Last visit was: 19 Nov 2025, 08:21 It is currently 19 Nov 2025, 08:21
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,305
 [13]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
 [13]
Kudos
Add Kudos
13
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
zhanbo
Joined: 27 Feb 2017
Last visit: 07 Jul 2024
Posts: 1,467
Own Kudos:
2,454
 [4]
Given Kudos: 114
Location: United States (WA)
GMAT 1: 760 Q50 V42
GMAT 2: 760 Q50 V42
GRE 1: Q169 V168
GRE 2: Q170 V170
Expert
Expert reply
GMAT 2: 760 Q50 V42
GRE 1: Q169 V168
GRE 2: Q170 V170
Posts: 1,467
Kudos: 2,454
 [4]
4
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
zhanbo
Joined: 27 Feb 2017
Last visit: 07 Jul 2024
Posts: 1,467
Own Kudos:
2,454
 [1]
Given Kudos: 114
Location: United States (WA)
GMAT 1: 760 Q50 V42
GMAT 2: 760 Q50 V42
GRE 1: Q169 V168
GRE 2: Q170 V170
Expert
Expert reply
GMAT 2: 760 Q50 V42
GRE 1: Q169 V168
GRE 2: Q170 V170
Posts: 1,467
Kudos: 2,454
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Sajjad1994
Competition mode is off now.

OAs are:

Question #1

Justified, Not Justified, and Not Justified

Question #2

Tackled, Not Tackled, and Not Tackled

Question #3

A

Hmm, while I am not ready to claim that my answers are totally justified, it is rather obvious that not all QAs are correct.
Will you please tackle question 1 and 2 and explain your answers?
Thanks!
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Explanation

1. For each of the following, select Justified if it is a justified inference on the basis of the information provided. Otherwise select Not Justified.

JustifiedNot JustifiedStatements
Enriched uranium produces more energy per gram than natural uranium
Nuclear electricity production is similar to electricity production from fossil fuels in away that both uses heat energy to produce electricity
Nuclear power has caused fewer accidental deaths than any other form of power generation

Statement 1:

This statement belongs to Paragraph 3 from Tab 1;

"If graphite or heavy water is used as moderator, it is possible to run a power reactor on natural instead of enriched uranium. Natural uranium has the same elemental composition as when it was mined (0.7% U-235, over 99.2% U-238), enriched uranium has had the proportion of the fissile isotope (U-235) increased by a process called enrichment, commonly to 3.5 - 5.0%. In this case the moderator can be ordinary water, and such reactors are collectively called light water reactors."

The above is the related text and from the text, we cannot infer whether or not Enriched uranium produces more energy per gram than natural uranium.

Not Justified

Statement 2

This statement talks about only the intersection of Nuclear electricity production and electricity production. Support from the passage can be found from paragraph two of Tab 1:

"In a nuclear power reactor, the energy released from continuous fission of the atoms in the fuel as heat is used to make steam. The steam is used to drive the turbines which produce electricity (as in most fossil fuel plants, but without the combustion of fossil fuels (high-carbon) and resultant greenhouse gas emissions).

In the first half of the text above it seems the statement can be inferred but the problem starts from "but without the combustion of fossil fuels" which makes it doubtful so we have no surety whether we can infer it accurately and with surety or not.

Not Justified

Statement 3

We don't have enough data to prove that so we can not infer this information.

Not Justified

Answer:
All Not Justified.
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Explanation

2. The following statements are claims of the proponents of nuclear energy. Mark each of them as Tackled, if they have been directly countered by the opponent, otherwise mark Not Tackled

TackledNot TackledStatements
Almost all the world’s developed countries use nuclear energy as a source of electricity
Nuclear energy produces less greenhouse gas and is also a cheap alternative to other sources of electricity
The number of deaths in the nuclear reactors so far does not exceed even 1% of the total deaths caused by other sources of electricity

Statement 1

This question belongs to Tab 2 and by reading even the complete question we cannot infer that the opponents of nuclear energy have countered this statement. so the answer is:

Not Tackled

Statement 2

This statement has been countered by the opponent of nuclear energy in the words:

In addition, against the belief of many proponents of nuclear energy, when all the energy-intensive stages of the nuclear fuel chain are considered, from uranium mining to nuclear decommissioning, nuclear power is neither a low-carbon nor an economical electricity source.

So the answer is:

Tackled

Statement 3

The exact number of deaths or the comparative rate of deaths has not been countered by the opponents of nuclear energy. So the answer is:

Not Tackled

Answer:
Not Tackled, Tackle, and Not Tackled
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Explanation

3. Which of the following statement would be the strongest counter-argument to the argument of the opponent regarding the data of fewer accidental deaths per unit of nuclear energy?

A. In case of major earthquakes or natural disasters, the number of deaths in a nuclear power plant has always been lower than the number of deaths in a similar size power plant or any other source of electricity.

This statement seems logical so let's keep it for now and move on to others

B. In case of major earthquakes or natural disasters, the accidental deaths in a nuclear power plants are primarily due to heat energy accumulated in the plant.

This is rather opposite as this statement is saying indirectly that the opponent of nuclear energy are indeed correct and the nuclear energy is a thread and dangerous this statement is strengthening the opponents view.

C. Due to the extensive insurance coverage of all the nuclear plants, all the victims in a natural disaster are paid sufficient amounts by the insurance companies.

Same as (a) strengthening the view of opponents of nuclear energy in some other angle.

D. Past data cannot be challenged since it has been verified by the concerned government agencies.

This is not a logical answer it is merely a polar opposite of what is stated above.

E. Even if the number of deaths per unit of power produced is greater in nuclear energy, no one can deny the environmental benefits of nuclear power.

This is induction information that is half true and half false.

So best option is A and support of which can be found in the text below:

"Besides, even as per the current available data, nuclear power plant accidents rank first in terms of their economic cost, accounting for 41 percent of all property damage attributed to energy accidents."

Answer option (A) is basically weakening the above quoted text and the same is required by question.

Answer: A
User avatar
Sk1003
Joined: 16 Jul 2018
Last visit: 26 Feb 2024
Posts: 14
Own Kudos:
344
 [1]
Given Kudos: 11
Posts: 14
Kudos: 344
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Sajjad1994
Explanation

1. For each of the following, select Justified if it is a justified inference on the basis of the information provided. Otherwise select Not Justified.

JustifiedNot JustifiedStatements
Enriched uranium produces more energy per gram than natural uranium
Nuclear electricity production is similar to electricity production from fossil fuels in away that both uses heat energy to produce electricity
Nuclear power has caused fewer accidental deaths than any other form of power generation

Statement 1:

This statement belongs to Paragraph 3 from Tab 1;

"If graphite or heavy water is used as moderator, it is possible to run a power reactor on natural instead of enriched uranium. Natural uranium has the same elemental composition as when it was mined (0.7% U-235, over 99.2% U-238), enriched uranium has had the proportion of the fissile isotope (U-235) increased by a process called enrichment, commonly to 3.5 - 5.0%. In this case the moderator can be ordinary water, and such reactors are collectively called light water reactors."

The above is the related text and from the text, we cannot infer whether or not Enriched uranium produces more energy per gram than natural uranium.

Not Justified

Statement 2

This statement talks about only the intersection of Nuclear electricity production and electricity production. Support from the passage can be found from paragraph two of Tab 1:

"In a nuclear power reactor, the energy released from continuous fission of the atoms in the fuel as heat is used to make steam. The steam is used to drive the turbines which produce electricity (as in most fossil fuel plants, but without the combustion of fossil fuels (high-carbon) and resultant greenhouse gas emissions).

In the first half of the text above it seems the statement can be inferred but the problem starts from "but without the combustion of fossil fuels" which makes it doubtful so we have no surety whether we can infer it accurately and with surety or not.

Not Justified

Statement 3

We don't have enough data to prove that so we can not infer this information.

Not Justified

Answer:
All Not Justified.
­
Hey I'm still not clear on why Statement 2 on Q1 is not justified. You said "but the problem starts from "but without the combustion of fossil fuels" which makes it doubtful". What's the problem and doubt though? The stem clearly states that it uses heat in form of steam like most fossil fuel plants. Can you please elaborate?

Any expert replies here would help
User avatar
Cowtommi
Joined: 11 Oct 2013
Last visit: 01 Dec 2024
Posts: 18
Own Kudos:
Given Kudos: 196
Posts: 18
Kudos: 9
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Sk1003­
Hey I'm still not clear on why Statement 2 on Q1 is not justified. You said "but the problem starts from "but without the combustion of fossil fuels" which makes it doubtful". What's the problem and doubt though? The stem clearly states that it uses heat in form of steam like most fossil fuel plants. Can you please elaborate?

Any expert replies here would help

I think "but without the combustion of fossil fuels" does not make Q2 doubful, rather regardless.

Fossil fuels use heat energy becuase fossil fuels needs to be burned to make an energy. This is not a controversal.
(so heat is a cause, not a result.)

Fossil fuels does not generate heat itself. Fossil fuels needs to be heated to use fuels, as we start engine by ignition of a gas car to use gas fuel.

However, nuclear power reactor does not use heat to make an energy.

Heat is the result from continuous fission of the atoms in the fuel.
(so heat is a result, not a cause.)

According to the passage, natural uranium or enriched uranium is the fuel of nuclear energy.
User avatar
bb
User avatar
Founder
Joined: 04 Dec 2002
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 42,385
Own Kudos:
82,116
 [2]
Given Kudos: 24,107
Location: United States
GMAT 1: 750 Q49 V42
GPA: 3
Products:
Expert
Expert reply
Active GMAT Club Expert! Tag them with @ followed by their username for a faster response.
GMAT 1: 750 Q49 V42
Posts: 42,385
Kudos: 82,116
 [2]
2
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
I don't see how "not justified" is the correct answer to the second answer choice.

Quote:
Nuclear electricity production is similar to electricity production from fossil fuels in a way that both uses heat energy to produce electricity.

Here it says "both uses heat energy to produce electricity" - the heat may have been derived in different ways (one is chemically and one through a chain reaction), both generate heat which is then used to power turbines with steam. I am not sure what the test writer was trying to achieve and what trap they tried to set, but I am not seeing the distinction based on JUST the answer choice statement. Both use heat energy :dontknow:


By the way, I am not sure if copying was done poorly or this question has grammatical errors - either way it does not help (e.g. both uses instead of both use).




Cowtommi
Sk1003­
Hey I'm still not clear on why Statement 2 on Q1 is not justified. You said "but the problem starts from "but without the combustion of fossil fuels" which makes it doubtful". What's the problem and doubt though? The stem clearly states that it uses heat in form of steam like most fossil fuel plants. Can you please elaborate?

Any expert replies here would help

I think "but without the combustion of fossil fuels" does not make Q2 doubful, rather regardless.

Fossil fuels use heat energy becuase fossil fuels needs to be burned to make an energy. This is not a controversal.
(so heat is a cause, not a result.)

Fossil fuels does not generate heat itself. Fossil fuels needs to be heated to use fuels, as we start engine by ignition of a gas car to use gas fuel.

However, nuclear power reactor does not use heat to make an energy.

Heat is the result from continuous fission of the atoms in the fuel.
(so heat is a result, not a cause.)

According to the passage, natural uranium or enriched uranium is the fuel of nuclear energy.
User avatar
Dbrunik
Joined: 13 Apr 2024
Last visit: 01 Nov 2025
Posts: 270
Own Kudos:
Given Kudos: 267
Location: United States (MN)
Concentration: Finance, Technology
GMAT Focus 1: 625 Q84 V82 DI77
GMAT Focus 1: 625 Q84 V82 DI77
Posts: 270
Kudos: 124
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
due to this ambiguity, would you consider this a low quality question?
bb
I don't see how "not justified" is the correct answer to the second answer choice.

Quote:
Nuclear electricity production is similar to electricity production from fossil fuels in a way that both uses heat energy to produce electricity.

Here it says "both uses heat energy to produce electricity" - the heat may have been derived in different ways (one is chemically and one through a chain reaction), both generate heat which is then used to power turbines with steam. I am not sure what the test writer was trying to achieve and what trap they tried to set, but I am not seeing the distinction based on JUST the answer choice statement. Both use heat energy :dontknow:


By the way, I am not sure if copying was done poorly or this question has grammatical errors - either way it does not help (e.g. both uses instead of both use).




Cowtommi
Sk1003­
Hey I'm still not clear on why Statement 2 on Q1 is not justified. You said "but the problem starts from "but without the combustion of fossil fuels" which makes it doubtful". What's the problem and doubt though? The stem clearly states that it uses heat in form of steam like most fossil fuel plants. Can you please elaborate?

Any expert replies here would help

I think "but without the combustion of fossil fuels" does not make Q2 doubful, rather regardless.

Fossil fuels use heat energy becuase fossil fuels needs to be burned to make an energy. This is not a controversal.
(so heat is a cause, not a result.)

Fossil fuels does not generate heat itself. Fossil fuels needs to be heated to use fuels, as we start engine by ignition of a gas car to use gas fuel.

However, nuclear power reactor does not use heat to make an energy.

Heat is the result from continuous fission of the atoms in the fuel.
(so heat is a result, not a cause.)

According to the passage, natural uranium or enriched uranium is the fuel of nuclear energy.
User avatar
Dbrunik
Joined: 13 Apr 2024
Last visit: 01 Nov 2025
Posts: 270
Own Kudos:
Given Kudos: 267
Location: United States (MN)
Concentration: Finance, Technology
GMAT Focus 1: 625 Q84 V82 DI77
GMAT Focus 1: 625 Q84 V82 DI77
Posts: 270
Kudos: 124
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
This is a low quality question. both nuclear and fossil fuel power plants generate electricity by converting heat into electric energy.

they do, however, have different sources of said heat. Both real life and the passage actually support this, so this question is either low quality or it is in error.
User avatar
Sanoshmishra
Joined: 25 Aug 2024
Last visit: 08 Oct 2025
Posts: 11
Own Kudos:
11
 [1]
Given Kudos: 11
Posts: 11
Kudos: 11
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Who makes up these dumb questions?
User avatar
yazlal25
Joined: 02 Mar 2025
Last visit: 10 Oct 2025
Posts: 93
Own Kudos:
Given Kudos: 315
Location: India
GMAT Focus 1: 665 Q86 V84 DI79
GPA: 9.89
GMAT Focus 1: 665 Q86 V84 DI79
Posts: 93
Kudos: 12
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
in Question 1, why is the 2nd answer not justified ?

Nuclear electricity production is similar to electricity production from fossil fuels in a way that both uses heat energy to produce electricity - Not Justified ?

" [color=#0f0f0f]In a nuclear power reactor, the energy released from continuous fission of the atoms in the fuel as heat is used to make steam. The steam is used to drive the turbines which produce electricity (as in most fossil fuel plants, but without the combustion of fossil fuels (high-carbon) and resultant greenhouse gas emissions)" - I think this justifies it...[/color]
Sajjad1994
Source: e-GMAT
Moderators:
Math Expert
105389 posts
496 posts