transfer of matter from the larger partner to the smaller."

Let's see the answer choices

(A) the cell grows in mass at the expense of the other

Keep it

(B) the mass of each cell remains fairly stable

Nothing can be found in the passage or the above-quoted text as such

(C) the mass of both cells declines

(D) both cells absorb matter emitted by other nearby cells

Out of context

(E) both cells gradually return to an earlier singular state

Out of context

Only A can be deducted from the text of the passage.

Answer: A

Dear Sajjad1994
With due respect, I don't see how "substantial transfer of matter from the larger partner to the smaller" can indicate the growth of the cell as a whole. As the bigger and the smaller cell both make a part of a cell. If the matter goes from one to another, the total volume still remains to be the same. Why would the cell's size increase?
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
nikhilongc


Dear Sajjad1994
With due respect, I don't see how "substantial transfer of matter from the larger partner to the smaller" can indicate the growth of the cell as a whole. As the bigger and the smaller cell both make a part of a cell. If the matter goes from one to another, the total volume still remains to be the same. Why would the cell's size increase?

There could be possible a typo in answer option A it should read as:

(A) one cell grows in mass at the expense of the other

instead of

(A) cell grows in mass at the expense of the other

Everything else looks fine.
User avatar
VerbalBot
User avatar
Non-Human User
Joined: 01 Oct 2013
Last visit: 04 Jan 2021
Posts: 18,830
Own Kudos:
Posts: 18,830
Kudos: 986
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Hello from the GMAT Club VerbalBot!

Thanks to another GMAT Club member, I have just discovered this valuable topic, yet it had no discussion for over a year. I am now bumping it up - doing my job. I think you may find it valuable (esp those replies with Kudos).

Want to see all other topics I dig out? Follow me (click follow button on profile). You will receive a summary of all topics I bump in your profile area as well as via email.
Moderators:
GMAT Club Verbal Expert
7443 posts
GMAT Club Verbal Expert
231 posts
GRE Forum Moderator
17289 posts
189 posts