GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 25 May 2019, 16:17

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

In mid-February 1917 a women’s movement independent of political

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

 
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 12 Sep 2017
Posts: 28
Re: In mid-February 1917 a women’s movement independent of political  [#permalink]

Show Tags

New post 19 Feb 2018, 03:02
ManishKM1 wrote:
One of the toughest passage, I came across.. 8 minutes...all wrong...wow :cry: :cry:



9 minutes - all wrong :cry: :cry:
Manager
Manager
avatar
B
Joined: 12 Mar 2018
Posts: 124
CAT Tests
Re: In mid-February 1917 a women’s movement independent of political  [#permalink]

Show Tags

New post 19 Dec 2018, 05:58
the answer choices are extremely close to each other. Look at this:

3.Which of the following best states the function of the passage as a whole?

A. To contrast the views held by the Socialist party and the boycotting women in the cost-of-living issue.

B. To analyze the assumption underlying opposing viewpoints with the NY socialist party of 1917

C. To provide a historical perspective on different approaches to the resolution of cost-of-living issue.

D. To chronicle the sequence of events that lead to the NY socialist party's emergency as a political power.

E. To analyze the motivations behind the socialist party's involvement in the women's suffrage movement.
Manager
Manager
avatar
S
Joined: 22 Sep 2018
Posts: 249
Re: In mid-February 1917 a women’s movement independent of political  [#permalink]

Show Tags

New post 31 Dec 2018, 12:27
Could someone explain how 1) is A and how 4) is B?

Thanks
Manager
Manager
avatar
B
Joined: 01 Nov 2018
Posts: 74
GMAT 1: 690 Q48 V35
GPA: 3.88
Reviews Badge CAT Tests
Re: In mid-February 1917 a women’s movement independent of political  [#permalink]

Show Tags

New post 31 Dec 2018, 14:30
Wow this one was tough. 9:00min 1/4 correct (the last one).
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 02 Jan 2018
Posts: 41
CAT Tests
Re: In mid-February 1917 a women’s movement independent of political  [#permalink]

Show Tags

New post 13 Jan 2019, 18:42
Can somebody explain why in Q4 E is incorrect?
In the passage it states:
While some Socialists did view price protests as a direct step toward socialism, most Socialists ultimately sought to divert the cost-of-living movement into alternative channels of protest. Union organizing, they argued, was the best method through which to combat the high cost of living.

Doesn't that mean they thought it was a good complement to Union organization? I don't see understand how "furthering goals" as mentioned in option B is correct?
Manager
Manager
avatar
B
Joined: 08 Jul 2016
Posts: 69
CAT Tests
Re: In mid-February 1917 a women’s movement independent of political  [#permalink]

Show Tags

New post 14 Jan 2019, 02:35
souvikgmat1990 wrote:
Can somebody explain why in Q4 E is incorrect?
In the passage it states:
While some Socialists did view price protests as a direct step toward socialism, most Socialists ultimately sought to divert the cost-of-living movement into alternative channels of protest. Union organizing, they argued, was the best method through which to combat the high cost of living.

Doesn't that mean they thought it was a good complement to Union organization? I don't see understand how "furthering goals" as mentioned in option B is correct?


Socialists wanted to divert the cost-of-living movement into Union organizing and not complement it. It was an expedient that was useful only insofar as it furthered other goals (suffrage and socialism). Socialists had entirely different goals and they were not deeply concerned with high cost of living.
Senior Manager
Senior Manager
avatar
P
Joined: 27 Dec 2016
Posts: 331
CAT Tests
Re: In mid-February 1917 a women’s movement independent of political  [#permalink]

Show Tags

New post 23 Mar 2019, 16:50
Hi GMATNinja & VeritasKarishma,

I was wondering could one of you experts please explain why option E is correct for Q3? I read GMATNinja's explanation for option A and it makes sense; however, I still have trouble accepting option E as the correct answer. Mainly because it is very narrow in scope.
Manager
Manager
avatar
B
Joined: 03 Dec 2018
Posts: 192
Re: In mid-February 1917 a women’s movement independent of political  [#permalink]

Show Tags

New post 04 Apr 2019, 21:22
GMATNinja wrote:
TheRzS wrote:
Could an expert please help me understand Q3?
OA given E, the scope of which seems little narrow. Although Suffrage is mentioned briefly, E completely ignores "a women???s movement independent of political affiliation" aspect of the passage.

in the 3rd para, it mentions,

"Although New York???s Socialists saw the cost-of-living issue as, at best, secondary or tertiary to the real task at hand, the boycotters, by sharp contrast, joined the price protest movement out of an urgent and deeply felt commitment to the cost-of-living issue. A shared experience of swiftly declining living standards caused by rising food prices drove these women to protest.'

This part s more in line with A. An input is greatly appreciated

Cheers
RzS

Quote:
3.Which of the following best states the function of the passage as a whole?

A. To contrast the views hold by the Socialist party and the boycotting women in the cost-of-living issue.

B. To analyze the assumption underlying opposing viewpoints with the NY socialist party of 1917

C. To provide a historical perspective on different approaches to the resolution of cost-of-living issue.

D. To chronicle the sequence of events that lead to the NY socialist party's emergency as a political power.

E. To analyze the motivations behind the socialist party's involvement in the women's suffrage movement.

The passage certainly contrasts the motivations of the socialists and the women involved in the cost-of-living movement. But the passage doesn't describe differences between the views held by the socialists in the women. In other words, the women may have in fact shared the same views as the socialists. Regardless, those women were protesting mainly to address the cost-of-living issue, while the socialists were protesting mainly to promote Socialism.


GMATNinja
Can you please explain what is meant by views here? I thought views are the same as motivation.

Thank You
GMAT Club Bot
Re: In mid-February 1917 a women’s movement independent of political   [#permalink] 04 Apr 2019, 21:22

Go to page   Previous    1   2   [ 28 posts ] 

Display posts from previous: Sort by

In mid-February 1917 a women’s movement independent of political

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


Copyright

GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.