Last visit was: 18 Nov 2025, 15:48 It is currently 18 Nov 2025, 15:48
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
805+ Level|   Non-Math Related|            
User avatar
parkhydel
Joined: 03 Jun 2019
Last visit: 27 Mar 2025
Posts: 273
Own Kudos:
20,383
 [79]
Given Kudos: 60
Posts: 273
Kudos: 20,383
 [79]
2
Kudos
Add Kudos
76
Bookmarks
Bookmark this Post
Most Helpful Reply
User avatar
Apt0810
Joined: 15 Jul 2018
Last visit: 24 Oct 2020
Posts: 327
Own Kudos:
622
 [5]
Given Kudos: 94
Posts: 327
Kudos: 622
 [5]
4
Kudos
Add Kudos
1
Bookmarks
Bookmark this Post
General Discussion
User avatar
bM22
User avatar
Retired Moderator
Joined: 05 May 2016
Last visit: 17 Jul 2025
Posts: 717
Own Kudos:
784
 [1]
Given Kudos: 1,316
Location: India
Products:
Posts: 717
Kudos: 784
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,290
 [2]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,290
 [2]
2
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Official Explanation

1. The Grasberg gold mine in Papua Indonesia is the largest gold mine in the world, producing over 57,000 kilograms of pure gold per year. For each of the following, select Implied if the information provided implies that, at the time the passages were written, it was likely true of the Grasberg mine. Otherwise select Not implied.

According to the environmental scientist, unlike placer-deposit mines, modern commercial lode-deposit mines are massive operations. Given that the Grasberg mine is the largest in the world, it is more likely to be a lode-deposit mine than a placer-deposit mine. Again according to the environmental scientist, unlike mining lode deposits—mining placer deposits does not usually involve crushing rock and using chemicals to extract gold, which implies that these are typical practices for mining lode deposits.

The correct answer is Implied.

As discussed in the analysis above, the environmental scientist’s statements suggest that the Grasberg mine is most likely a lode-deposit mine. Although the environmental scientist states that on average, such mining operations process approximately 130 kilograms of raw ore to produce 1 gram of pure gold, there is no information given to suggest that production at the Grasberg mine approximates that average.

The correct answer is Not implied.

As discussed in the analysis above, the environmental scientist’s passage implies that the Grasberg mine is most likely a lode-deposit mine. But the prospector’s passage implies only about placer deposits that they are always associated with rivers. There is no mention of a necessary relationship between lode deposits and rivers. Therefore, the information provided does not imply that the Grasberg mine was located at or adjacent to a river.

The correct answer is Not implied.

2. For each of the following, select Justified if it is a justified inference on the basis of the information provided. Otherwise select Not justified.

The prospector’s statements indicate that placer deposits are created when exposed lode deposits are weathered and the gold released is transported down rivers—thus indicating that all placer deposits form downstream of lode deposits. But there is no mention of a necessary relationship between lode deposits and rivers.

The correct answer is Not justified.

As noted in the analysis above, placer deposits are created by the weathering of lode deposits. According to the prospector’s passage, lode deposits are created by mineral-bearing solutions that carried the gold up from the earth’s interior. There is no other mechanism given for the formation of lode deposits.

The correct answer is Not justified.

According to the prospector’s statements, placer deposits form where gold from weathered lode deposits is washed down rivers and deposited in sand as the stream slows. Hence, placer deposits are likely to be located in current or former riverbeds.

The correct answer is Justified.

3. For which one of the following questions concerning the time the passages were written does the information provided supply the clearest answer?

The average ratio of ore to pure gold is given, but there is insufficient information to determine the average amount of ore processed per mine per day (ruling out A). The percentage of total gold production in the US that comes from placer deposits is given, but there is insufficient information to determine what that quantity is, let alone what percentage of the world total comes from placer deposits (ruling out E and B). Chemicals used to extract gold are claimed to cause environmental damage, but the specific forms of that damage are not given (ruling out C). However, the environmental scientist’s passage clearly lists habitat destruction and sediment release as the principal forms of environmental damage attributable to mining placer deposits (D).

The correct answer is D.

4. For each of the following statements, select Yes if, according to the information provided, it was accurate at the time the passages were written. Otherwise select No.

The prospector’s statements describe lode deposits as large and indicate that they account for the majority of the gold mined. The environmental scientist draws a contrast between placer and lode mines, indicating that lode mines have a much larger environmental impact by virtue of their size, and referring to them as massive operations. Therefore, there is substantial information to suggest that placer deposits are, on average, smaller than lode deposits.

The correct answer is No.

That the environmental scientist describes habitat destruction and sediment release as the primary impacts of placer-deposit mining suggests that these do not constitute an exhaustive list of impacts. Therefore, it is reasonable to infer that mining placer deposits sometimes has impacts other than habitat destruction and sediment release.

The correct answer is Yes.

According to the prospector’s statements, placer deposits account for only a small percentage of total gold mined in the US because of a decrease in the number of such deposits that are readily available. There is no information given to suggest that an increase in production from lode deposits is the cause of this decrease either in the US or globally.

The correct answer is No.

5. Each of the following claims appears in the environmental scientist’s passage. For each, select Supported if the scientist cites specific evidence to support the claim. Otherwise select Not supported.

The environmental scientist makes this claim in the third sentence of the second paragraph but does not provide evidence anywhere to support this claim.

The correct answer is Not supported.

The environmental scientist makes this claim in the final sentence of the first paragraph but does not provide evidence anywhere to support this claim.

The correct answer is Not supported.

The environmental scientist makes this claim in the final sentence of the second paragraph and then indicates that modern commercial lode-deposit mines process up to 180,000 metric tons (1 metric ton = 1,000 kilograms) of raw ore per day, helping to illustrate the magnitude of such operations. Therefore, the passage offers specific evidence to support the claim that modern commercial lode-deposit mines are massive operations.

The correct answer is Supported.

6. Suppose that a mine is established on a lode deposit that contains ore with 20 times the average proportion of gold to ore. Which one of the following describes the number of days it would take for such an operation, working at the fastest rate described in the passages, to produce 100 metric tons of pure gold?

The environmental scientist indicates that, on average, lode-deposit mines process 130 kilograms of raw ore to produce 1 gram of pure gold. If this lode deposit has 20 times the average concentration of gold, it will take 130/20, or 6.5, kilograms of raw ore to produce 1 gram of pure gold. The fastest rate of processing listed in the passage is 180,000 metric tons (or 180,000,000 kilograms) of ore per day. At that rate, this mine would be able to produce 180,000,000/6.5 grams, which is approximately 27,680,000 grams (27.68 metric tons), of pure gold per day. Therefore, it would take 100/27.68 days, which is approximately 3.61 days, for this mine to produce 100 metric tons of pure gold working at this rate, which is greater than 3 but less than 4 days.

The correct answer is C.
User avatar
AlphaCentauri4ly
User avatar
Current Student
Joined: 08 Aug 2018
Last visit: 01 Jul 2022
Posts: 103
Own Kudos:
Given Kudos: 42
Location: United States (GA)
Concentration: Technology, Entrepreneurship
GPA: 3.14
WE:Information Technology (Computer Software)
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
AndrewN For Q2:

"Each lode deposit is located on a river upstream from a placer deposit."

The passage clearly says that placer deposits are formed from lode deposits weathered and carried by rivers downstream. Then, isn't it logical to infer that every lode deposit is located somewhere upstream from a placer deposit ? Official explanation makes no sense to me. Even though, no relationship is explicitly mentioned, it can be clearly inferred from the definition of placer deposit alone. Please help.


"If Y can result only from X, then isn't it logically correct to infer that X caused Y?"
avatar
AndrewN
avatar
Volunteer Expert
Joined: 16 May 2019
Last visit: 29 Mar 2025
Posts: 3,502
Own Kudos:
7,510
 [2]
Given Kudos: 500
Expert
Expert reply
Posts: 3,502
Kudos: 7,510
 [2]
1
Kudos
Add Kudos
1
Bookmarks
Bookmark this Post
AlphaCentauri4ly
AndrewN For Q2:

"Each lode deposit is located on a river upstream from a placer deposit."

The passage clearly says that placer deposits are formed from lode deposits weathered and carried by rivers downstream. Then, isn't it logical to infer that every lode deposit is located somewhere upstream from a placer deposit ? Official explanation makes no sense to me. Even though, no relationship is explicitly mentioned, it can be clearly inferred from the definition of placer deposit alone. Please help.


"If Y can result only from X, then isn't it logically correct to infer that X caused Y?"
Hello, AlphaCentauri4ly. Remember, you can only go by what the passage tells you, even when facing an inference question. What, exactly, does the passage tell us about the location of lode deposits and placer deposits, relative to each other? Since the Environmental Scientist discusses, well, the environmental impact of mining, we need to look at the Prospector instead:

Quote:
[Lode] deposits are located where they were originally deposited by the mineral-bearing solutions that carried the gold up from the earth’s interior. Placer deposits, on the other hand, come from preexisting lode deposits that are exposed at the surface of the earth. These lode deposits’ exposure to the weather causes gold to be released from the surrounding rock and transported by rivers in the form of dust or flakes. When a stream carrying the gold slows, the gold collects in pockets of sand.
All I see of interest in the way of a directional agent is lode deposits' exposure to the weather. That description could very well include wind, and since when does wind have to blow in a single direction? Perhaps the wind blows one way at some point and deposits gold dust or flakes upstream of the original lode, to be deposited wherever. Note that the passage does not specify downstream of the lode—it merely states that the gold is transported by rivers, presumably from the point at which that gold makes contact with the water. Thus, we cannot make the inference that EACH lode deposit is located on a river upstream from a placer deposit. Such an inference is too extreme and cannot be backed up by the passage.

The other two are easy. Nowhere does the passage indicate that lode deposits can be formed by placer deposits: the arrow of causality is backwards. Finally, I included the last line of excerpt above to show that the third inference is justified. A stream can slow and deposit gold dust or flakes in pockets of sand, thereby creating a placer deposit. In short:

Quote:
2. For each of the following, select Justified if it is a justified inference on the basis of the information provided. Otherwise select Not justified.

JustifiedNot JustifiedStatements
X
Each lode deposit is located on a river upstream from a placer deposit.
X
Some lode deposits were created by placer deposits building up in a location over time.
Placer deposits are likely to be located within the paths of present or former rivers.
Watch out for associative reasoning. When you start to make your own assumptions, you can quickly let these questions get away from you. Thank you for thinking to ask me about this question, one I had not seen before. Good luck with your studies.

- Andrew
User avatar
Abhivas
Joined: 08 Mar 2020
Last visit: 22 Apr 2025
Posts: 27
Own Kudos:
Given Kudos: 23
GMAT 1: 710 Q50 V35
GMAT 1: 710 Q50 V35
Posts: 27
Kudos: 506
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
chetan2u.
Sir,
Please explain b option of question 1.
since we are discussing probability in this option. why it cannot be in this particular option.
User avatar
chetan2u
User avatar
GMAT Expert
Joined: 02 Aug 2009
Last visit: 15 Nov 2025
Posts: 11,238
Own Kudos:
Given Kudos: 335
Status:Math and DI Expert
Location: India
Concentration: Human Resources, General Management
GMAT Focus 1: 735 Q90 V89 DI81
Products:
Expert
Expert reply
GMAT Focus 1: 735 Q90 V89 DI81
Posts: 11,238
Kudos: 43,696
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Abhivas
chetan2u.
Sir,
Please explain b option of question 1.
since we are discussing probability in this option. why it cannot be in this particular option.
­Hi, I would say the question is a bit more than merely a probability question.
The answer could easily in that scenario be 120kg for 1 kg of gold or 200 kg for 1 kg of gold or 10 kg for 1 kg gold.

What we are looking for is whether something in the para justifies the option. Average does not speak on the probabiliy of something being exactly at the average.

Maybe, if it said that many big mining companies are able to get 1 kg gold from 130kg ore. We could have extended this to this big company too.
User avatar
Sa800
Joined: 11 Aug 2021
Last visit: 03 Nov 2025
Posts: 63
Own Kudos:
Given Kudos: 87
Posts: 63
Kudos: 21
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
someone help me out…in these problems it looks like you either need one or the other passage to answer the questions…. I don’t think I’ve come across a problem where you need to read both passages to answer the questions….. is this true and has anyone else noticed this too??
User avatar
chetan2u
User avatar
GMAT Expert
Joined: 02 Aug 2009
Last visit: 15 Nov 2025
Posts: 11,238
Own Kudos:
Given Kudos: 335
Status:Math and DI Expert
Location: India
Concentration: Human Resources, General Management
GMAT Focus 1: 735 Q90 V89 DI81
Products:
Expert
Expert reply
GMAT Focus 1: 735 Q90 V89 DI81
Posts: 11,238
Kudos: 43,696
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Sa800
someone help me out…in these problems it looks like you either need one or the other passage to answer the questions…. I don’t think I’ve come across a problem where you need to read both passages to answer the questions….. is this true and has anyone else noticed this too??


The questions in MSR can easily refer to two or more tabs.
The answer may require referring to more than one passage.

Posted from my mobile device
User avatar
boybread5
Joined: 29 Dec 2016
Last visit: 17 Nov 2025
Posts: 24
Own Kudos:
Given Kudos: 19
Location: United States (CA)
GMAT Focus 1: 625 Q86 V80 DI77
GMAT Focus 2: 665 Q81 V89 DI79
GMAT Focus 3: 635 Q83 V78 DI83
GMAT Focus 4: 755 Q88 V90 DI85
GPA: 3.92
Products:
GMAT Focus 4: 755 Q88 V90 DI85
Posts: 24
Kudos: 19
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
KarishmaB, I saw your Youtube video on MSR around note-taking. I can see the appeal of taking notes for tabs that involve numbers (such as the example in your Youtube video with drivers vs. diodes), but the first tab is loaded with a ton of qualitative information. Are you still note-taking the first tab if you're doing this problem? What info are you taking notes on then?

Trying to pivot to this process given prior time crunch issues with MSR so really appreciate your help in advance!
User avatar
KarishmaB
Joined: 16 Oct 2010
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 16,265
Own Kudos:
Given Kudos: 482
Location: Pune, India
Expert
Expert reply
Active GMAT Club Expert! Tag them with @ followed by their username for a faster response.
Posts: 16,265
Kudos: 76,981
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
boybread5
KarishmaB, I saw your Youtube video on MSR around note-taking. I can see the appeal of taking notes for tabs that involve numbers (such as the example in your Youtube video with drivers vs. diodes), but the first tab is loaded with a ton of qualitative information. Are you still note-taking the first tab if you're doing this problem? What info are you taking notes on then?

Trying to pivot to this process given prior time crunch issues with MSR so really appreciate your help in advance!


Notes are useful in MSR when the tab gives you generic information along with some specific numbers. You want to note down the numbers so that you don't need to flip through the tabs again and again. But when data is in the form of text as given here, visualization helps to understand and remember it. We cannot make notes here. This is like an RC passage.

Since data in MSR can vary greatly, our approach will also need to vary. Here are some more MSR discussions with different approaches:
https://youtu.be/hdCH-U1p8dw
https://youtu.be/xL631VXGjSg
https://youtu.be/2cY39qHenc0
https://youtu.be/bql1Mw0gl_A
https://youtu.be/pQmUy_r4SbM
User avatar
Natansha
Joined: 13 Jun 2019
Last visit: 15 Nov 2025
Posts: 150
Own Kudos:
Given Kudos: 84
Posts: 150
Kudos: 29
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Hi KarishmaB, could you please help how in the first ques, the first point ''Chemicals were used to extract gold from the ore collected at the Grasberg mine.'' is implied. Even if Grasberg mine is the largest, it could have easily been placer deposits mine or lode deposits mine, we can't surely say it to be lode deposits mine, and hence we can't say if chemicals were used to extract
User avatar
KarishmaB
Joined: 16 Oct 2010
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 16,265
Own Kudos:
76,981
 [1]
Given Kudos: 482
Location: Pune, India
Expert
Expert reply
Active GMAT Club Expert! Tag them with @ followed by their username for a faster response.
Posts: 16,265
Kudos: 76,981
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Natansha
Hi KarishmaB, could you please help how in the first ques, the first point ''Chemicals were used to extract gold from the ore collected at the Grasberg mine.'' is implied. Even if Grasberg mine is the largest, it could have easily been placer deposits mine or lode deposits mine, we can't surely say it to be lode deposits mine, and hence we can't say if chemicals were used to extract
Here is what we are given:
Mining lode deposits has a much larger environmental impact by virtue of the size of such operations, ...
Unlike placer-deposit mines, modern commercial lode-deposit mines are massive operations ...


So the placer deposit mines are small ops while lode deposit mines are massive. So the largest gold mine would be lode-deposit one.
User avatar
mkeshri185
Joined: 01 May 2025
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 89
Own Kudos:
Given Kudos: 1
Posts: 89
Kudos: 1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
I did not get the explanation of Q1

For Q1 2nd part : In 1st part you assumed this 57000 kg producing mine to be Lode mine. But now you are saying we can't say about whether they followed the avg rate or not. How can it be possible. Also it is talking about approximation. If you say we cant say for sure then Q1 part 1 is also not sure. No where it is written that 57000 will be produced by the Lode mine. It is just said that higher proportion comes from Lode mining but we dont know how much is the higher. So at one place you are assuming something and in the very next line you are saying ' it is not mentioned explicitly'? Also in part 1 of Q1 it you are greeing that this particular mine is using chemicals but how can we assume so? What if they are not using chemicals? It was never said that this particular mine used chemicals---(as per your logic in part 2). so in same manner we can say that this mine producer did not follow the average. So it will be either Not justified for both or Justified for both

That's so frustrating. How can you decide you have to assume something or not
Sajjad1994
Quote:
Official Explanation

1. The Grasberg gold mine in Papua Indonesia is the largest gold mine in the world, producing over 57,000 kilograms of pure gold per year. For each of the following, select Implied if the information provided implies that, at the time the passages were written, it was likely true of the Grasberg mine. Otherwise select Not implied.

According to the environmental scientist, unlike placer-deposit mines, modern commercial lode-deposit mines are massive operations. Given that the Grasberg mine is the largest in the world, it is more likely to be a lode-deposit mine than a placer-deposit mine. Again according to the environmental scientist, unlike mining lode deposits—mining placer deposits does not usually involve crushing rock and using chemicals to extract gold, which implies that these are typical practices for mining lode deposits.

The correct answer is Implied.

As discussed in the analysis above, the environmental scientist’s statements suggest that the Grasberg mine is most likely a lode-deposit mine. Although the environmental scientist states that on average, such mining operations process approximately 130 kilograms of raw ore to produce 1 gram of pure gold, there is no information given to suggest that production at the Grasberg mine approximates that average.

The correct answer is Not implied.

As discussed in the analysis above, the environmental scientist’s passage implies that the Grasberg mine is most likely a lode-deposit mine. But the prospector’s passage implies only about placer deposits that they are always associated with rivers. There is no mention of a necessary relationship between lode deposits and rivers. Therefore, the information provided does not imply that the Grasberg mine was located at or adjacent to a river.

The correct answer is Not implied.

2. For each of the following, select Justified if it is a justified inference on the basis of the information provided. Otherwise select Not justified.

The prospector’s statements indicate that placer deposits are created when exposed lode deposits are weathered and the gold released is transported down rivers—thus indicating that all placer deposits form downstream of lode deposits. But there is no mention of a necessary relationship between lode deposits and rivers.

The correct answer is Not justified.

As noted in the analysis above, placer deposits are created by the weathering of lode deposits. According to the prospector’s passage, lode deposits are created by mineral-bearing solutions that carried the gold up from the earth’s interior. There is no other mechanism given for the formation of lode deposits.

The correct answer is Not justified.

According to the prospector’s statements, placer deposits form where gold from weathered lode deposits is washed down rivers and deposited in sand as the stream slows. Hence, placer deposits are likely to be located in current or former riverbeds.

The correct answer is Justified.

3. For which one of the following questions concerning the time the passages were written does the information provided supply the clearest answer?

The average ratio of ore to pure gold is given, but there is insufficient information to determine the average amount of ore processed per mine per day (ruling out A). The percentage of total gold production in the US that comes from placer deposits is given, but there is insufficient information to determine what that quantity is, let alone what percentage of the world total comes from placer deposits (ruling out E and B). Chemicals used to extract gold are claimed to cause environmental damage, but the specific forms of that damage are not given (ruling out C). However, the environmental scientist’s passage clearly lists habitat destruction and sediment release as the principal forms of environmental damage attributable to mining placer deposits (D).

The correct answer is D.

4. For each of the following statements, select Yes if, according to the information provided, it was accurate at the time the passages were written. Otherwise select No.

The prospector’s statements describe lode deposits as large and indicate that they account for the majority of the gold mined. The environmental scientist draws a contrast between placer and lode mines, indicating that lode mines have a much larger environmental impact by virtue of their size, and referring to them as massive operations. Therefore, there is substantial information to suggest that placer deposits are, on average, smaller than lode deposits.

The correct answer is No.

That the environmental scientist describes habitat destruction and sediment release as the primary impacts of placer-deposit mining suggests that these do not constitute an exhaustive list of impacts. Therefore, it is reasonable to infer that mining placer deposits sometimes has impacts other than habitat destruction and sediment release.

The correct answer is Yes.

According to the prospector’s statements, placer deposits account for only a small percentage of total gold mined in the US because of a decrease in the number of such deposits that are readily available. There is no information given to suggest that an increase in production from lode deposits is the cause of this decrease either in the US or globally.

The correct answer is No.

5. Each of the following claims appears in the environmental scientist’s passage. For each, select Supported if the scientist cites specific evidence to support the claim. Otherwise select Not supported.

The environmental scientist makes this claim in the third sentence of the second paragraph but does not provide evidence anywhere to support this claim.

The correct answer is Not supported.

The environmental scientist makes this claim in the final sentence of the first paragraph but does not provide evidence anywhere to support this claim.

The correct answer is Not supported.

The environmental scientist makes this claim in the final sentence of the second paragraph and then indicates that modern commercial lode-deposit mines process up to 180,000 metric tons (1 metric ton = 1,000 kilograms) of raw ore per day, helping to illustrate the magnitude of such operations. Therefore, the passage offers specific evidence to support the claim that modern commercial lode-deposit mines are massive operations.

The correct answer is Supported.

6. Suppose that a mine is established on a lode deposit that contains ore with 20 times the average proportion of gold to ore. Which one of the following describes the number of days it would take for such an operation, working at the fastest rate described in the passages, to produce 100 metric tons of pure gold?

The environmental scientist indicates that, on average, lode-deposit mines process 130 kilograms of raw ore to produce 1 gram of pure gold. If this lode deposit has 20 times the average concentration of gold, it will take 130/20, or 6.5, kilograms of raw ore to produce 1 gram of pure gold. The fastest rate of processing listed in the passage is 180,000 metric tons (or 180,000,000 kilograms) of ore per day. At that rate, this mine would be able to produce 180,000,000/6.5 grams, which is approximately 27,680,000 grams (27.68 metric tons), of pure gold per day. Therefore, it would take 100/27.68 days, which is approximately 3.61 days, for this mine to produce 100 metric tons of pure gold working at this rate, which is greater than 3 but less than 4 days.

The correct answer is C.
User avatar
Bunuel
User avatar
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 105,355
Own Kudos:
Given Kudos: 99,964
Products:
Expert
Expert reply
Active GMAT Club Expert! Tag them with @ followed by their username for a faster response.
Posts: 105,355
Kudos: 778,068
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
mkeshri185
I did not get the explanation of Q1

For Q1 2nd part : In 1st part you assumed this 57000 kg producing mine to be Lode mine. But now you are saying we can't say about whether they followed the avg rate or not. How can it be possible. Also it is talking about approximation. If you say we cant say for sure then Q1 part 1 is also not sure. No where it is written that 57000 will be produced by the Lode mine. It is just said that higher proportion comes from Lode mining but we dont know how much is the higher. So at one place you are assuming something and in the very next line you are saying ' it is not mentioned explicitly'? Also in part 1 of Q1 it you are greeing that this particular mine is using chemicals but how can we assume so? What if they are not using chemicals? It was never said that this particular mine used chemicals---(as per your logic in part 2). so in same manner we can say that this mine producer did not follow the average. So it will be either Not justified for both or Justified for both

That's so frustrating. How can you decide you have to assume something or not
Sajjad1994


From Tab 2, modern lode mines are massive operations with huge throughputs; from Tab 1, placer is river-pocket dust/flakes and now only a few percent of production. A mine that is the largest in the world fits the lode profile far better than the placer profile, so “Implied” means likely lode, not certain. If likely lode, Tab 2 says lode mining uses toxic chemicals, so chemicals are implied.

The 130 kg per gram number is explicitly an average in Tab 2; there is no Grasberg-specific grade, so that rate is not implied for this mine.
User avatar
mkeshri185
Joined: 01 May 2025
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 89
Own Kudos:
Given Kudos: 1
Posts: 89
Kudos: 1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
So from the keyword 'Largest Mine' you are saying it should be Lode Mine which i absolutely agree. So your thinking is Since it is larget so it is "LIKELY' to be Lode Mine which is perfectly fine.

But for the next Part 3 , It is again the Largest Mine -> Lode Mine. And it is explicitly said that 'this kind of process.....' approx takes 130kg of raw ore to produce 1g of pure gold. So why is this wrong? I am using the same logic as you...

your logic:- Largest Mine-> Likely to be Lode Mine -> so might be using chemical = perfect
My logic for 3rd part :- Largest Mine -> Likely to be Lode Mine - > so it might take approx 130kg of raw ore to prod 1g of pure gold

Why is this wrong then? the first 2 part of the arrow are same for me and you and the 3rd part is also true if it is lode mine. It is Like A(Lode Mine) has 2 factors
B(Chemical has been used) and C (takes approx 130kg of raw ore to prod 1g of pure gold). so both B and C are linked with A. and you are assuming A->B but not A->C?
Bunuel


From Tab 2, modern lode mines are massive operations with huge throughputs; from Tab 1, placer is river-pocket dust/flakes and now only a few percent of production. A mine that is the largest in the world fits the lode profile far better than the placer profile, so “Implied” means likely lode, not certain. If likely lode, Tab 2 says lode mining uses toxic chemicals, so chemicals are implied.

The 130 kg per gram number is explicitly an average in Tab 2; there is no Grasberg-specific grade, so that rate is not implied for this mine.
User avatar
Bunuel
User avatar
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 105,355
Own Kudos:
Given Kudos: 99,964
Products:
Expert
Expert reply
Active GMAT Club Expert! Tag them with @ followed by their username for a faster response.
Posts: 105,355
Kudos: 778,068
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
mkeshri185
So from the keyword 'Largest Mine' you are saying it should be Lode Mine which i absolutely agree. So your thinking is Since it is larget so it is "LIKELY' to be Lode Mine which is perfectly fine.

But for the next Part 3 , It is again the Largest Mine -> Lode Mine. And it is explicitly said that 'this kind of process.....' approx takes 130kg of raw ore to produce 1g of pure gold. So why is this wrong? I am using the same logic as you...



Largest mine makes it likely to be a lode mine because Tab 2 describes modern lode operations as massive. Once lode is likely, chemicals are likely, since Tab 2 says the lode process involves crushing rock and using toxic chemicals.

The 130 kilograms per gram figure is explicitly an average across lode operations in Tab 2. An average does not make a specific site likely to have that exact rate. Largest tells you about capacity and scale, not ore grade. Tab 2 also signals variation across mines by giving extreme daily throughputs, which means sites differ. So part 3 is not implied. For your step to work, the text would need to say every lode mine processes about 130 kilograms per gram, and it does not.
User avatar
mkeshri185
Joined: 01 May 2025
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 89
Own Kudos:
Given Kudos: 1
Posts: 89
Kudos: 1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
For your step to work, the text would need to say every lode mine processes about 130 kilograms per gram, and it does not.

so then for chemical part also it should say that every Lode mine uses chemical. which is not said in the passage


Bunuel



Largest mine makes it likely to be a lode mine because Tab 2 describes modern lode operations as massive. Once lode is likely, chemicals are likely, since Tab 2 says the lode process involves crushing rock and using toxic chemicals.

The 130 kilograms per gram figure is explicitly an average across lode operations in Tab 2. An average does not make a specific site likely to have that exact rate. Largest tells you about capacity and scale, not ore grade. Tab 2 also signals variation across mines by giving extreme daily throughputs, which means sites differ. So part 3 is not implied. For your step to work, the text would need to say every lode mine processes about 130 kilograms per gram, and it does not.
User avatar
Bunuel
User avatar
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Last visit: 18 Nov 2025
Posts: 105,355
Own Kudos:
Given Kudos: 99,964
Products:
Expert
Expert reply
Active GMAT Club Expert! Tag them with @ followed by their username for a faster response.
Posts: 105,355
Kudos: 778,068
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
mkeshri185
For your step to work, the text would need to say every lode mine processes about 130 kilograms per gram, and it does not.

so then for chemical part also it should say that every Lode mine uses chemical. which is not said in the passage




I'll try once more.

Chemical use is described as part of how lode mining works, not as something that varies. The passage says “mining lode deposits involves crushing rock and using toxic chemicals,” presenting it as the defining method.

The 130-kilogram figure, in contrast, is called an average, showing variation among mines. A defining process can be assumed for a likely lode mine; an average rate cannot. Hence chemical use is implied, but the 130-kilogram rate is not.
Moderators:
Math Expert
105355 posts
496 posts