alphonsa wrote:
In a 100 metre race, A can allow B to start the race either 10 metres ahead of the starting point or 2 seconds before A so that both reach the finishing line at the same time. What is the speed of B in m/sec and how long will A take to run 100 m?
A) 6 m/sec; 18 sec
B) 5 m/s; 18 sec
C) 4 m/s; 15 sec
D) 3 m/s; 12 secs
E) 2 m/s; 6 secs
We are given that the distance of the race is 100 meters and that A can allow B to start the race either 10 metres ahead of the starting point or 2 seconds before A so that both reach the finish line at the same time.
Let’s denote the time it takes A to finish 100 meters as t. Then, the speed of A in terms of t is 100/t meters per second. If B can start the race 2 seconds before A and they both finish at the same time, then it takes B t + 2 seconds to finish 100 meters. Therefore, the speed of B in terms of t is 100/(t + 2) meters per second.
Furthermore, we are given that if B starts the race 10 meters ahead of the starting point, then A and B finish at the same time, thus it takes B t seconds to run 100 - 10 = 90 meters. So, the speed of B in terms of t is also equal to 90/t.
Let’s equate the two expressions for the speed of B:
100/(t+2) = 90/t
100t = 90t + 180
10t = 180
t = 18.
So it takes A 18 seconds to finish the 100-meter race. Since B takes 2 seconds longer than A to finish the race, it takes B 18 + 2 = 20 seconds to finish 100 meters, and therefore, the speed of B is:
100/20 = 5 m/s.
Answer: B
_________________
5-star rated online GMAT quant
self study course
See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews
If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.