GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 18 Jun 2018, 10:14

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# All but 50 of the 1,000 plants at the annual flower show were sold. Of

 new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics
Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 46129
All but 50 of the 1,000 plants at the annual flower show were sold. Of [#permalink]

### Show Tags

14 Sep 2017, 04:00
00:00

Difficulty:

25% (medium)

Question Stats:

82% (02:00) correct 18% (02:43) wrong based on 84 sessions

### HideShow timer Statistics

All but 50 of the 1,000 plants at the annual flower show were sold. Of the plants sold, 30 percent were sold at a discount of 25 percent off the full price, and the remaining plants were sold at the full price of $12. What was the total revenue form the plant sales? A.$8,550
B. $8.835 C.$10,545
D. $11,100 E.$12,000

_________________
Senior Manager
Joined: 02 Jul 2017
Posts: 294
GMAT 1: 730 Q50 V38
Re: All but 50 of the 1,000 plants at the annual flower show were sold. Of [#permalink]

### Show Tags

14 Sep 2017, 04:29
All but 50 of the 1,000 plants at the annual flower show were sold. => No.of plants sold = 1000-50 =950

Of the plants sold, 30 percent were sold at a discount of 25 percent off the full price =>
=> Let full price be p. So 30% of 950 sold at rate=(1-25/100) of p = 75/100 *p

and the remaining plants were sold at the full price of $12. So full price = p=$ 12. Remaining plans = 70% of 950 sold at rate $12 What was the total revenue form the plant sales =$$\frac{30}{100}*950 * \frac{75}{100}* 12 + \frac{70}{100}*950 *12$$ = 3*95 * 9 + 7*95*12 = 95(27+84) = 95 *111 = 10545 ( 95*111 => number ending with 5 and greater than 9500 . Only option C) Answer C Director Joined: 02 Sep 2016 Posts: 744 Re: All but 50 of the 1,000 plants at the annual flower show were sold. Of [#permalink] ### Show Tags 14 Sep 2017, 05:33 I first solved it this way: Total= 1000 Sold= 950 Sold at 25% of 12= 30% of 950= 285 Remaining sold at 12= 665 Total revenue= 25%*12*285+ 665*12= 8835 (Option B) Then I saw the solution given and again solved it. I realised that its 25% OFF (i.e. it needs to be subtracted from 12. Discounted price= Total price- discount% of price) Sold= 950 Sold at the discounted price= 285 Standard price= 665 Total revenue= 285*9+ 665*12= 10545 (Option C) _________________ Help me make my explanation better by providing a logical feedback. If you liked the post, HIT KUDOS !! Don't quit.............Do it. Target Test Prep Representative Status: Head GMAT Instructor Affiliations: Target Test Prep Joined: 04 Mar 2011 Posts: 2570 Re: All but 50 of the 1,000 plants at the annual flower show were sold. Of [#permalink] ### Show Tags 18 Sep 2017, 05:45 1 Bunuel wrote: All but 50 of the 1,000 plants at the annual flower show were sold. Of the plants sold, 30 percent were sold at a discount of 25 percent off the full price, and the remaining plants were sold at the full price of$12. What was the total revenue form the plant sales?

A. $8,550 B.$8.835
C. $10,545 D.$11,100
E. $12,000 We are given that all but 50 of the 1,000 plants were sold; thus 1,000 - 50 = 950 plants were sold. Furthermore, we are given that 30 percent of the plants sold were sold at a discount of 25%; thus 0.3 x 950 = 285 plants were sold at 25% discount. Since the full-price plants were sold at$12 dollars each, the discounted-price plants were sold at 12 x 0.75 = \$9 each. Thus, the revenue from the 285 discounted-price plants was 285 x 9 = 2,565 dollars.

The revenue from the full-price plants was (950 - 285) x 12 = 665 x 12 = 7,980 dollars.

Thus, the total revenue was 2,565 + 7,980 = 10,545 dollars.

_________________

Jeffery Miller
Head of GMAT Instruction

GMAT Quant Self-Study Course
500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions

Re: All but 50 of the 1,000 plants at the annual flower show were sold. Of   [#permalink] 18 Sep 2017, 05:45
Display posts from previous: Sort by

# All but 50 of the 1,000 plants at the annual flower show were sold. Of

 new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics

 Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.