GMAT Question of the Day: Daily via email | Daily via Instagram New to GMAT Club? Watch this Video

It is currently 04 Apr 2020, 01:47

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Arguments abound over whether marijuana should be legalized. Many of

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Find Similar Topics 
Current Student
User avatar
P
Status: Chasing my MBB Dream!
Joined: 29 Aug 2012
Posts: 1096
Location: United States (DC)
WE: General Management (Aerospace and Defense)
GMAT ToolKit User Reviews Badge
Arguments abound over whether marijuana should be legalized. Many of  [#permalink]

Show Tags

New post Updated on: 10 Oct 2019, 21:05
4
Question 1
00:00
A
B
C
D
E

based on 279 sessions

79% (02:42) correct 21% (02:44) wrong

HideShow timer Statistics

Question 2
00:00
A
B
C
D
E

based on 250 sessions

87% (00:34) correct 13% (01:02) wrong

HideShow timer Statistics

Question 3
00:00
A
B
C
D
E

based on 264 sessions

80% (00:54) correct 20% (01:02) wrong

HideShow timer Statistics



Arguments abound over whether marijuana should be legalized. Many of these arguments pertain to the lengthy federal guidelines for prison sentences meted out for what is considered a relatively petty crime. Others point out that marijuana is a drug that could, and should, be used for medicinal purposes. But most proponents of legalization ignore the mounting evidence which points to the long term damage to the user and for society as a whole. In the Netherlands, marijuana has been legally available since 1976. ―Coffee shops‖ sell cannabis over the counter in many parts of the country. However, more people have tried cannabis since it has been legalized.

Medical research has repeatedly provided evidence that marijuana use causes permanent physical, psychological, and thus emotional damage to those who regularly use it. Studies at the University of Maryland and UCLA indicated that the regular smoking of only two marijuana cigarettes a day would tend to promote toe fungus and thrush. But over the years, much stronger claims have surfaced: heavy marijuana users perform poorly at work or school, are more likely to be delinquent and develop psychiatric problems, or have abnormal brain waves. Repeatedly, however, such studies encounter the same objection: are the problems caused by smoking marijuana, or is it just that people with problems are more likely to end up using marijuana heavily?

Marijuana is addictive. According to Wayne Hall, director of the National Drug and Alcohol Research Centre at the University of New South Wales, Sydney, cannabis is not generally regarded as a drug of dependence because it does not have a clearly defined withdrawal syndrome. But that, he says, is an old-fashioned definition of addiction.

Research into marijuana‘s use as a medicine has proven either inconclusive or tended to show that its side effects rendered cannabis unsuitable as a drug. For instance, one study surveyed the use of cannabinoids to combat nausea following chemotherapy. While the tablets or injections were slightly more effective than standard treatments, their side effects, plus the recent development of new, more powerful drugs, makes them a poor choice for nausea relief. In her study, ―Cannabinoids were no more effective than codeine in controlling acute and chronic pain and they had undesirable effects in depressing the central nervous system,‖ comments Eija Kalso of Helsinki University Hospital. Yet, under mounting pressure, the U.S. Drug Enforcement Agency has reluctantly agreed to provide funds for once again testing the efficacy of marijuana as a medicine.
According to the passage, all of the following are harmful effects of marijuana EXCEPT:

A. poor performance at work
B. development of psychiatric problems
C. growth of toe fungus and thrush
D. depression and memory loss
E. Abnormal brain waves




2. According to an earlier definition, why is marijuana not considered addictive?

A. Its use does not result in death
B. Lack of clearly defined withdrawal syndrome
C. It has several beneficial uses
D. Its harmful effects have not been proved
E. Its use is legal in a lot of countries




3. Which of the following can be inferred from the information in the passage?

A. It has now been proved without a doubt that marijuana is indeed harmful to humans
B. Marijuana has been unreasonably criticized by doctors
C. Netherland will soon make marijuana illegal
D. Marijuana has several harmful effects and probably some beneficial ones as well
E. The US Drug enforcement Agency has decided to ban the use of marijuana




_________________
Become a GMAT Club Premium member to unlock discounts

MBA, Class of 2020,
McDonough School of Business

Originally posted by Gnpth on 30 Mar 2015, 04:54.
Last edited by SajjadAhmad on 10 Oct 2019, 21:05, edited 2 times in total.
Updated - Complete topic (912).
Director
Director
User avatar
Joined: 19 Apr 2013
Posts: 508
Concentration: Strategy, Healthcare
Schools: Sloan '18 (A)
GMAT 1: 730 Q48 V41
GPA: 4
GMAT ToolKit User
Re: Arguments abound over whether marijuana should be legalized. Many of  [#permalink]

Show Tags

New post 05 Apr 2015, 21:40
1
GNPTH, thanks for your hard work putting these passages. I have done several other Aristotle passages, and I have decided that they were not appropriate for me. Most of them were not gmat like passages. They had strange questions and answers. That is why, I decided to concentrate my attention on passages prepared by prep companies, such as economist, manhattan etc. I think Aristotle has tried to make their passages hard, but instead it has become something different.:) Have you taken the gmat?
Manager
Manager
avatar
G
Joined: 30 Dec 2016
Posts: 228
GMAT 1: 650 Q42 V37
GPA: 4
WE: Business Development (Other)
Reviews Badge
Re: Arguments abound over whether marijuana should be legalized. Many of  [#permalink]

Show Tags

New post 05 Sep 2018, 03:48
OEs.
1) a simple detail question that can be quickly answered if you‘ve made a good passage map by going through the relevant paragraph. ‗D‘ immediately stands out as the correct answer.

(A): Opposite. This is mentioned in ¶3

(B): Opposite. This is also mentioned in ¶3

(C): Opposite. This is also mentioned in ¶3

(D): The Correct Answer

(E): Opposite. This is also mentioned in ¶3

Manager
Manager
avatar
G
Joined: 30 Dec 2016
Posts: 228
GMAT 1: 650 Q42 V37
GPA: 4
WE: Business Development (Other)
Reviews Badge
Re: Arguments abound over whether marijuana should be legalized. Many of  [#permalink]

Show Tags

New post 05 Sep 2018, 03:49

2) Another detail question that can be answered by going though paragraph 4 which clearly says that ‗cannabis is not generally regarded as a drug of dependence because it does not have a clearly defined withdrawal syndrome‘. From the passage it is obvious that cannabis and marijuana are one and the same. ‗B‘ clearly is the best answer then.

(A): Out of scope.

(B): The correct answer mentioned in ¶4

(C): Incorrect, as described above.

(D): Incorrect, as described above.

(E): Out of scope.
Manager
Manager
avatar
G
Joined: 30 Dec 2016
Posts: 228
GMAT 1: 650 Q42 V37
GPA: 4
WE: Business Development (Other)
Reviews Badge
Re: Arguments abound over whether marijuana should be legalized. Many of  [#permalink]

Show Tags

New post 05 Sep 2018, 03:50


3) Evaluating each of the options, it is clear that D is the only one that can be safely inferred from the passage without making any assumptions.

(A): Extreme and Out of scope.

(B): Out of scope. It does have a lot of harmful effects anyway.

(C): Out of scope.

(D): The correct answer.

(E): Out of scope
Manager
Manager
avatar
S
Joined: 11 Sep 2019
Posts: 78
Re: Arguments abound over whether marijuana should be legalized. Many of  [#permalink]

Show Tags

New post 29 Sep 2019, 05:38
Topic and Scope –

To discuss whether marijuana is harmful or beneficial and to
state that more research is needed before one could arrive at an answer to the same.

Mapping the Passage

¶1 provides the two points of views on marijuana use – those who are in favour and
those who are against.
¶2 states that more people have tried marijuana in Netherlands after its use was
legalised
¶3 describes the harmful effects of marijuana
¶4 states that marijuana is addictive and defines drugs of dependence
¶5 concludes that marijuana has not yet been confirmed as a medicine and that it
probably has more negative effects than positive ones
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 14 Jul 2017
Posts: 16
Location: India
Re: Arguments abound over whether marijuana should be legalized. Many of  [#permalink]

Show Tags

New post 02 Feb 2020, 19:35
Hey, I'm not able to infer the benefits listed in choice D. I was left with A and D but ended up choosing A as I could not identify any benefits. Could you help me understand how you have eliminated choice A?

sandysilva wrote:


3) Evaluating each of the options, it is clear that D is the only one that can be safely inferred from the passage without making any assumptions.

(A): Extreme and Out of scope.

(B): Out of scope. It does have a lot of harmful effects anyway.

(C): Out of scope.

(D): The correct answer.

(E): Out of scope
GMAT Club Bot
Re: Arguments abound over whether marijuana should be legalized. Many of   [#permalink] 02 Feb 2020, 19:35
Display posts from previous: Sort by

Arguments abound over whether marijuana should be legalized. Many of

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  





Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne