dcastan2 wrote:
The ACME company manufactured x brooms per month from January to April, inclusive. On the first of each month, during the following May to December, inclusive, it sold x/2 brooms. At the beginning of production on January 1st, the ACME company had no brooms in its inventory. If storage costs were $1 per month per broom, approximately how much, in terms of x, did the ACME company pay for storage from May 2nd to December 31st, inclusive?
A. $x
B. $3x
C. $4x
D. $5x
E $14x
first, let's see how many x were manufactured.
January X
February X
March X
April X
total manufactured: 4x
May 1st sold 0.5x = remained till end of the month 3.5x - paid 3.5x for storage
June 1st sold 0.5x = remained till end of the month 3x - paid 3x for storage
July 1st sold 0.5x = remained till end of the month 2.5x - paid 2.5x for storage
August 1st sold 0.5x = remained till end of the month 2x - paid 2x for storage
September 1st sold 0.5x = remained till end of the month 1.5x - paid 1.5x for storage
October 1st sold 0.5x = remained till end of the month 1x - paid 1x for storage
November 1st sold 0.5x = remained till end of the month 0.5x - paid 0.5x for storage
December 1st sold 0.5x = remained till end of the month 0x - paid 0.
so total paid:
3.5x + 3x + 2.5x + 2x + 1.5x + 1x + 0.5x
3.5x + 2.5x = 6x
3x + 2x + 1x = 6x
1.5x + 0.5x = 2x
6x+6x+2x=14x
answer is E.