Last visit was: 19 Nov 2025, 18:29 It is currently 19 Nov 2025, 18:29
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
User avatar
Gmatsaiyan
Joined: 05 Feb 2018
Last visit: 08 Aug 2022
Posts: 754
Own Kudos:
2,710
 [7]
Given Kudos: 139
Location: India
Concentration: Finance
GPA: 2.77
WE:General Management (Other)
4
Kudos
Add Kudos
2
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
Gmatsaiyan
Joined: 05 Feb 2018
Last visit: 08 Aug 2022
Posts: 754
Own Kudos:
Given Kudos: 139
Location: India
Concentration: Finance
GPA: 2.77
WE:General Management (Other)
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
Gmatsaiyan
Joined: 05 Feb 2018
Last visit: 08 Aug 2022
Posts: 754
Own Kudos:
2,710
 [3]
Given Kudos: 139
Location: India
Concentration: Finance
GPA: 2.77
WE:General Management (Other)
2
Kudos
Add Kudos
1
Bookmarks
Bookmark this Post
avatar
Billionaire123
Joined: 21 Aug 2018
Last visit: 22 Mar 2021
Posts: 3
Own Kudos:
Given Kudos: 71
Posts: 3
Kudos: 2
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
SajjadAhmad
Could you please provide an explanation.
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,304
Own Kudos:
Given Kudos: 6,180
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,304
Kudos: 49,313
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Billionaire123
SajjadAhmad
Could you please provide an explanation.

Official Explanation

Q1) In context of the passage, what does "artistic works recognized by the whole world as those of a genius" (Highlighted) refers to?

Difficulty Level: 500

Explanation

The quoted phrase clearly refers to the works of Shakespeare in general that the author found repulsive. Hence (E) should be the best answer.

A – The lines are clearly referring to Shakespeare‘s works and not to the poetry mentioned in the passage

B – The author states that he did not like any of Shakespeare‘s works

C – This comes later in the passage

D – The passage never mentions the writings of the author of the passage or that the author is actually a writer.

Answer: E

Q2) From the information in the passage, which of the following can most reasonably be inferred about the author of the passage?

Difficulty Level: 600

Explanation

The author states that he has read Shakespeare‘s works in several languages including English, Russian, and German so it can be reasonably inferred that the author knew several languages i.e. (A) should be the correct answer.

B – The passage never implies that the author was biased

C – The author eventually does publicly criticize Shakespeare even though he believes most people will not even read his views

D – Distortion. The author states that it is evil to try to find non-existent merits in Shakespeare‘s works

E – Opposite. As the author read more of Shakespeare‘s works his dislike for Shakespeare actually increased

Answer: A

Q3) Each of the following can be inferred about Shakespeare from the passage EXCEPT:

Difficulty Level: 650

Explanation

The passage states that Shakespeare‘s works were translated in more than one language. However, this does not necessarily mean that he wrote in several languages since the translation could very well have been done by someone else. Hence (E) should be the correct answer.

A – The author of the passage is one such person

B – Clearly suggested in the first para

C – The author says this several times in the passage

D – This can be implied from the fact that his works included comedies, dramas, historical plays, etc.

Answer: E

Q4) What is the meaning of the word "consternation" (Highlighted) in context of the passage?

Difficulty Level: 600

Explanation

In earlier lines in the 1st para, the author states that he was not sure whether the people who consider Shakespeare were wrong in their judgement or whether he was wrong in his. He further goes on to say that this doubt was further aggravated by the fact that he was normally easily able to appreciate the beauty in every type of writing, so he was confused as to why couldn't he find the same in Shakespeare‘s works. (D) follows best from this as the correct answer.

A – The author was unhappy eventually after 50 years when he was convinced that Shakespeare was a mediocre writer. At this point he was merely confused.

B – The author never really feels sorrowful anywhere in the passage

C – Same as A

E – The author never feels dejected or heartbroken anywhere in the passage

Answer: D

Hope it helps
User avatar
singhaz
Joined: 20 Feb 2021
Last visit: 23 May 2023
Posts: 52
Own Kudos:
Given Kudos: 24
Location: India
Concentration: Entrepreneurship, Technology
GPA: 2.8
Posts: 52
Kudos: 34
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
I remember the astonishment I felt when I first read Shakespeare. I expected to receive a powerful aesthetic pleasure, but having read, one after the other, works regarded as his best: "King Lear," "Romeo and Juliet," "Hamlet" and "Macbeth," not only did I feel no delight, but I also felt an irresistible repulsion and tedium, and doubted as to whether I was senseless in feeling works regarded as the summit of perfection by the whole of the civilized world to be trivial and positively bad, or whether the significance which this civilized world attributes to the works of Shakespeare was itself senseless. My consternation was increased by the fact that I always keenly felt the beauties of poetry in every form; then why should artistic works recognized by the whole world as those of a genius not just fail to please me, but in fact be disagreeable to me?

Summary: Shakespeare work considered by whole work as great, but gives authr no delight and he doubts whether whole civilised world is right or wrong by regarding shakespeare work great as he also reads other poems and found them greate but when he read shakespearemost popular ones.

For a long time I could not believe in myself, and during fifty years, in order to test myself, I several times recommenced reading Shakespeare in every possible form, in Russian, in English, in German and in Schlegel's translation, as I was advised. Several times I read the dramas and the comedies and historical plays, and I invariably underwent the same feelings: repulsion, weariness, and bewilderment. At the present time, before writing this preface, being desirous once more to test myself, I have, as an old man of seventy-five, again read the whole of Shakespeare, including the historical plays, the "Henrys," "Troilus and Cressida," the "Tempest," "Cymbeline," and I have felt, with even greater force, the same feelings, this time, however, not of bewilderment, but of firm, indubitable conviction that the unquestionable glory of a great genius which Shakespeare enjoys, and which compels writers of our time to imitate him and readers and spectators to discover in him non-existent merits,—thereby distorting their aesthetic and ethical understanding,—is a great evil, as is every untruth.
Summary: Author tried to read shakespeare in diffewrent language forms and is now convinced that the reputition which shakespeare enjoys doesnt make sense and writers should not try to imitate him.

Although I know that the majority of people so firmly believe in the greatness of Shakespeare that in reading this judgment of mine they will not admit even to the possibility of its justice, and will not give it the slightest attention, nevertheless I will endeavour, as well as I can, to show why I believe that Shakespeare cannot be recognized either as a great genius, or even as an average author.

Summary: Majority of people will not believe him but he still considers shakespeare below avg author and can show why he believelike this.

Q1) In context of the passage, what does "artistic works recognized by the whole world as those of a genius" (Highlighted) refers to?

A. The poetry that was read and appreciated by the author
B. Those few works of Shakespeare that the author actually liked
C. The translations of Shakespeare‘s popular works
D. The writings of the author of the passage
E. The majority of Shakespeare‘s works
By POE, this is the only correct ans.


Q2) From the information in the passage, which of the following can most reasonably be inferred about the author of the passage?

A. The author probably knew several languages
I several times recommenced reading Shakespeare in every possible form, in Russian, in English, in German and in Schlegel's translation, as I was advised

B. The author was most likely biased against Shakespeare
C. The author was scared of publicly criticising Shakespeare‘s works
D. The author believed that Shakespeare‘s works were actually evil
E. As the author read more of Shakespeare‘s works, his dislike of the same somewhat diminished

Q3) Each of the following can be inferred about Shakespeare from the passage EXCEPT:

A. There are some people who do not consider him a genius
B. His works are considered the best in the field by a lot of people
C. He is regarded as a great writer by a large number of people around the world
D. He did not limit himself to only one type of writing
I several times recommenced reading Shakespeare in every possible form, in Russian, in English, in German

E. He wrote in more than one language
Not mentioned

Q4) What is the meaning of the word "consternation" (Highlighted) in context of the passage?

A. Unhappiness
B. Sorrow
C. Disappointment
D. Confusion
Author is confused why shakespeare work is considered as work of genius.

E. Dejection
Moderators:
GMAT Club Verbal Expert
7443 posts
GMAT Club Verbal Expert
231 posts
GRE Forum Moderator
17304 posts
189 posts